Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία και στον ύπνο, σε ιατρική ημερίδα της Affidea

Οι επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία και στον ύπνο, σε ιατρική ημερίδα της Affidea

Mε αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος, ο Όμιλος Affidea οργάνωσε σχετική ιατρική ημερίδα, με θέμα «Το κάπνισμα και οι επιπτώσεις στην υγεία μας». Κατά τη διάρκεια της ημερίδας, καταξιωμένοι Έλληνες ιατροί ομιλητές ανέπτυξαν ενδιαφέροντα θέματα, ενώ αναφέρθηκαν και στη λειτουργία του τμήματος μελέτης και αντιμετώπισης του ροχαλητού και της άπνοιας ύπνου του Ομίλου Affidea.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα ποσοστά θνησιμότητας από το κάπνισμα – συγκεκριμένα, πάνω από 6 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν παγκοσμίως τον χρόνο, 600.000 θάνατοι είναι αποτέλεσμα του παθητικού καπνίσματος και, αν η καπνιστική συνήθεια συνεχιστεί με τους ίδιους ρυθμούς μέχρι το 2030, το κάπνισμα θα κοστίζει 8 εκατομμύρια ανθρώπινες ζωές τον χρόνο.

Παράλληλα, τονίστηκε από τον ΩΡΛ ιατρό Γιώργο Ποταμίτη ότι το κάπνισμα οδηγεί σε κατακερματισμό του ύπνου, χρόνια αϋπνία, ελάττωση του ύπνου βραδέων κυμάτων, με συνέπεια την αύξηση της ημερησίας υπνηλίας. Συγκεκριμένα, ένας στους έξι καπνιστές δυσκολεύεται να κοιμηθεί και κοιμάται λιγότερο από 6 ώρες την ημέρα, ενώ ένας στους τρείς καπνιστές δεν κοιμάται καλά, υποφέροντας από ροχαλητό και αποφρακτική άπνοια του ύπνου.

Το κάπνισμα προκαλεί αυξημένη φλεγμονή του ανώτερου αναπνευστικού που, κατά συνέπεια, δημιουργεί στένωση και διευκόλυνση σύγκλεισης των ανώτερων αεραγωγών στον ύπνο. Όπως υπογράμμισε ο κ. Ποταμίτης, «όσοι καπνίζουν δύο ώρες πριν από τον ύπνο τους, δυσκολεύονται να κοιμηθούν με αποτέλεσμα να ξυπνάνε με αίσθημα κόπωσης. Αν ξεκινήσετε το κάπνισμα ο ύπνος σας δεν θα είναι ποτέ ίδιος όπως πριν. Αρκούν 6 δευτερόλεπτα για να φτάσει η νικοτίνη στον εγκέφαλο και να πυροδοτήσει την διαδικασία του εθισμού. Μην επιτρέψετε στη νικοτίνη να κάνει τα όνειρά σας… καπνό!».

Από την πλευρά της, η πνευμονολόγος-φυματιολόγος Σοφία Ραυτοπούλου εξήγησε πως το κάπνισμα αυξάνει κατά 80% τον κίνδυνο για την άνοια. Επισήμανε, δε, ότι το κάπνισμα είναι εθισμός και «αρκεί μόνο ένα τσιγάρο για να υποτροπιάσει κανείς. Μολονότι το 75-80% των καπνιστών δηλώνει ότι θέλει να διακόψει το κάπνισμα, μόνο το 3-5% το καταφέρνει μόνο του». Αναφερόμενη στις βλαβερές συνέπειες του τσιγάρου στην υγεία, υπογράμμισε ότι το μακροχρόνιο κάπνισμα οδηγεί σε μείωση του προσδόκιμου επιβίωσης κατά 10 έτη, ενώ η διακοπή του καπνίσματος στα 60, 50, 40 ή 30 έτη αυξάνει το προσδόκιμο κατά 3,6,9 ή 10 έτη αντίστοιχα. Σημείωσε, ακόμη, ότι το κάπνισμα ευθύνεται για το 87% των καρκίνων του πνεύμονα, το 30% όλων των καρκίνων, καθώς και την χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, ενώ προκαλεί βλάβες σχεδόν σε όλα τα συστήματα του οργανισμού, όπως δέρμα, οστά, ουροποιητικό, και είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για εμφράγματα και εγκεφαλικά. Το κάπνισμα επίσης, συμβάλλει στη δημιουργία του καταρράκτη, ο οποίος είναι από τις πρώτες αιτίες τύφλωσης.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κα Ραυτοπούλου έστειλε το μήνυμα ότι «το κάπνισμα είναι μια σοβαρή ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί. Η καλύτερη συμβουλή υγείας για τους καπνιστές είναι να σταματήσουν το κάπνισμα σύμφωνα με επιστημονικά τεκμηριωμένες μεθόδους», αναφέροντας ότι η Ευρωπαϊκή Πνευμονολογική Εταιρεία και ο ΠΟΥ συνιστούν διακοπή του καπνίσματος και όχι μετακίνηση σε άλλα καπνικά προϊόντα, όπως τα θερμαινόμενα και ηλεκτρονικά τσιγάρα.

Την ιατρική ημερίδα, η οποία πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο του Δημαρχείου Περιστερίου, συντόνισε η δημοσιογράφος υγείας Αλεξία Σβώλου.

Check Also

Πανελλαδική έρευνα για το κάπνισμα το 2023: Το τσιγάρο βλάπτει σοβαρά… και τις διαπροσωπικές σχέσεις

Πόσο κάπνισαν στην Ελλάδα το 2023; Γιατί το τσιγάρο γίνεται όλο και πιο δυσάρεστο στα …