Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Γεωργιάδης: Ετοιμάζεται μνημόνιο συνεργασίας με τις ασφαλιστικές για συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία

Γεωργιάδης: Ετοιμάζεται μνημόνιο συνεργασίας με τις ασφαλιστικές για συμμετοχή στα απογευματινά χειρουργεία

Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, φιλοξενήθηκε στην εκπομπή της Ζήνας Κουτσελίνη στο STAR, σε μια συζήτηση που εστίαζε στο θέμα των απογευματινών χειρουργείων.

Στη συζήτηση ειπώθηκαν, μεταξύ άλλων, και τα εξής:

Άδωνις Γεωργιάδης

(σχετικά με τις φωτογραφίες με τον πρώτο ασθενή που χειρουργήθηκε σε απογευματινό χειρουργείο) Ούτε είχαμε προβλέψει να ανέβει η κάμερα πάνω, ούτε να βγούμε φωτογραφία. Όταν πήγαμε εκεί, με ενημέρωσαν ότι ο ασθενής ζήτησε να ανεβεί ο Υπουργός πάνω και να του μιλήσει και, αν μπορεί, να έχει και την κάμερα γιατί θέλει να μοιραστεί με τον κόσμο αυτά που θέλει να πει.

Ένας συμπολίτης μου (από ό,τι φαίνεται σήμερα πια είναι δεκάδες) από την απόφασή μας βελτίωσε τη ζωή του. Τέρμα. Όλα τα άλλα είναι να είχαμε να λέγαμε.

Να πήγαινες σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο για μια τέτοια επέμβαση, μπορεί να πλήρωνες και πάνω από 4000 ευρώ. Ο συγκεκριμένος ασθενής χρεώθηκε 1000 ευρώ. Αυτή ήταν η διαφορά. Ήταν περίπου στο 1/4 της τιμής που θα πλήρωνε σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο.  Και αυτή είναι η επιλογή.

Το φακελάκι, πέραν της φοροδιαφυγής, έχει ένα επιπλέον πρόβλημα. Προσπερνάς τη σειρά κάποιου άλλου. Ενώ τα απογευματινά χειρουργεία, επειδή είναι πια επιπλέον χειρουργεία, δεν τρως τη σειρά κάποιου άλλου. Αυτή είναι η βασική διαφορά. Δηλαδή ο κύριος που χειρουργήθηκε τώρα δεν πήρε τη σειρά κάποιου άλλου, έφυγε από τη λίστα.

Δεν πιστεύω ότι θα έχουν τα απογευματινά, διότι δεν υπάρχει λόγος να δώσεις πια φακελάκι. Το φακελάκι το δίνεις για δύο λόγους, γιατί θέλεις να διαλέξεις γιατρό και για να το κάνεις αμέσως. Άρα, γιατί να δώσεις φακελάκι;  

…Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς αναμονές δεν υπάρχει στον πλανήτη. Για να καταλάβετε, εμείς λέμε για 120.000 χειρουργεία αναμονή, και στο Ηνωμένο Βασίλειο αυτή τη στιγμή έχουν 7 εκατομμύρια αναμονές. Και ήταν αυτοκρατορία μέχρι πριν από 50 χρόνια.

Δεν υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας χωρίς αναμονή, στα τακτικά ψυχρά χειρουργεία πάντα, δεν μιλάω για τα έκτακτα, για τα επείγοντα.  Για ποιο λόγο; Γιατί είναι περιορισμένοι οι πόροι και πολλές οι ανάγκες.

Ζήνα Κουτσελίνη

Πόσα χειρουργεία είναι σήμερα;

Άδωνις Γεωργιάδης

Ήδη το «Παπαγεωργίου» πάλι έχει δύο, αύριο έχει τέσσερα, αύριο ξεκινάει το ΚΑΤ, ξεκινάει ο Ευαγγελισμός, το Γενικό Κρατικό του Γεννηματά την Παρασκευή, των Ιωαννίνων την άλλη εβδομάδα, όλα, όλα, χθες έγινε και η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα. Έχουμε σήμερα το Πανεπιστημιακό της Λάρισας, που πάει πάρα πολύ καλά και θέλω να τους ευχαριστήσω, γιατί έχει τρομερή συμμετοχή εκεί.

…Λέγανε πάρα πολλοί σαν αντίρρηση ότι “οι γιατροί δεν επαρκούν και το προσωπικό δεν επαρκεί”. Όπως αποδεικνύεται επαρκούν, διότι βρέθηκαν γιατροί και κάνουν τα χειρουργεία. Άρα, αυτή η κριτική απαντήθηκε από τη ζωή. Δε χρειάζεται να αντιδικούμε σε κάτι που είναι πλέον προφανές, είναι σαν να αντιδικούμε ότι η γη είναι στρογγυλή. Είχα πει από την αρχή ότι αν υπάρχουν σωστές αμοιβές θα βρεθούν οι χειρουργικές ομάδες και βρίσκονται.

…Φυσικά και βρέθηκαν αναισθησιολόγοι, γίνεται χειρουργείο χωρίς αναισθησιολόγο; Διότι πληρώθηκαν, τόσο απλά. Γιατί σας κάνει εντύπωση αυτό;

Αλλά πώς το κράτος μπορεί να το κάνει αυτό συνολικά σε όλους; Η μισθοδοσία στο ΕΣΥ είναι 3 δισ. Αν πας να δώσεις στο σύνολο του ΕΣΥ διπλό μισθό, θες άλλα 3 δισ…

Επειδή, φαντάζομαι, κανείς μας δε θέλει να πληρώνει άλλον έναν ΕΝΦΙΑ κι άλλον έναν φόρο ελευθέρων επαγγελματιών, πρέπει να βρούμε κάποιες άλλες λύσεις. Αυτό είναι τα απογευματινά χειρουργεία.

Θα ήταν πολύ καλό για μένα να σας πω τι φοβερή ιδέα είχε ο Άδωνις και μπράβο του. Αυτά τα κάνουν όλοι σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη. Στον «ΝHS» που είπαμε προηγουμένως, μπορείς να πας το απόγευμα και να χειρουργηθείς και να βγεις εκτός σειράς.

Ζήνα Κουτσελίνη

Ο τιμοκατάλογος, λοιπόν, ξεκινάει από 300 ευρώ το πιο απλό χειρουργείο και φτάνει μέχρι πόσο;  

Άδωνις Γεωργιάδης

Μέχρι 2 χιλιάδες. Όταν λέμε 2 χιλιάδες, εννοούμε εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς, έτσι; Μιλάμε για πολύ βαρύ χειρουργείο.

Έχουν χωρίσει τις επεμβάσεις σε έξι κατηγορίες σοβαρότητας κι εμείς πήραμε τις έξι κατηγορίες και βάλαμε τη δική μας χρέωση, η οποία είναι από 1/3 έως 1/5 από το ιδιωτικό νοσοκομείο. Αυτή είναι η προσπάθειά μας.

Φακελάκι δεν παίρνουν όλοι οι γιατροί. Κάποιοι γιατροί παίρνουν. Οι πιο λίγοι παίρνουν φακελάκι όχι οι πιο πολλοί. Είναι η εξαίρεση και όχι ο κανόνας.   

Ζήνα Κουτσελίνη

Εγώ λοιπόν είμαι από μια περιοχή όπου δεν έχει νοσοκομείο δίπλα μου. Πρέπει να μεταφερθώ στη Θεσσαλονίκη, στις κωμοπόλεις τέλος πάντων που υπάρχουν καλά νοσοκομεία. Αυτό έχει ένα κόστος τεράστιο για εμένα που συνοδεύω τον άνθρωπό μου και πάει λέγοντας. Όλα αυτά είναι απρόβλεπτα.  

Άδωνις Γεωργιάδης

Αυτό υπάρχει ούτως ή άλλως, δεν έχει να κάνει με τα απογευματινά χειρουργεία. Μέσα στο κομμάτι των μεταρρυθμίσεων, αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να φτιάξουμε το καινούργιο ΕΣΥ. Δεν είναι μόνο τα απογευματινά χειρουργεία, τα απογευματινά χειρουργεία είναι ένα κομμάτι.

Ο νόμος που έχουμε στη δημόσια διαβούλευση για να δώσουμε το δικαίωμα ιδιωτικού έργου στους γιατρούς του ΕΣΥ είναι δεύτερο κομμάτι. Η απόφασή μας να επιτρέψουμε σε ιδιώτες γιατρούς υπό όρους και προϋποθέσεις να μπαίνουν μέσα στα νοσοκομεία, είναι τρίτο κομμάτι.

Ένα ακόμα κομμάτι της μεταρρύθμισης θα είναι να επιτρέπουμε σε χειρουργικές ομάδες από το ένα νοσοκομείο του ΕΣΥ να πηγαίνουν και να χειρουργούν σε άλλα νοσοκομεία. Δηλαδή επειδή δεν μπορείς να έχεις παντού τους καλύτερους νευροχειρουργούς, τους καλύτερους χειρουργούς, καλύτερους θωρακοχειρουργούς, δεν μπορείς να το κάνεις αυτό. Δεν υπάρχουν πρώτα από όλα τόσοι πολλοί.

Θα επιτρέπουμε να μαζεύεται μια ομάδα παραδείγματος χάρη του Ευαγγελισμού, λέω ένα παράδειγμα, και να πηγαίνει μια εβδομάδα και να χειρουργεί στην Καβάλα.

Θα το ανακοινώνουμε εμείς από πριν. Δεν είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε ακόμα, θα το κάνουμε όμως και αυτό.

Είναι και ειδικότητες που δεν υπάρχουν, δεν υποτιμάς κάποιον γιατρό. Πας εκεί που δεν υπάρχουν.

…Εάν ο ασθενής δεν μπορεί να έρθει σε ένα μεγάλο νοσοκομείο τριτοβάθμιο στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη, δεν μπορεί, δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, εμείς πρέπει να του στερούμε για πάντα τη δυνατότητα να κάνει την εγχείρηση που χρειάζεται; Όχι, είναι ευθύνη μας να του λύσουμε το πρόβλημα.

…Γιατί μην κοροϊδευόμαστε, καλές είναι οι ιδιωτικές κλινικές και η ιδιωτική υγεία κι εγώ θέλω να υπάρχουν και ποτέ δεν είπα να μην υπάρχουν, αλλά ποτέ μα ποτέ δεν μπορεί ο ιδιωτικός τομέας να αντικαταστήσει το ΕΣΥ. Το κεντρικό σύστημα κάθε χώρας παροχής υπηρεσιών υγείας είναι πάντα το δημόσιο σύστημα.

…Ο ιδιώτης στο τέλος πρέπει να έχει κέρδος, άρα θα πηγαίνει μόνο εκεί που βγάζει κέρδος. Εμείς στο κράτος δεν κοιτάμε το κέρδος, κοιτάμε τον πολίτη, άρα θα πάμε σε περιοχές και σε επεμβάσεις και σε καταστάσεις που δε βγάζουν κέρδος, αλλά έχουν ζημία. Αυτή είναι η βασική διαφορά.

Σχολιαστής

Όταν λέτε για τον πολίτη, για τον πολίτη που έχει λεφτά, όχι γενικά για τον πολίτη. Γιατί εδώ παραχαράσσεται ο δημόσιος χαρακτήρας της υγείας, εγώ αυτό αντιλαμβάνομαι.

Εγώ προέρχομαι από μία περιοχή κύριε Υπουργέ, στην Έδεσσα, που αυτή τη στιγμή δεν έχει ΜΕΘ κι ένα περιστατικό πρέπει να πάει Θεσσαλονίκη. Απογευματινά χειρουργεία δεν μπορούν να υπάρξουν, γιατί δεν υπάρχουν πρωινά. Άρα αυτό με τους δανεικούς γιατρούς, δεν ξέρω που θα εφαρμοστεί, αλλά πρέπει να σκεφτούμε κι αυτούς που δεν έχουν λεφτά.

Ζήνα Κουτσελίνη

Υπάρχουν γεροντάκια με την απλή σύνταξη, που δεν έχουν τίποτα. Αυτοί οι άνθρωποι πώς να πάνε να χειρουργηθούν και με τα 300; Εκεί έπρεπε να υπάρχει κάτι για μένα.

Άδωνις Γεωργιάδης

Αφού γίνεται για τα ιατρεία και πάμε επ΄ αμοιβή στο ΕΣΥ άρα έχουμε δεχθεί επί της αρχής ότι στο ΕΣΥ μπορεί να υπάρχει αμοιβή. Δεύτερον, τι έγινε στα απογευματινά ιατρεία για να καταλάβουμε;  Πριν νομοθετήσει ο Αλέκος Παπαδόπουλος και η κυβέρνηση τότε του ΠΑΣΟΚ τα απογευματινά ιατρεία, η μέση αναμονή για να κλείσεις ραντεβού σε γιατρό του ΕΣΥ για εξέταση ήταν περίπου 3 με 4 μήνες.  Σήμερα η μέση αναμονή είναι ένας μήνας.

Επειδή τώρα έχουμε την ενιαία λίστα χειρουργείων ηλεκτρονική, παρακολουθούμε τι γίνεται κάθε πρωί σε κάθε κλινική. Η υπουργική απόφαση είναι πάρα πολύ αυστηρή και τι λέει;  Αν μια κλινική μειώσει την παραγωγή των πρωινών χειρουργείων, χάνει το δικαίωμα να κάνει απογευματινά.  Άρα τι λέμε στη χειρουργική ομάδα; Δεν μπορείς να μεταφέρεις ασθενείς από το πρωί το απόγευμα και να μην δουλεύεις το πρωί, για να δουλεύεις το απόγευμα να πάρεις λεφτά.

Επομένως, ο φτωχός εξυπηρετείται για ποιον λόγο; Γιατί καταφέρνει και χειρουργείται ο ίδιος γρηγορότερα. Άρα κερδίζει και ο ένας που έχει, κερδίζει και ο άλλος που δεν έχει.  Κερδίζουν και οι δύο.

Ζήνα Κουτσελίνη

Γλυκιά μου Ζήνα, ρώτησε τον Υπουργό, γιατί δεν μπορώ να βγάλω γραμμή στο τηλέφωνο, αν χρειαστεί ο ασθενής βιοψία ταχεία ποιος θα την κάνει ο πρωινός γιατρός, ο παθολογοανατόμος ή τεχνολόγος;  

Άδωνις Γεωργιάδης

Οι αποφάσεις για το τι είναι επείγον και τι δεν είναι δεν λαμβάνονται από τον Υπουργό, λαμβάνονται από τους γιατρούς.

Ακούστε, για πολλά μπορούμε να κατηγορήσουμε το ΕΣΥ, και παράπονα να έχει ο κόσμος, και ταλαιπωρία και αναμονές στα εξωτερικά ιατρεία και στις εφημερίες, τα δέχομαι όλα. Κάνει και πάρα πολλά καλά.

Να ξέρετε ότι γίνονται στο ΕΣΥ επεμβάσεις που δεν μπορούν να γίνουν στον ιδιωτικό τομέα. Έχουμε γιατρούς και νοσηλευτές που δίνουν μεγάλες μάχες.

Σχολιαστής

Οι ασφαλιστικές εταιρίες θα αποζημιώνουν τα απογευματινά; Θα συμμετέχουν;  

Άδωνις Γεωργιάδης

Έχω κάνει συνάντηση με την Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών πριν από μια εβδομάδα ακριβώς. Έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον να συμμετάσχουν. Πρόκειται να κάνουμε ένα μνημόνιο συνεργασίας, όπου θα βγάλουν ένα ειδικό προϊόν, όχι όλες όποιες επιθυμούν αλλά από ό,τι φαίνεται θα είναι όλες οι μεγάλες, όπου θα συμμετάσχουν κανονικά στα απογευματινά χειρουργεία.

Το πρόγραμμα των ασφαλιστικών εταιρειών για τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ θα είναι ένα, από ό,τι φαίνεται, πρόγραμμα υγείας πολύ φτηνότερο από αυτό που έχουν τώρα. Τώρα πληρώνεις ένα ποσό Χ, από ό,τι φαίνεται ένα αντίστοιχο ποσό για να καλύπτει τα απογευματινά χειρουργεία του ΕΣΥ θα είναι κάτω από το 50%.

…Φτιάχνουμε ήδη τα νοσοκομεία, πολλά έχουν γίνει. Θα πάω στο Καραμανδάνειο την άλλη εβδομάδα, αν δείτε πως είναι φέτος, θα τρελαθείτε. Ξενοδοχείο Hilton έγινε.

Αυτή τη στιγμή όμως προσέξτε, αυτή τη στιγμή ανακαινίζουμε 85 από τα 125 νοσοκομεία. Πτέρυγες, όχι ολόκληρα. Και τα ΤΕΠ πάνε να γίνουν σχεδόν όλα και τις κλινικές που ήταν παλιές τις ανακαινίζουμε. 

Ζήνα Κουτσελίνη

Θέλω να περάσουμε σ΄ αυτό που συνέβη στην Κρήτη… 

Άδωνις Γεωργιάδης

Το να φτάσει κάποιος να αυτοκτονήσει, είναι μια τραγική απόφαση. Προσωπικά πιστεύω ότι αν είχε μία ψυχολογική υποστήριξη κατάλληλη, δεν θα είχε αυτοκτονήσει και αυτό είναι αποτυχία του συστήματος που δεν την είχε. Θα έπρεπε να την έχει.

Ο ασθενής αυτός θέλει να πάρει το φάρμακό του 28 Φεβρουαρίου. Δεν βρέθηκε 28 Φεβρουαρίου. Βρέθηκε 4 Μαρτίου. Αυτή ήταν η καθυστέρηση. Στις 4 Μαρτίου ο ασθενής δεν πήγε.

Στο νοσοκομείο Πτολεμαΐδας έχω διατάξει συμπληρωματική ΕΔΕ για να είμαι απολύτως βέβαιος για το αποτέλεσμά της. Όταν έχω και το αποτέλεσμα της συμπληρωματικής θα σας ενημερώσω.  

Σχολιαστής

Δεν είναι λογικό άλμα, κύριε Υπουργέ, να εφαρμόζονται ιδιωτικά χειρουργεία σε δημόσια νοσοκομεία απογευματινές ώρες και να μην έχουμε απάντηση για το πότε θα ενισχυθεί με ιατρικό προσωπικό το ΕΣΥ;

Δηλαδή εκείνη η υπόσχεση που είχατε δώσει για το επικουρικό προσωπικό δεν πρέπει να απαντηθεί κάποια στιγμή;  

Άδωνις Γεωργιάδης

Πρώτα από όλα το αντίθετο συμβαίνει. Τα απογευματινά χειρουργεία θα ενισχύσουν την πρόσληψη προσωπικού. Σήμερα έχουμε και τρέχουν διαγωνισμοί για 700 γιατρούς και για 2.145 νοσηλευτές. Η μεγαλύτερη αγωνία μας για το φετινό πρόγραμμα προσλήψεων, που είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του ΕΣΥ, 6.500 προσλήψεις μονίμου προσωπικού έχουμε φέτος, είναι ότι δεν θα τους βρούμε. Γιατί; Γιατί κάνουμε προκηρύξεις μονίμου ιατρικού προσωπικού και δεν έρχονται. Είναι άγονοι οι διαγωνισμοί.

Με τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε, με τα απογευματινά χειρουργεία, με την δυνατότητα παροχής ιδιωτικού έργου και τα λοιπά, τους λέμε θα είναι πιο ελκυστική η θέση σου στο ΕΣΥ, κι έτσι προσδοκούμε διαγωνισμοί για προσλήψεις μονίμου προσωπικού που είναι άγονοι να μην είναι άγονοι. Άρα, τα απογευματινά χειρουργεία δεν είναι αντίθετα στις προσλήψεις, είναι υπέρ των προσλήψεων.

12 με 29 Μαρτίου είναι ανοιχτή η πρόσκληση για τους γιατρούς που θέλουν να μπουν και να δηλώσουν για κάποια απ΄ αυτές τις θέσεις. Δεν έκανα επιλογή εγώ, ρωτήσαμε τον κάθε Διοικητή νοσοκομείου να μας πει τις ανάγκες του νοσοκομείου, μας κάνανε τις ανάγκες τους επείγουσες, μεσαίες, λιγότερο σημαντικές, έχουμε προκηρύξει όλες τις επείγουσες και αρκετές από τις μεσαίες.

Έχουμε περίπου άλλες 1000 θέσεις ιατρικού προσωπικού που έχουμε να προκηρύξουμε μέσα σε αυτή τη χρονιά και τι περιμένουμε να κάνουμε; Μόλις τελειώσει το τρίμηνο και ξέρουμε πόσους γιατρούς έχουμε πάρει από αυτή την πρόσκληση θα πάμε και θα δούμε τι πρέπει να κάνουμε γι΄ αυτούς που δεν ήρθαν, στις περιπτώσεις που δεν ήρθαν και θα προκηρύξουμε και τις υπόλοιπες.

Έχουμε δουλέψει πολύ για να κάνουμε την προκήρυξη που κάναμε τώρα σωστά. Είμαι αισιόδοξος ότι, επειδή βάλαμε πολλές θέσεις γιατρών στην προκήρυξη κι επειδή με τις μεταρρυθμίσεις που κάνουμε επαναλαμβάνω μπορεί να προσδοκά ένας γιατρός που θα έρθει ότι τελικά θα βγάλει πολύ περισσότερα χρήματα, παρόλο που θα πάει στο ΕΣΥ, θα έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα.

Περίπου κοντά στο Πάσχα θα ξεκινήσει το πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης. Εκεί είναι άλλη μία δική μας ιδέα. Θα πληρώσουμε εμείς περίπου 50.000 απογευματινά χειρουργεία. Τα κάνουμε δωρεάν αυτά. Τα οποία τι θα είναι; Πάμε στη λίστα αναμονής, όπως είναι 120.000, θα πάμε ανάποδα στη λίστα. Οποιος περιμένει περισσότερο, θα είναι ο πρώτος που θα του στείλει με email, δικαιούσαι δωρεάν χειρουργείο, αν θες έλα την τάδε του μηνός στο νοσοκομείο.

Θα πάμε με την αναμονή. Για να μένει κάποιος αγαπητέ τρία χρόνια και να περιμένει, σημαίνει ότι ούτε άλλο τρόπο έχει να πάει σε ιδιωτικό νοσοκομείο, ούτε άλλους τρόπους, άρα ας πάμε να τον βοηθήσουμε. Πιστεύω θα πάρει έγκριση από τις ευρωπαϊκές αρχές σε δύο περίπου εβδομάδες, θα μπορούμε να το ξεκινήσουμε περίπου τέλος Απρίλιου. Σκοπός μας είναι όλοι όσοι περιμένουν για το χειρουργείο τους πολύ καιρό, να χειρουργηθούν δωρεάν κατά προτεραιότητα στα απογευματινά χειρουργεία.

Check Also

ΕΟΔΥ: Πικροδάφνη και τοξικότητα

Η πικροδάφνη (Nerium oleander) είναι πολύ γνωστή για τη χρήση της ως καλλωπιστικό φυτό σε …

Health Update
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.