Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Το μονοκλωνικό αντίσωμα REGEN-COV προσφέρει προστασία οκτώ μηνών κατά της COVID-19

Το μονοκλωνικό αντίσωμα REGEN-COV προσφέρει προστασία οκτώ μηνών κατά της COVID-19

Η εταιρεία Regeneron παρουσίασε μία κλινική μελέτη φάσης ΙΙΙ, κατά την οποία έχει φανεί ότι μία δόση ενός αντισώματος REGEN-COV μειώνει την πιθανότητα ενός μη μολυσμένου ατόμου να προσβληθεί από τον ιό κατά 81,6% μέχρι και για οκτώ μήνες μετά τη λήψη του φαρμάκου. Η μελέτη αυτή περιελάμβανε άτομα που ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα τις προηγούμενες τέσσερις ημέρες.

Όπως σημειώνουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), κανείς ασθενής που έλαβε το αντίσωμα δεν νοσηλεύτηκε, ενώ έξι ασθενείς νοσηλεύθηκαν στην ομάδα του placebo. Κανείς ασθενής στην μελέτη δεν κατέληξε.

Ο FDA ενέκρινε το αντίσωμα σε ασθενείς με ήπια/μέτρια νόσο και ως προληπτική θεραπεία σε όσους έχουν εκτεθεί σε νοσούντες. Η θεραπεία αυτή θεωρείται πολύ χρήσιμη για όσους είναι ανοσοκατεσταλμένοι και έχουν μειωμένη αντισωματική απάντηση στο εμβόλιο. Πλέον στόχος είναι η δημιουργία και φαρμάκων πλην του εμβολίου, όπως το χάπι της εταιρείας Pfizer και της εταιρείας Merck, τα οποία να μειώνουν τη θνητότητα στην ήπια και μέτρια νόσο, σε σχέση με το εικονικό φάρμακο.

Με βάση τα δεδομένα αυτά, θεωρείται πιθανό να επεκταθεί η έγκριση του φαρμάκου REGEN-COV και σε άτομα που δεν έχουν εκτεθεί στον ιό, αλλά είναι ανοσοκατεσταλμένα.

Check Also

Ελληνική Εταιρεία Λοιμώξεων: Εμπορική απόφαση η απόσυρση του εμβολίου της Astra Zeneca

Η εταιρεία Astra  Zeneca ανακοίνωσε την απόσυρση του εμβολίου της έναντι της λοίμωξης από τον …