Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Eκστρατεία Eνημέρωσης από τον ΙΗΣΩ για τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα

Eκστρατεία Eνημέρωσης από τον ΙΗΣΩ για τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα

Ο ΙΗΣΩ (Σύλλογος Υποστήριξης Ρευματοπαθών Δυτικής Αττικής), στο πλαίσιο ενημέρωσης των ασθενών και ευαισθητοποίησης του κοινού, ξεκίνησε Εκστρατεία Ενημέρωσης για τα αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα σε δήμους και ενορίες της Δυτικής Αττικής. Πρώτος σταθμός της Εκστρατείας, η ανοικτή Ενημερωτική Εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 7 Ιουνίου, στον χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Περιστερίου.

Την Ενημερωτική Εκδήλωση τίμησαν με τις ομιλίες τους οι δύο ειδικοί ρευματολόγοι, κος Δημήτριος Τσερώνης και κα Ευαγγελία Τσιαντούλα. Τον συντονισμό της Ενημερωτικής Εκδήλωσης πραγματοποίησε η κα Πελαγία Κατσιμπρή, επιμελήτρια του Π.Γ.Ν., ενώ χαιρετισμό απηύθυνε η κα Μαίρη Τσιώτα-Μάρκου, αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Δήμου Περιστερίου.

Κατά την ομιλία του, ο κος Δημήτριος Τσερώνης τόνισε: «H ινομυαλγία είναι μια παθολογική οντότητα που χαρακτηρίζεται από χρόνιο, διάχυτο σωματικό άλγος και συνοδεύεται από ένα ή περισσότερα συμπτώματα, όπως κόπωση, διαταραχή του ύπνου, αγχώδης συνδρομή κ.α. Προσβάλλει κυρίως γυναίκες 30 έως 50 ετών και σε μικρότερο βαθμό μπορεί να προσβάλει και άνδρες. Αρκετές φορές συνοδεύει άλλα ρευματικά νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Αναλόγως του βαθμού και της έντασης των συμπτωμάτων, μπορεί να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό το γενικότερο επίπεδο διαβίωσης και την ποιότητα ζωής των πασχόντων. Για την αντιμετώπισή της συνιστάται συνδυασμός αρκετών παρεμβατικών (φαρμακευτικών) και μη μέτρων, με στόχο την ολιστική αντιμετώπιση του συνδρόμου».

«Σήμερα η πρόοδος της Ιατρικής έχει διευκολύνει την αντιμετώπιση των αυτοάνοσων νοσημάτων. Λόγω ελλιπούς ενημέρωσης, όμως, μόνο το 10% των ασθενών επισκέπτεται τον ρευματολόγο έγκαιρα, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτομος χρόνος από τη θεραπεία, η οποία όταν είναι έγκαιρη μπορεί να αναστείλει και να αναστρέψει τις αλλοιώσεις», επεσήμανε η κα Ευαγγελία Τσιαντούλα.

Check Also

«Η φωνή της ψωρίασης»: Καμπάνια ενημέρωσης από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Ασθενών «Eπιδέρμια»

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα «Eπιδέρμια» υλοποίησε καμπάνια ευαισθητοποίησης κοινού και …