Αρχική / Επικαιρότητα / ΠΟΥ: 172 χώρες στο πρόγραμμα για δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια κατά του COVID-19

ΠΟΥ: 172 χώρες στο πρόγραμμα για δίκαιη πρόσβαση στα εμβόλια κατά του COVID-19

Κάπου 172 χώρες εμπλέκονται στο παγκόσμιο πρόγραμμα COVAX, το οποίο σχεδιάστηκε προκειμένου να διασφαλιστεί δίκαιη πρόσβαση σε εμβόλια κατά της COVID-19, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Ωστόσο, υπάρχει ανάγκη για μεγαλύτερη χρηματοδότηση, καθώς και για άμεσες δεσμευτικές δηλώσεις από πλευράς των χωρών.

Οι χώρες που επιθυμούν να αποτελέσουν μέρος του COVAX έχουν προθεσμία έως τις 31 Αυγούστου προκειμένου να υποβάλουν εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, ανέφεραν αξιωματούχοι του ΠΟΥ, με επιβεβαίωση της πρόθεσής τους αυτής έως τις 18 Σεπτεμβρίου και καταβολή των αρχικών πληρωμών έως τις 9 Οκτωβρίου.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, δήλωσε πως το πρόγραμμα είναι κρίσιμης σημασίας για τον τερματισμό της πανδημίας της COVID-19, και όχι μόνο θα μοιράσει τον κίνδυνο για τις χώρες που αναπτύσσουν και αγοράζουν εμβόλια, αλλά και θα διασφαλίσει ότι οι τιμές παραμένουν «όσο πιο χαμηλές γίνεται».

«Ο εθνικισμός των εμβολίων το μόνο που κάνει είναι να βοηθά τον ιό», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. «Η επιτυχία του προγράμματος COVAX εξαρτάται όχι μόνο από τις χώρες που γίνονται μέλη της, αλλά και από τη συμπλήρωση των χρηματοδοτικών κενών».

Επικεφαλής του COVAX είναι η συμμαχία εμβολίων GAVI, ο ΠΟΥ και η Συμμαχία για Καινοτομίες στον τομέα της Ετοιμότητας απέναντι σε Επιδημίες (CEPI) και είναι σχεδιασμένο ώστε να διασφαλίζει δίκαιη πρόσβαση παγκοσμίως σε εμβόλια κατά της COVID-19, μετά την ανάπτυξη και έγκρισή τους.

Αυτή τη στιγμή, το πρόγραμμα καλύπτει εννέα υποψήφια εμβόλια COVID-19 και σκοπός του είναι να εξασφαλίσει προμήθειες και διανομή 2 εκατομμυρίων δόσεων σε όλες τις χώρες που γίνονται μέλη του προγράμματος έως τα τέλη του 2021.

«Αρχικά, όταν υπάρχει περιορισμένη προσφορά (εμβολίων COVID-19), είναι σημαντικό να παρέχεται το εμβόλιο σε εκείνους που βρίσκονται σε υψηλότερο κίνδυνο  σε όλο τον κόσμο», είπε ο Τέντρος, διευκρινίζοντας ότι αυτό περιλαμβάνει τους υγειονομικούς εργαζόμενους στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας, οι οποίοι είναι «κρίσιμης σημασίας για τη διάσωση ανθρώπινων ζωών και τη σταθεροποίηση του συνολικού συστήματος υγείας».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

Τι προβλέπουν οι ανανεωμένες οδηγίες για τον εμβολιασμό των ασθενών με καρκίνο

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο εμφανίζουν κάποιο βαθμό ανοσοκαταστολής και είναι περισσότερο ευάλωτοι σε …