Αρχική / Επικαιρότητα / 13 Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: «Η Ε.Ε. να μοιραστεί τα εμβόλιά της με συμμάχους των Δυτικών Βαλκανίων»

13 Ευρωπαίοι ΥΠΕΞ: «Η Ε.Ε. να μοιραστεί τα εμβόλιά της με συμμάχους των Δυτικών Βαλκανίων»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στείλει εμβόλια κατά του νέου κορονοϊού στους γείτονές της στα Βαλκάνια και να κάνει περισσότερα για να καταπολεμήσει τον ιό στην Ουκρανία, αναφέρουν 13 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, σε μια κοινή επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα.

Η Βουλγαρία, η Κροατία, η Τσεχία, η Δανία, η Εσθονία, η Φινλανδία, η Ουγγαρία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Πολωνία, η Ρουμανία, η Σλοβακία και η Σουηδία επισημαίνουν ότι η ΕΕ δεν θα είναι ασφαλής από την Covid-19, έως ότου και οι χώρες στα σύνορά της μπορέσουν να ανακάμψουν από την πανδημία.

«Στηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες από τα κράτη-μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να μοιραστούν τα εμβόλια βάσει των συμφωνιών διανομής με τους στενότερους συμμάχους της ΕΕ, όπως τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων», τονίζουν οι υπουργοί σε μια επιστολή, με ημερομηνία 6 Ιανουαρίου, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, Γκαμπριέλιους Λαντσμπέργκις, δήλωσε, σε μια χωριστή ανακοίνωση, ότι «είναι καθήκον μας να παρατείνουμε τη χείρα βοηθείας στους εταίρους της ΕΕ στα ανατολικά, τα δυτικά Βαλκάνια και σε άλλες περιοχές».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρέλαβε την επιστολή και θα απαντήσει στις κυβερνήσεις αυτές, λέγοντας κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης ότι αναζητά τρόπους για να βοηθήσει τις βαλκανικές χώρες και άλλους γείτονες, μεταξύ αυτών τη Γεωργία και την Ουκρανία.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

Υψηλός κίνδυνος επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 λόγω διαδοχικών παραλλαγών της Omicron

Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science, αναλύει …