Αρχική / Επικαιρότητα / Πιερρακάκης: Η ψηφιακή πολιτική είναι κοινωνική πολιτική – Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Πιερρακάκης: Η ψηφιακή πολιτική είναι κοινωνική πολιτική – Την Πέμπτη οι ανακοινώσεις για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά»

Το συνολικό έργο του ψηφιακού φακέλου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός μιας τριετίας, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου του Πρώτου Θέματος. Όπως διευκρίνισε, ο ψηφιακός φάκελος θα περιλαμβάνει «τα δεδομένα της ΠΦΥ, τα δεδομένα στα νοσοκομεία, τα δεδομένα στα ακτινοδιαγνωστικά κέντρα, του ΕΟΠΠΥ, ό,τι υπάρχει να είναι μέσα. Και αυτό, διότι έχουμε μεγάλους διαγωνισμούς που απαιτούνται να γίνουν, για να μπορέσει και το τελευταίο νοσοκομείο σε όλη την επικράτεια της χώρας να έχει ενταχθεί».

Επεσήμανε, δε, ότι η εφαρμογή myHealhtApp ήδη λειτουργεί ως «πιλότος», καθώς εκεί υπάρχουν μόνο τα δεδομένα της συνταγογράφησης, των παραπεμπτικών και των διαγνώσεων, σημειώνοντας ότι «μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε Προληπτική Ιατρική, διασύνδεση και ιατρικές εξετάσεις ψηφιακά από όσα νοσοκομεία έχουν σύστημα  και κάποιες πρώτες εφαρμογές της Τηλεϊατρικής».
Αναμένεται, μάλιστα, να δημιουργηθεί και ένα Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών σχετικά με τους ασθενείς που έχουν νοσήσει με καρκίνο, ενώ έπεται να τοποθετηθεί σύγχρονο πληροφορικό σύστημα για τους ογκολογικούς ασθενείς σε 12 νοσοκομεία της χώρας, ώστε να αναβαθμιστούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας.

Όπως σχολίασε ο κ. Πιερρακάκης, «Οι μεταρρυθμίσεις είναι σαν τις μεταμοσχεύσεις», σημειώνοντας ότι δεν αρκεί να δούμε τι δουλεύει σε άλλες χώρες και να το αντιγράψουμε, αλλά να εμπνευστούμε από αυτό, καθώς η διαδρομή θα είναι διαφορετική για την κάθε χώρα.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Η Ελλάδα είχε ένα καλό σύστημα από το 2012- 2013, το σύστημα αυτό λέγεται ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Υπήρχαν, όμως, δύο κενά στο σύστημα, τα οποία καλύψαμε γρήγορα. Μία απλή προσθήκη μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ απελευθέρωσε τη δυναμική ενός τεράστιου συστήματος, που για κάθε ΑΜΚΑ είχαμε ιστορική συνταγογράφηση δεκαετίας». Ωστόσο, όπως πρόσθεσε, «χρειάζεται να αναβαθμίσουμε όλα τα συστήματα των νοσοκομείων, των δημοσίων εμείς κατ’ αρχήν, συνδέοντας και τα ιδιωτικά νοσοκομεία πάνω στον φάκελο. Αυτή είναι μία διαδικασία που ήδη ξεκινάμε να κάνουμε. Δεύτερον, νέα συστήματα στην Πρωτοβάθμια, νέα συστήματα στον ΕΟΠΥΥ. Και θέλουμε ένα πολύ μεγάλο κέντρο  διαλειτουργικότητας και αποθηκευτικού χώρου για την υγεία για να μπορέσουν όλα αυτά να συνδεθούν μεταξύ τους».

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης έκανε λόγο και  για τα επόμενα δυο βήματα που θα γίνουν εντός της εβδομάδας: «Ξεκινάμε την Προληπτική Ιατρική για κάποια συγκεκριμένα νοσήματα πάνω στην άυλη συνταγογράφηση και στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση. Την Πέμπτη θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός και εμείς την πρώτη εκδοχή αυτού που λέμε Προληπτική Ιατρική, που αφορά το πρόγραμμα “Φώφη Γεννηματά” σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού. Θα ακολουθήσουν και άλλα νοσήματα. Ο στόχος είναι να αξιοποιήσουμε τα δεδομένα που υπάρχουν, τα κινητά τηλέφωνα και τη δυνατότητα χρήσης των δεδομένων της συνταγογράφησης».

Το αμέσως επόμενο βήμα αφορά στη σύνδεση στο MyHealth των ακτινοδιαγνωστικών κέντρων, ώστε να χτιστεί το νέο ψηφιακό οικοδόμημα όροφο-όροφο.

«Η ψηφιακή πολιτική είναι κοινωνική πολιτική, καθώς αφορά δευτερευόντως την τεχνολογία και πρωτίστως την εξυπηρέτηση του πολίτη», σχολίασε ο κ. Πιερρακάκης, συμπληρώνοντας ότι «γίνονται και μεγάλα έργα, γίνονται και γρήγορες νίκες και η στρατηγική είναι εξαιρετικά συμπαγής».

Αναφερόμενος, τέλος, στο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου ήρθε σε επαφή με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης, ο κ. Πιερρακάκης σημείωσε ότι «είναι μεγάλη έκπληξη για έναν Έλληνα Υπουργό να διαπιστώνει ότι μία χώρα, όπως η Αμερική, σε πάρα πολλά πράγματα -και το λέω ρητά και κάθετα- είναι πίσω σε σχέση με μας. Σε σχέση, δηλαδή, με το πώς έχουμε καταφέρει να δομήσουμε ένα κεντρικό οργανισμό, όχι για την κυβερνοασφάλεια για τις ψηφιακές δημόσιες υπηρεσίες».

Check Also

Εθνική Στρατηγική για τον Καρκίνο: Μετά το Εθνικό Μητρώο Νεοπλασιών, οι στόχοι για ολιστική αντιμετώπιση της νόσου

Ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) διοργάνωσε χθες συνάντηση εργασίας με το Υπουργείο Υγείας, εκπροσώπους …