Με επιστολή προς το Υπουργείο Υγείας ανέλαβε η Ελληνική Πλατφόρμα διαλόγου “All.Can Greece” να αναδείξει τη μεγάλη ανάγκη ανάληψης πρωτοβουλιών από την πολιτεία που θα εξασφαλίσουν την απρόσκοπτη συνέχιση της ογκολογικής περίθαλψης στη χώρα, κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19.
Η πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει εμπράκτως ότι οι ογκολογικοί ασθενείς είναι ομάδα υψηλού κινδύνου λόγω της ασθένειας, των πιθανών συννοσηροτήτων και των επιπτώσεων της θεραπείας, γεγονός που καθιστά επείγουσα προτεραιότητα τη λήψη αυξημένων μέτρων για την προστασία τους. Ως αποτέλεσμα της γενικής τους κατάστασης, οι ασθενείς με καρκίνο είναι περισσότερο εκτεθειμένοι στον κίνδυνο λοίμωξης covid-19 και ανάπτυξης σοβαρών συμπτωμάτων, που επιβάλλουν εισαγωγή στο νοσοκομείο και αντιμετώπιση σε ΜΕΘ.
Πρόσφατα δημοσιευθείσα μελέτη σε ασθενείς με covid-19, στην Ιταλία, έδειξε ότι ποσοστό 10-20% των θανάτων από covid-19 αφορά ασθενείς με καρκίνο άνω των 65 ετών. Μόλις δημοσιευθείσα μελέτη του Ιnstitute of Health Informatics του University College London αναφέρει ότι η μοντελοποίηση των επιπτώσεων των καθυστερήσεων της διάγνωσης και έναρξης θεραπείας του καρκίνου, λόγω της πανδημίας covid-19, βάσει νοσοκομειακών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, έδειξε στην Αγγλία και τη Β. Ιρλανδία μείωση της προσέλευσης για χημειοθεραπεία κατά 60%, καθώς και μείωση κατά 76% των παραπομπών για έναρξη θεραπείας νεοδιαγνωσμένων καρκίνων αρχικού σταδίου.
Γνωρίζοντας τους κινδύνους αυτούς, στόχος μας είναι η προστασία της υγείας τους, η διασφάλιση της απρόσκοπτης συνέχισης όλων υφισταμένων θεραπευτικών παρεμβάσεων, η αντιμετώπιση των ανεπαρκειών που προέκυψαν από τον αναγκαίο μετασχηματισμό δομών του συστήματος υγείας και η διατήρηση υψηλών επιπέδων ποιότητας των υπηρεσιών περίθαλψης, ασφάλειας και φροντίδας που λαμβάνουν οι ασθενείς με καρκίνο, εν μέσω των περιοριστικών μέτρων που εφαρμόζονται λόγω της πανδημίας covid-19.
Συγχαίρουμε την Επιστημονική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, αλλά και όλους τους εργαζόμενους και τα στελέχη του συστήματος υγείας, για την αποτελεσματική διαχείριση της πανδημίας του νέου κορονοϊού στη χώρα μας και θέλουμε να υποστηρίξουμε το έργο της στον τομέα μας.
Συγκεκριμένα, τα αιτήματα της Ελληνικής Πλατφόρμας All.Can Greece είναι τα εξής:
- Επέκταση της Άυλης Συνταγογράφησης, με την ένταξη των παραπεμπτικών για διαγνωστικές εξετάσεις σε αυτή.
- Σε συνέχεια της από 27 Μαρτίου υλοποίησης της σύμβασης μεταξύ ΕΟΠΥΥ και ΠΦΣ για τη διάθεση Φαρμάκων Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), προτείνεται η ένταξη όλων των από του στόματος ογκολογικών θεραπειών ΦΥΚ, που εγκρίνονται μέσα από το Σύστημα Ηλεκτρονικής Προέγκρισης (ΣΗΠ) του ΕΟΠΥΥ και παράλληλα η επιτάχυνση της ένταξης όλων των φαρμακείων στο πρόγραμμα διάθεσης ΦΥΚ, ώστε να αποφευχθεί ο συνωστισμός σε φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ, προστατεύοντας έτσι τους ασθενείς με καρκίνο και τη δημόσια υγεία.
- Κανονική διεξαγωγή προγραμματισμένων ογκολογικών χειρουργείων.
- Όσον αφορά στην ακτινοθεραπεία, τα ραντεβού είναι πιο αραιά για την αποφυγή του συγχρωτισμού μεγάλου αριθμού ασθενών, γεγονός που οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερες αναμονές. Σε αυτή την περίπτωση, οι ασθενείς «θεωρητικά» έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται στα ιδιωτικά κέντρα, με μηδενικό ή ελάχιστο κόστος (ΦΕΚ Β’ 2408/31-08-2012). Εν τούτοις, επειδή αυτό δεν τηρείται, πολλοί ασθενείς στερούνται αυτής της δυνατότητας, γιατί δεν μπορούν να καλύψουν το ποσόν που τους ζητείται. Χρέος της πολιτείας είναι να παρέμβει και να απαιτήσει την εφαρμογή του νόμου. Επίσης, η άμεση επέκταση της ολοήμερης λειτουργίας των τμημάτων ακτινοθεραπείας, όπου αυτό ακόμα δεν υλοποιείται, θα συντελούσε στη μείωση των μεγάλων χρόνων αναμονής.
- Χρειάζεται η πολιτεία να φροντίσει, ώστε οι ασθενείς που ταξιδεύουν στα μεγάλα αστικά κέντρα για θεραπεία ή για αναγκαίες διαγνωστικές εξετάσεις να έχουν τη δυνατότητα φιλοξενίας στον τόπο θεραπείας ή να υπάρξει λύση για τη διαμονή τους.
- Οι ογκολογικοί νοσηλευτές να μην μετακινούνται για σύντομο χρονικό διάστημα σε άλλα τμήματα και προτείνουμε οι ογκολογικοί ασθενείς να φροντίζονται αποκλειστικά από νοσηλευτές που δεν φροντίζουν ασθενείς με υποψία ή επιβεβαιωμένες λοιμώξεις του Covid-19.
- Ζητούμε οι ειδικοί – ειδικευόμενοι παθολογικής ογκολογίας ή/και άλλων ογκολογικών ειδικοτήτων να μη μετακινούνται σε μονάδες Covid-19 και οι ασθενείς με καρκίνο να παρακολουθούνται αποκλειστικά από γιατρούς που δεν έχουν επαφή με μονάδες Covid-19.
- Τα ογκολογικά τμήματα είναι σκόπιμο, για την αποφυγή συγχρωτισμού, να διαθέτουν ξεχωριστή είσοδο, ασανσέρ.
- Λόγω της αναμενόμενης μεγάλης ζήτησης υπηρεσιών ογκολογικής περίθαλψης τους επόμενους μήνες, μετά την κατάργηση των περιοριστικών μέτρων, θεωρούμε πολύ σημαντικό η πολιτεία να έχει προβλέψει την εξασφάλιση του προϋπολογισμού των νοσοκομείων για το τελευταίο τετράμηνο του έτους, κατά το οποίο εμφανίζονται συνήθως προβλήματα στη λειτουργία των νοσοκομείων λόγω εξαντλήσεως του προϋπολογισμού.
Tα μέλη της All.Can Greece παρακολουθούν εκ του σύνεγγυς τις επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 στην ογκολογική περίθαλψη στη χώρα μας, στην Ευρώπη και διεθνώς, μέσω των ευρωπαϊκών και διεθνών επιστημονικών οργανώσεων στις οποίες συμμετέχουν, και η All.Can Greece θα συμμετέχει ενεργά στη δημόσια συζήτηση για την υγεία και, κατά περίπτωση, θα υποβάλλει προτάσεις στους αρμόδιους φορείς.
Το δελτίο τύπου υπογράφουν εκπρόσωποι των φορέων που συμμετέχουν στη Διοικούσα Επιτροπή της All.Can Greece:
EAE – Ελληνική Αιματολογική Εταιρεία
EEAO – Ελληνική Εταιρεία Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας
ΕΕΧΟ – Ελληνική Εταιρεία Χειρουργικής Ογκολογίας
ΕΛΛΟΚ – Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου
ΕΕΠΑ – Ελληνική Εταιρεία Παθολογικής Ανατομικής
ΕΟΠΕ – Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας
ΕΣΝΕ/ΤΟΝ – Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδας-Τομέας Ογκολογίας
Εργαστήριο Οικονομικών & Διοίκησης της Υγείας του Πανεπιστημίου Πειραιώς
Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Οικονομικών της Υγείας – ΕΚΠΑ
ΟΝΕΟ – Ομάδα Νέων Ογκολόγων της ΕΟΠΕ
Amgen Hellas Ltd.
Bristol-Myers Squibb S.A.
MSD Greece
Health Update Health Update