Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Νοσηλευτές κατ οίκον για παροχή φροντίδας και λήψη δειγμάτων

Νοσηλευτές κατ οίκον για παροχή φροντίδας και λήψη δειγμάτων

Το υπουργείο ανάπτυξης και επενδύσεων απεύθυνε πρόσκληση για υποβολή προτάσεων για την δημιουργία Ειδικών Κινητών Ομάδων Υγείας (ΚΟμΥ νοσηλευτών), οι οποίες θα παρέχουν κατ’ οίκον νοσηλευτική φροντίδα, αλλά και λήψη δειγμάτων από πιθανά κρούσματα του νέου κορονοϊού. Στόχος είναι η υποστήριξη των δομών της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) του ΕΣΥ στο πλαίσιο της πρόληψης της δημόσιας υγείας, λόγω εκτάκτων μέτρων για τον περιορισμό της διάδοσης του COVID-19.

Όπως αναφέρει η εν λόγω πρόσκληση: 

«Λόγω της ταχέως εξελισσόμενης επιδημιολογικής κατάστασης όσον αφορά την επιδημία της νέας ασθένειας του Κορονοϊού 2019 (COVID-19) και για λόγους περιορισμού της εξάπλωσης της πανδημίας, το Υπουργείο Υγείας στο πλαίσιο της πρόληψης και της προστασίας της δημόσιας υγείας λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διάδοσης του Κορονοϊού (COVID-19), όπως οι Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδίδονται και μέτρα για τη στήριξη των νοσούντων.

Συγκεκριμένα, θεωρείται σκόπιμη:

  • η ελαχιστοποίηση της μετακίνησης του πληθυσμού και της προσφυγής των ατόμων που δεν έχουν νοσήσει στις Μονάδες Υγείας, ειδικά των ατόμων με «πιθανότητα κρούσματος», οι οποίοι μεταβαίνουν στα νοσοκομεία αναφοράς για να εξεταστούν για το νέο ιό. Τα άτομα πριν να επιβεβαιωθούν ως φορείς, μεταβαίνοντας στα νοσοκομεία αναφοράς ή τις δομές της πρωτοβάθμιας υγείας, αυξάνουν τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού και προκαλούν συμφόρηση αλλά και κινδύνους μετάδοσης της μόλυνσης σε όλες τις βαθμίδες του συστήματος υγείας(ΤΟΜΥ, Μονάδες ΠΦΥ και Νοσοκομεία)
  • η ενίσχυση των υπηρεσιών φροντίδας των νοσούντων και κατ οίκον ειδικότερα των ατόμων με αδυναμία, μοναχικά άτομα νοσούντες κατ οίκον κ.α. και η εξατομικευμένη παροχή οδηγιών για την πρόληψη της τυχόν μετάδοσης της λοίμωξης στους οικείους/συγκατοίκους/στενές επαφέςΤο Υπουργείο Υγείας για να περιορίσει τις παραπάνω συνέπειες και προκειμένου να βελτιώσει τις συνθήκες παροχής υπηρεσιών δημιουργεί δίκτυο νοσηλευτών (κινητών μονάδων) για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα Κορονοϊού και για την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας κατ ́ οίκον. Με αυτόν τον τρόπο περιορίζονται οι μετακινήσεις των πιθανών κρουσμάτων και νοσούντων( μέσω ΕΚΑΒ ή κατ’ εξαίρεση μέσω άλλων μέσων) και άρα και η εξάπλωση του Κορονοϊού. Το δίκτυο νοσηλευτών θα δημιουργηθεί για να παρέχει αποκεντρωμένες υπηρεσίας ΠΦΥ νοσηλευτικής φροντίδας και έγκαιρης διάγνωσης νόσησης από τον Κορονοϊό (COVID-19) στην κοινότητα και κατ οίκον.

Ενδεικτικές ενέργειες που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης είναι:

1. Δημιουργία δικτύου νοσηλευτών για κατ οίκον υπηρεσίες νοσηλευτικής φροντίδας και λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από άτομα –πιθανά κρούσματα Κορονοϊού»

Η δράση αφορά στη δημιουργία δικτύου νοσηλευτών (κινητών μονάδων) για τη λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα ή/και πιθανά κρούσματα Κορονοϊού και για την παροχή νοσηλευτικής φροντίδας κατ ́οίκον. Η δράση αυτή ενδεικτικά περιλαμβάνει:

  • Στελέχωση 500κινητών συνεργείων λήψης δειγμάτων ανά την επικράτεια. Κάθε κινητό συνεργείο ενδεικτικά θα περιλαμβάνει 1 οδηγό και 1 νοσηλευτή και θα μπορεί να διεκπεραιώνει 20 δείγματα ανά βάρδια.
  • Μίσθωση έως 500 οχημάτων για τις μετακινήσεις των κινητών συνεργείων συμπεριλαμβανομένων των καυσίμων.
  • Εξοπλισμός ατομικής προστασίας για τα μέλη των κινητών συνεργείων ·Προμήθεια κιτ λήψης δειγμάτων
  • Προμήθεια ηλεκτρονικού συστήματος διαχείρισης των συμβάντων των κινητών συνεργείων

2. Παροχή καθοδήγησης σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών COVID-19 σε νέους επαγγελματίες υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ και μελών κινητών μονάδων

Είναι επιτακτική η άμεση παροχή καθοδήγησης σχετικά με τη διαχείριση των περιστατικών COVID-19στους νέους επαγγελματίες υγείας που προσλαμβάνονται αυτή τη στιγμή σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ. Θα περιλαμβάνει τόσο δια ζώσης όσο και απομακρυσμένη κατάρτιση.

3. Ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για τη διαχείριση των κλήσεων για λήψη δειγμάτων βιολογικού υλικού από ύποπτα κρούσματα Κορονοϊού κατ ́ οίκον

Στο πλαίσιο της πρόσληψης και του καλύτερου συντονισμού κρίνεται σκόπιμη η ενίσχυση του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ για να μπορεί να ανταπεξέλθει στις αυξημένες απαιτήσεις επικοινωνίας με τα ύποπτα ή και πιθανά κρούσματα που απαιτούν λήψη δείγματος βιολογικού υλικού. Ενδεικτικά, περιλαμβάνει ενέργειες όπως:

  • Στελέχωση του τηλεφωνικού κέντρου
  • Επέκταση της υποδομής του τηλεφωνικού κέντρου του ΕΟΔΥ.

Οι παραπάνω δράσεις εντάσσονται στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Μεταρρύθμιση Δημόσιου Τομέα» και χρηματοδοτούνται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Δείτε το σχετικό έγγραφο εδώ.

Check Also

ΕΟΔΥ: Πικροδάφνη και τοξικότητα

Η πικροδάφνη (Nerium oleander) είναι πολύ γνωστή για τη χρήση της ως καλλωπιστικό φυτό σε …

Health Update
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.