Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΠΙΣ: Δέσμευση Κικίλια για χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με συνταγή γιατρού

ΠΙΣ: Δέσμευση Κικίλια για χορήγηση αντιβιοτικών μόνο με συνταγή γιατρού

Σημαντικό εξορθολογισμό στη χορήγηση φαρμάκων θα επιφέρει η διάταξη που ζήτησε ο ιατρικός κόσμος, με πρωτοστάτη τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), εξασφαλίζοντας με δέσμευση του Υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, ότι στο εξής δεν θα χορηγείται κανένα αντιβιοτικό χωρίς συνταγή γιατρού.

Η πολυφαρμακία και η αντίσταση στα αντιβιοτικά έχουν αποτελέσει επανειλημμένως αντικείμενο παρεμβάσεων από τον ΠΙΣ και τον πρόεδρό του, Αθανάσιο Εξαδάκτυλο, καθώς το πρόβλημα στη χώρα μας έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις.

Με τη ρύθμιση αυτή αναμένεται να μπει οριστικό φρένο στην αντι-επιστημονική αυτή πρακτική, της χορήγησης φαρμάκων χωρίς ιατρική συνταγή.

Ο Δρ. Εξαδάκτυλος παρέστη σήμερα στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία, και μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι η Δημόσια Υγεία πρέπει να στηριχτεί από τους γιατρούς και τα συλλογικά τους όργανα.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΙΣ εξερχόμενος της Επιτροπής, «με την προσθήκη που ο ΠΙΣ ζητεί διαρκώς για τη χορήγηση φαρμάκων μόνο με ιατρική συνταγή, όπως συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη, το νομοσχέδιο για τη Δημόσια Υγεία γίνεται πλήρες, ώστε να επιτελέσει τους σκοπούς του».

Check Also

Ο ΠΙΣ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των Εργαστηριακών Ιατρών για το clawback

Έχει περάσει μία δεκαετία διαρκούς υφαρπαγής των αποζημιώσεων (clawback) των συμβεβλημένων εργαστηρίων με τον ΕΟΠΥΥ. …