Αρχική / Επικαιρότητα / Σύψας: Αποτελεσματική θεραπεία μετά το τέλος του καλοκαιριού, αν οι μελέτες για τη ρεβερσιβίρη είναι θετικές

Σύψας: Αποτελεσματική θεραπεία μετά το τέλος του καλοκαιριού, αν οι μελέτες για τη ρεβερσιβίρη είναι θετικές

«Πρέπει να είμαστε όλοι συγκεντρωμένοι και κανείς να μη βγαίνει έξω από το σπίτι του χωρίς σοβαρό λόγο. Ο ιός θα μας βρει, είτε σε κάποια επιφάνεια, είτε θα μας μετατρέψει σε φορείς διασποράς στην κοινωνία και στην οικογένειά μας.

Το ζήτημα δεν είναι να μην καταγραφεί αύξηση κρουσμάτων – κάτι αναμενόμενο, διότι η καμπύλη είναι ανοδική σε αυτή τη φάση. Το σημαντικό είναι να είναι διαχειρίσιμη και να μπορεί να αντιμετωπιστεί από το σύστημα Υγείας: να επαρκέσουν κλίνες, αναπνευστήρες και ΜΕΘ, ώστε κανείς που θα χρειάζεται στήριξη, να μη βρεθεί χωρίς βοήθεια», σημείωσε μιλώντας στον «Αθήνα 9.84» και στον Γιάννη Λαβράνο ο κ. Νίκος Σύψας, καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής για τον κορονοϊό που συνεδριάζει καθημερινά υπό τον καθηγητή κ. Σωτήρη Τσιόδρα.

Ο κ. Σύψας τόνισε ότι ανά πάσα στιγμή αυτή η εικόνα μπορεί να ανατραπεί, ειδικά σε περίπτωση χαλάρωσης των μέτρων, και υπογράμμισε πως οι επόμενες ημέρες είναι εξαιρετικά κρίσιμες. «Το κλείσιμο σχολείων και καφετεριών έδειξε θετικά αποτελέσματα. Περιμένουμε να δούμε την απόδοση των άλλων μέτρων», πρόσθεσε.

Σε ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη των θεραπειών, ο ειδικός ξεκαθάρισε ότι «σήμερα δεν έχουμε στα χέρια μας καμία αποτελεσματική θεραπεία. Συνεπώς, ούτε και αντισώματα, ώστε να υπάρξουν εμβόλια. Μόνο όπλο παραμένει η απομόνωση».

Για τις μέχρι στιγμής θεραπείες με χλωροκίνη και κολχικίνη, σχολίασε πως υπάρχουν ενδείξεις (όχι αποδείξεις) ότι βοηθούν στις λοιμώξεις από τον κορονοιό. Ανέφερε, επίσης, ότι «υπάρχουν και κάποια άλλα φάρμακα που είναι ανοσομετατροπείς και βοηθούν τους διασωληνωμένους. Έστω κι έτσι, όμως, θα χρησιμοποιηθούν. Οι ασθενείς μας θα πάρουν ό,τι υπάρχει διαθέσιμο, ακόμα κι αν δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι βοηθάει. Για όλα τα φάρμακα θα υπάρξουν ερευνητικά πρωτόκολλα, μέσω των οποίων οι ασθενείς θα τα λαμβάνουν με ασφάλεια».

Αναφορικά με την προσμονή οριστικής θεραπείας, ο καθηγητής προέκρινε ως μεγάλη ελπίδα ένα καινούργιο αντιικό φάρμακο που λέγεται ρεβερσιβίρη. Διαβεβαίωσε ότι βρισκόμαστε σε κλινικές μελέτες και μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένονται αποτελέσματα, που αν είναι καλά, θα έχουμε πλέον ένα αποτελεσματικό φάρμακο, το οποίο θα είναι έτοιμο προς διάθεση, στα τέλη του καλοκαιριού.

Για όλους όσοι εκδήλωσαν ύποπτα συμπτώματα ή βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, συμπλήρωσαν το 15νθήμερο της καραντίνας και είναι υγιείς, ο κ. Σύψας συνέστησε να είναι προσεκτικοί για άλλη μία εβδομάδα και να φορούν μάσκα όταν είναι εκτός σπιτιού.

Οσο για τον ευρύ έλεγχο των πολιτών μέσω τεστ, ο καθηγητής είπε ότι θα χρησιμοποιηθούν σε δεύτερη φάση (τα λεγόμενα γρήγορα και τα τεστ ανοσίας), προκειμένου να διαπιστωθεί με ασφάλεια η έκταση της ανοσίας του πληθυσμού.

Check Also

Υψηλός κίνδυνος επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 λόγω διαδοχικών παραλλαγών της Omicron

Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science, αναλύει …