Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / 10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Τα τεκταινόμενα της πρώτης μέρας

10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Τα τεκταινόμενα της πρώτης μέρας

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα η πρώτη ημέρα εργασιών του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ασθενών, στις οποίες συμμετείχαν πολιτικοί αξιωματούχοι, ακαδημαϊκοί και εκπρόσωποι φορέων του τομέα της Υγείας.

Την έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο Διευθυντής της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, κ. Χρήστος Βαράκης, ο οποίος επεσήμανε τον επετειακό χαρακτήρα του φετινού Συνεδρίου που συμπληρώνει φέτος 10 χρόνια παρουσίας ως σημείο αναφοράς στο δημόσιο διάλογο για την υγεία.

Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρόεδρος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, κ. Βασίλης Οικονόμου, και ο Αντιδήμαρχος Δημόσιας Υγείας και Δημοτικών Ιατρείων του Δήμου Αθηναίων, κ. Μανώλης Καλαμπόκας.

Α’ Ενότητα

Ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας και Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστήμιου Πελοποννήσου, κ. Κυριάκος Σουλιώτης άνοιξε την πρώτη ενότητα του Συνεδρίου, με ομιλητές τον Υπουργό Υγείας, κ. Θάνο Πλεύρη, την Πρόεδρο της Ένωσης, κα Κατερίνα Κουτσογιάννη, τον τέως Υπουργό Υγείας, κ. Ανδρέα Ξανθό, τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, κ. Μάριο Κούλουμα και τον κ. Άγη Τσουρό, πρώην Δ/ντη Πολιτικής Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), Ειδικό Καθηγητή Παγκόσμιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο Βοστόνης. Ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση με επίκεντρο τη φαρμακευτική πολιτική αλλά και τις ανάγκες των ασθενών από το νέο σύστημα υγείας.

Β’ Ενότητα

Στη δεύτερη ενότητα του Συνεδρίου, υπό τον συντονισμό του Αντιπροέδρου της Ένωσης, κ. Γιώργου Καλαμίτση, ομιλίες πραγματοποίησαν ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού της Κυβέρνησης, κ. Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους και η Υφυπουργός Υγείας, κ. Ζωή Ράπτη. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ασθενών, κκ. Εύη Ορφανού, Μαρία Παπαγεωργίου και Θεοφανία Τσαχαλίνα,  αναφερόμενες στους πυλώνες αναδιάρθρωσης της Υγείας μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, έθεσαν τις προκλήσεις και τις ανάγκες των χρόνιων ασθενών, σε ότι αφορά την πρόληψη, τα σπάνια νοσήματα, την ψυχική υγεία, τον καρκίνο, και τα παιδιατρικά νοσήματα.
Στο πάνελ συζήτησης που ακολούθησε συμμετείχε και το μέλος Δ.Σ. της Ένωσης Ασθενών Ελλάδος, Ιδρυτικό μέλος «95 – Ελληνική Συμμαχία για τους Σπάνιους Ασθενείς» και Μέλος της Παιδιατρικής Επιτροπής PDCO του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, κ. Δημήτρης Αθανασίου. Στο πλαίσιιο της συζήτησης αναδείχθηκαν θέματα που αφορούσαν τις παρουσιάσεις των ομιλητών ενώ απαντήθηκαν και ερωτήσεις του κοινού.

Δείτε το επετειακό βίντεο του Συνεδρίου:

Check Also

10ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ασθενών: Μία Δεκαετία Διεκδικήσεων

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 10ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Aσθενών, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 10 …