Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / 24ο Συνέδριο ΕΣΦΙΕ και 12ο Διεθνές Forum: Ο ετήσιος ιατρικός φοιτητικός θεσμός

24ο Συνέδριο ΕΣΦΙΕ και 12ο Διεθνές Forum: Ο ετήσιος ιατρικός φοιτητικός θεσμός

Η Επιστημονική Εταιρεία Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ) διοργανώνει το 24ο Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας και το 12ο Διεθνές Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών στις 27, 28 και 29 Απριλίου 2018, σε 10 αίθουσες του ξενοδοχείου Divani στην Αθήνα.

H ΕΕΦΙE αποτελεί αστική, μη Κερδοσκοπική, μη Κυβερνητική εταιρεία με πολλαπλή δραστηριότητα στο πλαίσιο της Ιατρικής επιστήμης, συναφών επιστημών και του εθελοντισμού. Διαθέτει 7 Παραρτήματα στην Ελλάδα με πάνω από 3.000 μέλη.

Το Επιστημονικό Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΣΦΙΕ) διοργανώνεται φέτος από το Παράρτημα Αθηνών και αποτελεί την κυριότερη εκδήλωση της Επιστημονικής Εταιρείας Φοιτητών Ιατρικής Ελλάδας (ΕΕΦΙΕ) με συμμετοχή φοιτητών από όλες της Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας, από μη ιατρικά αλλά παρεμφερή τμήματα, καθώς και καθηγητών από όλη την επικράτεια και διακεκριμένων επιστημόνων του εξωτερικού. Για πρώτη φορά, στο 24ο ΕΣΦΙΕ θα υπάρξει δυνατότητα ενεργού συμμετοχής φοιτητών και από Ιατρικές Σχολές του εξωτερικού.

Πρόκειται για έναν καθιερωμένο θεσμό που τυγχάνει πανελλήνιας και διεθνούς αναγνώρισης. Περιλαμβάνει: 1) το Διεθνές Forum Φοιτητών Ιατρικής και Νέων Ιατρών Ελλάδας, με ομιλίες αναγνωρισμένων επιστημόνων από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 2) την Ολυμπιάδα Ιατρικής Γνώσης, διαγωνισμό ιατρικών γνώσεων για φοιτητές Ιατρικής κάθε έτους σπουδών, 3) σεμινάρια ιατρικών δεξιοτήτων, τα οποία φέτος αφορούν σε 4 κατηγορίες: Α. διεθνείς και αναγνωρισμένες πιστοποιήσεις (BLS), Β. θεωρητικά φροντιστήρια, Γ. πρακτικά σεμινάρια βασικών κλινικών δεξιοτήτων και πρακτικά σεμινάρια εξειδικευμένων ιατρικών πράξεων, Δ. πλήθος ελεύθερων και ανηρτημένων ανακοινώσεων και fora ευρείας θεματολογίας.

Το ΕΣΦΙΕ αποτελεί το μοναδικό διαχρονικό επιστημονικό φοιτητικό συνέδριο της χώρας, είναι δημιούργημα φοιτητών για φοιτητές.

Συγκεκριμένα θέματα, τα οποία θα αναπτυχθούν στο συνέδριο και συνοψίζουν τα νεότερα δεδομένα σε καινοτόμους τομείς, είναι τα εξής:

 • Διαστημική Ιατρική: Η Ιατρική είναι από τις επιστήμες που έχει κερδίσει απλόχερα από τη διαστημική έρευνα. Έτσι, η έρευνα γύρω από παθήσεις όπως η οστεοπόρωση έχει βασιστεί στη διαστημική έρευνα, τόσο σε σχέση με τους μηχανισμούς εμφάνισης της νόσου, όσο και με τις τεχνικές και τεχνολογίες διάγνωσής της. Επίσης η ψυχιατρική, η ιατρική του ύπνου, οι εφαρμογές τηλεϊατρικής και τηλεδιάγνωσης και η ανθρώπινη φυσιολογία είναι τομείς που ωφελήθηκαν ιδιαίτερα από τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις. Τέλος, η διαστημική έρευνα έχει τελειοποιήσει πάρα πολλές συσκευές καταγραφής και διάγνωσης ανθρώπινων βιοπαραμέτρων και παθήσεων.
 • Ρομποτική Χειρουργική: Ο Δρ. Κωνσταντινίδης και η ομάδα του εκτελούν ζωντανά ρομποτική αποκατάσταση μιας μεγάλης διαφραγματοκήλης και θολοπλαστική Nissen στο Νοσοκομείο του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών. Κατά τη διάρκεια του live-streaming, μπορείτε να παρατηρήσετε όλους τους χειρουργικούς χρόνους της Ρομποτικής Χειρουργικής χρησιμοποιώντας το Da Vinci Surgical System από την Intuitive Surgical. Κατά διάρκεια του συγκεκριμένου session, προσφέρεται η δυνατότητα στους συμμετέχοντες να καθίσουν στη θέση του χειρουργού και να βλέπουν την ακριβή εικόνα που ο ίδιος έχει κατά τη διάρκεια της χειρουργικής επέμβασης.
 • Παιδική Κακοποίηση: Το συγκεκριμένο workshop παρουσιάζει στους φοιτητές Ιατρικής τις απαραίτητες ικανότητες και γνώσεις γύρω από την παιδική κακοποίηση, μέσω διαδραστικών και υπερσύγχρονων μεθόδων και εργαλείων. Πιστοποιημένοι επαγγελματίες θα επιδείξουν και θα εξηγήσουν:
  – Τις νεότερες οδηγίες
  – Πώς αναγνωρίζουμε ένα παιδί-θύμα λεκτικής ή σωματικής βίας
  – Πως ανακοινώνουμε σε ένα γονέα ότι το παιδί του κακοποιείται
  – Τι κάνουμε αφού το καταλάβουμε (συμπεριλαμβανομένων των νομικών διαδικασιών)
 • Προώθηση των εμβολίων στην αντι-εμβολιαστική εποχή. Ως γιατροί θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε 4 τύπους γονέων:
  – Αυτούς που είναι πρόθυμοι να μάθουν
  – Τους συγκρατημένους
  – Αυτούς που «ξέρουν καλύτερα»
  – Τους πεισματάρηδες / ισχυρογνώμονες

Ο ρόλος μας είναι να συζητήσουμε για τις ανησυχίες τους και να τους βοηθήσουμε να ξεπεράσουν τις αμφιβολίες τους, με στόχο να πάρουν τη σωστή απόφαση για την υγεία του παιδιού τους. Ποιοι τύποι εμβολίων υπάρχουν στην αγορά; Ποιες είναι οι άμεσες και οι χρόνιες παρενέργειες των εμβολίων; Και κυρίως, ποιες είναι οι συνέπειες του να ΜΗΝ εμβολιάζονται τα παιδιά;

Με αφορμή την Παγκόσμια Εβδομάδα Εμβολιασμών, οι φοιτητές ιατρικής στηρίζουν την προσπάθεια ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για τον εμβολιασμό.

Το workshop μας θα απαντήσει σε αυτές τις ερωτήσεις. Ερωτήσεις που απασχολούν/αφορούν κάθε μελλοντικό ιατρό.

 • Affirming LGBT people through effective communication: Σε αυτό το workshop οι φοιτητές θα μάθουν τρόπους να παρέχουν εξειδικευμένη και επιβεβαιωμένη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε ομοφυλόφιλους, αμφιφυλόφιλους, διεμφυλικούς (τρανσέξουαλ) και γενικότερα ασθενείς που ανήκουν στην LGBT κοινότητα, μέσω βασικής επικοινωνιακής εξάσκησης. Αυτή η διαδικασία θα προσφέρει στους φοιτητές την ευκαιρία να κατανοήσουν τους συχνά δυσνόητους LGBT όρους και να συνειδητοποιήσουν πόσο σημαντική είναι για ένα γιατρό της εποχής μας η κατάλληλη αλληλεπίδραση με τους LGBT ασθενείς, προσεγγίζοντας τα προβλήματα υγείας τους βασιζόμενος σε συγκεκριμένες ιατρικές και κοινωνικές μεθόδους.
 • Ικανότητες Λαπαροσκοπικής Χειρουργικής: Αυτό το πρακτικό/hands-on λαπαροσκοπικό workshop έχει στόχο να χειριστούν οι φοιτητές τον εξοπλισμό και να εκτελέσουν τις τεχνικές με τις οποίες δουλεύουν οι λαπαροσκοπικοί χειρουργοί, υπό την επίβλεψη ειδικών του χώρου.
 • Ιατρική Κάνναβη:
  – Μπορεί να αποτελέσει μέρος μίας φαρμακευτικής θεραπείας ή να χρησιμοποιηθεί ως ένα πιο αποτελεσματικό μέτρο;
  – Σε ποιες συγκεκριμένες περιπτώσεις είναι όντως αναγκαία η χρήση της λαμβάνοντας υπόψη το βιοχημικό της υπόβαθρο;
  Ένα debate ανάμεσα σε ειδικούς του θέματος είναι πλέον εδώ για να μας προβληματίσει και να μας κάνει να συλλογιστούμε αν υπάρχει χώρος για μελλοντική νομιμοποίηση της ιατρικής χρήσης της κάνναβης.

Το συνέδριο προωθείται μέσω:

Check Also

Έξαρση κοκκύτη: Ήδη 34 κρούσματα στην Ελλάδα το 2024 – Επιτακτική η ανάγκη εμβολιασμού

Τους τελευταίους μήνες, αρκετές χώρες της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, καταγράφουν …