Αρχική / Επικαιρότητα / Τα νοικοκυριά σημαντικοί χώροι μετάδοσης του SARS-CoV-2

Τα νοικοκυριά σημαντικοί χώροι μετάδοσης του SARS-CoV-2

Τα σπίτια είναι και θα συνεχίσουν να είναι ένας από τους σημαντικότερους χώρους μετάδοσης του κορονοϊού μεταξύ των ανθρώπων, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη (μετα-ανάλυση), η οποία ανέλυσε στοιχεία 54 συνολικά ερευνών για τη μετάδοση της Covid-19 μέσα στα νοικοκυριά, σε διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Κίνα, Ιταλία, Ισπανία, Βραζιλία κ.α.). Πρόκειται για μελέτη που αφορούσε συνολικά σχεδόν 77.800 άτομα, και η οποία αποκτά ιδιαίτερη σημασία, λόγω της επερχόμενης συγκυρίας των εορταστικών τραπεζιών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Φλόριντα και της Ουάσιγκτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA Network Open, τόνισαν ότι «ακόμη και στα μέρη όπου η μετάδοση του κορονοϊού στην κοινότητα μειώνεται, τα ευρήματα της μελέτης μας δείχνουν πως τα νοικοκυριά είναι και θα συνεχίσουν να είναι σημαντικοί χώροι μετάδοσης της COVID-19».

Όπως είπαν, το τρίπτυχο της μετάδοσης είναι «κλειστός χώρος – πολύς κόσμος – στενή επαφή».

Εκτιμάται ότι, κατά μέσο όρο, σχεδόν ο ένας στους πέντε με κορονοϊό (17%) τον μεταδίδει στα άλλα μέλη της οικογένειας του. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τους συζύγους (38%), δηλαδή σχεδόν οι τέσσερις στους δέκα φορείς του ιού τον μεταδίδουν στον/στην σύζυγό τους.

Οι δευτερογενείς λοιμώξεις μέσα στο σπίτι (από κάποιον φορέα του ιού στα άλλα μέλη της οικογένειας) αφορούν συχνότερα τους ενήλικες (28%) από ό,τι τα παιδιά (17%).

Η πιθανότητα μετάδοσης είναι πολύ μεγαλύτερη αν κάποιο μέλος της οικογένειας έχει συμπτώματα της Covid-19, σε σχέση με τους ασυμπτωματικούς.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

5.157 νέα κρούσματα, 697 διασωληνωμένοι και 88 θάνατοι

Τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 5.157, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις …