Αρχική / Πρόσωπα / Άρθρα / Απόψεις / Ώρα να τρέξουμε…

Ώρα να τρέξουμε…

Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς όλες τις κατευθύνσεις είναι ξεκάθαρο: τρέχουμε, αλλάζουμε, καινοτομούμε, παλεύουμε με τις χρόνιες παθογένειες του κράτους, βάζουμε φρένο στις ανισότητες. Ένα μήνυμα που απαιτεί σκληρή δουλειά από όλους και δεν χωράει συμβιβασμούς, εφησυχασμούς και νοοτροπίες του παρελθόντος, που έκρυβαν τα προβλήματα κάτω από το χαλάκι για να τα βρει ο επόμενος.

Η “ταχύτητα” είναι η λέξη-κλειδί για όλα αυτά που γκριζάρουν την καθημερινότητα των πολιτών και καθυστερούν την επιβράβευση της χώρας μας με τον τιμητικό τίτλο “σύγχρονο κράτος”. Κακά τα ψέματα, για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα, έχουμε και ένα παράδειγμα ευρωπαϊκής χώρας που όλα πάνε ρολόι, και αυτό μας κάνει να νιώθουμε ο “φτωχός συγγενής”. Ένας φτωχός συγγενής που ταλαιπωρείται από τις κακές συγκοινωνίες, από το ταλαιπωρημένο σύστημα υγείας, από την ακρίβεια, από τον ανεπαρκή έως ανύπαρκτο σε κάποιους τομείς εκσυγχρονισμό, από πολλά μικρά και μεγάλα λάθη του παρελθόντος.

Ήρθε η ώρα να “πλουτίσουμε” κι εμείς, και να μην έχουμε να ζηλέψουμε σε τίποτα τους υπόλοιπους συγγενείς. Μπορούμε; Σίγουρα μπορούμε. Ο Πρωθυπουργός, πέραν της ταχύτητας, έδωσε άλλες δύο σημαντικές λέξεις-κλειδιά: καινοτομία και ανισότητες. Η επένδυση στο μέλλον και ο περιορισμός των ανισοτήτων έχει να κάνει με την επένδυση στην καινοτομία, σε όλους τους τομείς. Είτε αυτή λέγεται «ψηφιοποίηση του κράτους», είτε «νέες επενδυτικές ιδέες και ευκαιρίες», είτε «νέα φάρμακα», είτε «νέα πρόσωπα που έχουν μια διαφορετική και υποσχόμενη οπτική των πραγμάτων».

Στο κομμάτι της Υγείας, για παράδειγμα, η ταχύτητα, η καινοτομία και η μείωση των ανισοτήτων βρίσκουν πρόσφορο έδαφος από κάθε άποψη. Ο εκσυγχρονισμός των νοσοκομείων και ο νέος υγειονομικός χάρτης πρέπει να προχωρήσουν ταχύτατα, όπως και οι προσλήψεις προσωπικού και η πλήρης ψηφιοποίηση του ΕΣΥ.

Εξίσου άμεση θα πρέπει να είναι και η πρόσβαση των ασθενών στις νέες θεραπείες. Η ταχύτητα είναι το ένα σκέλος, η επένδυση στην καινοτομία το άλλο, και η μείωση των ανισοτήτων η πιο σημαντική παράμετρος. Οι καθυστερήσεις στις εισαγωγές καινοτόμων φαρμάκων και στις διαδικασίες αποζημίωσής τους σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, πρέπει να εξαλειφθούν. Όπως η καινοτομία είναι ελπίδα για ανάπτυξη σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, έτσι είναι, και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται και στο κομμάτι της Υγείας.

Ώρα να τρέξουμε, να δουλέψουμε, να αλλάξουμε.

Του Θεόδουλου Παπαβασιλείου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος

Check Also

Ανοικτή Επιστολή των Ελλήνων Αγγειοχειρουργών στον Πρωθυπουργό, με αφορμή την υπόθεση Καλλιάνου

Επιστολή απέστειλαν χτες στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, οι επιστημονικές εταιρείες και ενώσεις Αγγειοχειρουργικής στην Ελλάδα, …