Αρχική / Επικαιρότητα / Ο Μητσοτάκης για την κριτική που ασκείται στην Πολιτική Προστασία και τον Τσιόδρα – Η ιδιαίτερη αναφορά «στα παιδιά της ιχνηλάτισης»

Ο Μητσοτάκης για την κριτική που ασκείται στην Πολιτική Προστασία και τον Τσιόδρα – Η ιδιαίτερη αναφορά «στα παιδιά της ιχνηλάτισης»

Στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση τρέχει πίσω από τις εξελίξεις στο θέμα της πανδημίας, απάντησε χθες ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή επί της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε η Αξιωματική αντιπολίτευση κατά του Υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα.

Ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στις καλύτερες θέσεις της Ευρώπης ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων, των αριθμό των τεστ και το ποσοστό θνησιμότητας από τον νέο κορονοϊό.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε άδικη την κριτική που ασκεί η αντιπολίτευση τόσο στο έργο της Πολιτικής Προστασίας, όσο και στο έργο της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αναφέροντας ονομαστικά τον καθηγητή, Σωτήρη Τσιόδρα. Επιπλέον, ευχαρίστησε προσωπικά «τα παιδιά της ιχνηλάτησης, διότι κάνουν μία εξαιρετικά δύσκολη δουλειά για να μπορούν να εντοπίζουν στενές επαφές κρουσμάτων, και όσο δυστυχώς αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο πιο δύσκολη γίνεται αυτή η δουλειά».

Τέλος, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη του εμβολιασμού κατά της γρίπης, τονίζοντας ότι ήδη σχεδόν το 40% αυτών των εμβολιασμών έχουν γίνει 15 ημέρες νωρίτερα από τον αρχικό σχεδιασμό.

Το απόσπασμα της ομιλίας του Πρωθυπουργού που αναφέρεται στην πανδημία

«Θέλω να πω δυο κουβέντες για το ζήτημα της πανδημίας, απαντώντας στην κριτική την οποία μας άσκησε πρωτίστως η κυρία Γεννηματά, ότι δήθεν τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις, ότι βρεθήκαμε απροετοίμαστοι, ότι τα έχουμε καταφέρει χάλια στο δεύτερο κύμα. Και θα απαντήσω με κάποιες εικόνες. Θα δείξω τους χάρτες του ECDC που αποτυπώνουν πρώτον την εικόνα ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Η Ελλάδα, μαζί με τις σκανδιναβικές χώρες, είναι οι καλύτερες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως προς τον αριθμό των κρουσμάτων. Καταθέτω τον χάρτη στα πρακτικά. Δεύτερος χάρτης, αριθμός τεστ ανά 100.000 πληθυσμού. Η Ελλάδα στον ευρωπαϊκό μέσο μαζί με τις καλύτερες ευρωπαϊκές χώρες. Αρκετές χώρες πολύ χειρότερες από την Ελλάδα. Χάρτης τρίτος: Δείκτης θετικότητας, ίσως ο πιο σημαντικός δείκτης από όλους, κα. Γεννηματά. Ποσοστό θετικών στα τεστ τα οποία κάνουμε. Η Ελλάδα στο 3,6 «πράσινη», μαζί με τη Γερμανία, τις Βαλτικές χώρες και τις Σκανδιναβικές χώρες. Οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όλες στο «πορτοκαλί». Ίσως ο σημαντικότερος χάρτης απ’ όλους: ο χάρτης θνησιμότητας, case fatality rate λέγεται στη γλώσσα των επιδημιολόγων. Η Ελλάδα, η καλύτερη χώρα από όλες τις χώρες οι οποίες μετρούνται στον αντίστοιχο δείκτη.
Αυτά, λοιπόν, είναι τα δεδομένα. Για να σταματήσει, επιτέλους, αυτή η «καραμέλα» και αυτή η άδικη κριτική, όχι στην Κυβέρνηση, στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, στην Πολιτική Προστασία, στους εθελοντές οι οποίοι υποστηρίζουν όλη αυτή τη σύνθετη διαδικασία, στα παιδιά της ιχνηλάτησης, τα οποία θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά διότι κάνουν μία εξαιρετικά δύσκολη δουλειά για να μπορούν να εντοπίζουν στενές επαφές κρουσμάτων, και όσο δυστυχώς αυξάνονται τα κρούσματα, τόσο πιο δύσκολη γίνεται αυτή η δουλειά, στους επιστήμονες οι οποίοι μας βοήθησαν να αναπτύξουμε εξαιρετικά προχωρημένους αλγόριθμους, σε όλη την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων, στο Σωτήρη τον Τσιόδρα.

Έχω πει πολλές φορές ότι ο βασικός μας σκοπός είναι να αποφύγουμε ένα οριζόντιο lockdown. Θα έχει πολύ δραματικές συνέπειες συνολικά στην οικονομία. Για να μπορέσουμε, όμως, να το κάνουμε αυτό θα πρέπει -θα το ξανά πω ακόμα μία φορά- και σε αυτό ζητώ συνολικά τη στήριξη όλης της Αντιπολίτευσης, διότι δε μας χωρίζει πιστεύω κάτι ως προς τα μέτρα τα οποία πρέπει να εφαρμόζουμε, να τηρήσουμε τις υποδείξεις των ειδικών. Όπως ξέρετε, προχωρήσαμε τις τελευταίες μέρες σε δύο πρόσθετα μέτρα για τις περιοχές επικινδυνότητας 3 και 4: Την υποχρεωτική χρήση μάσκας παντού και την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 00.30 μέχρι τις 5:00. Θέλω να σας πω επίσης ότι η Ελληνική Αστυνομία, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, θα είναι αυστηρότατοι. Θα εξαντλήσουν την αυστηρότητά τους για εκείνους τους ασυνείδητους επιχειρηματίες οι οποίοι επιμένουν, σε πείσμα των συστάσεων και των νομοθετικών ρυθμίσεων πια, να παραβιάζουν το νόμο και να προσφέρουν μία επικίνδυνη διασκέδαση έξω από τα πλαίσια που μας υποδεικνύουν οι ειδικοί.
Απαιτείται μία συλλογική συστράτευση. Έχουμε ακόμα δύσκολους μήνες μπροστά μας. Πρέπει να το πούμε με ειλικρίνεια στον ελληνικό λαό. Αχνοφαίνεται, όμως, στο βάθος του τούνελ η ελπίδα. Και η ελπίδα δεν είναι άλλη από ένα ή περισσότερα εμβόλια τα οποία δεν θα είναι απλά ασφαλή, αλλά θα είναι και αποτελεσματικά. Η χώρα μας θα έχει πρόσβαση σε αυτά τα εμβόλια, όπως και όλες οι ευρωπαϊκές χώρες. Και έχουμε ήδη δρομολογήσει με τον Υπουργό Υγείας και την Επιτροπή Εμβολιασμών το σχέδιο για τον ταχύτατο δυνατό εμβολιασμό, ξεκινώντας από τις ευπαθείς ομάδες, όσων πρέπει να εμβολιαστούν κατά του COVID-19.
Θέλω, επίσης, να πω στην Εθνική Αντιπροσωπεία ότι είμαι πολύ ικανοποιημένος από την ταχύτητα υλοποίησης του προγράμματος εμβολιασμού κατά της γρίπης. Είναι εξαιρετικά σημαντικό σε αυτή τη συγκυρία όσοι πρέπει να εμβολιαστούν ή όσοι θέλουν να εμβολιαστούν, να το κάνουν. Έχουμε μεριμνήσει να υπάρχουν παραπάνω από 4 εκατομμύρια εμβόλια κατά της γρίπης. Ήδη σχεδόν το 40% αυτών των εμβολίων έχουν γίνει 15 ημέρες νωρίτερα από αυτό το οποίο σχεδιάζαμε. Πρέπει, επιβάλλεται, να μην συμπέσει μία έξαρση της γρίπης με μία δεύτερη έξαρση του COVID-19. Διότι αν συνέβαινε αυτό, πράγματι θα είχαμε πιέσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Θέλω, επίσης, να ξαναπώ ότι καταφέραμε με πολύ μεγάλη ταχύτητα να προσθέσουμε κλίνες εντατικής θεραπείας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Παραλάβαμε 557 κλίνες. Δεν προσθέσατε σχεδόν καμία, κύριε Τσίπρα, στο Εθνικό Σύστημα. Δεν προσθέσατε σχεδόν καμία. Σχεδόν καμία δεν προσθέσατε. Μας παραδώσατε ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας με το χαμηλότερο αριθμό κλινών Εντατικών στην Ευρώπη. Αυτή είναι η παρακαταθήκη σας. Και σταματήστε να φωνάζετε. Ξέρουμε τα πεπραγμένα σας και οι πολίτες ξέρουν τα έργα σας. Θα τα ακούσετε όσες φορές χρειάζεται, οι δήθεν υπερασπιστές του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

Check Also

Από τις αρχές Οκτωβρίου οι εμβολιασμοί με τα επικαιροποιημένα εμβόλια κατά των Ο4 και Ο5

Από τις αρχές Οκτωβρίου θα μπορούν να εμβολιάζονται οι ευπαθείς ομάδες και οι άνω των …