Αρχική / Επικαιρότητα / Οικονομικό Forum Δελφών: Κυριάκος Μητσοτάκης και Πέδρο Σάντσεθ συζήτησαν περί Πράσινου Πιστοποιητικού Εμβολιασμού

Οικονομικό Forum Δελφών: Κυριάκος Μητσοτάκης και Πέδρο Σάντσεθ συζήτησαν περί Πράσινου Πιστοποιητικού Εμβολιασμού

Στη σημασία της γρήγορης έκδοσης Πράσινου Πιστοποιητικού Εμβολιασμού για τη διασφάλιση της ελεύθερης διακίνησης των Ευρωπαίων πολιτών αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη συζήτηση με τον Ισπανό ομόλογό του Πέδρο Σάντσεθ, κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών του 6ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στο Ζάππειο και το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για το θέμα αυτό ως πολύ σημαντικό για την Ελλάδα και την Ισπανία, δεδομένου ότι οι χώρες αυτές βασίζονται στον τουρισμό. «Στόχος του πράσινου πιστοποιητικού είναι η διευκόλυνση των ταξιδιών, και όχι το να λέμε στις χώρες τι πρέπει να κάνουν στο εσωτερικό τους», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε  στο άρθρο που είχε συντάξει πριν από έναν χρόνο για τη χαλάρωση των πατεντών: «Όλοι συμφωνήσαμε ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί για την πρόσβαση όλων στα εμβόλια. Έχουμε στην ΕΕ δωρίσει εμβόλια στον COVAX, επιτρέπουμε τις εξαγωγές, κάτι που δεν κάνουν οι ΗΠΑ», τόνισε, ενώ είπε επιπλέον ότι η απόφαση να αγοραστούν στο πλαίσιο της ΕΕ εμβόλια και ενισχυτικά εμβολίων είναι μια πραγματική απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. «Συζητούσαμε διαρκώς με τους άλλους ηγέτες αναλυτικά για το θέμα της πανδημίας και, τελικά, αποφασίσαμε να υποστούμε το οικονομικό βάρος για να σώσουμε ανθρώπινες ζωές», πρόσθεσε σχετικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι χρειάστηκαν τρεις μήνες, μετά την πρόταση οκτώ ηγετών, για να καταλάβει η ΕΕ την ανάγκη για έκδοση χρέους που δεν θα επιβαρύνει τις οικονομίες των χωρών, ενώ χαρακτηριστικά τόνισε «Η ενωμένη Ευρώπη είναι πέραν της οικονομίας, είναι ένας τρόπος ζωής. Πρέπει και οι φειδωλοί του Βορρά να καταλάβουν ότι οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης για τις νότιες χώρες θα ευνοήσουν και τις χώρες τους», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ερωτηθείς για την Άνγκελα Μέρκελ και τους χειρισμούς της στο θέμα της πανδημίας, ο ίδιος τόνισε πώς είναι ιδιαίτερα σημαντικός ο ευρωπαϊκός της ρόλος στο θέμα των εμβολίων. «Θα περίμενε κανείς ότι η πλουσιότερη χώρα θα αγόραζε τα δικά της εμβόλια, όμως η Μέρκελ αποφάσισε να επιλέξει την ευρωπαϊκή προσέγγιση», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ξόδεψε τα περισσότερα χρήματα για να στηριχθεί η πραγματική Οικονομία, κάτι που θεωρεί πολύ σημαντικό.

Από την πλευρά του, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ τόνισε ότι «είναι σημαντικό να έχουμε συμφωνία για το πράσινο πιστοποιητικό τον Ιούνιο, για να διασφαλίσουμε την κινητικότητα στην ΕΕ», αφού, όπως είπε, στόχος είναι να έχουν οι ευρωπαϊκές χώρες κοινή στάση έναντι των τρίτων χωρών όταν, για παράδειγμα, εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος του ιού.

Ο ίδιος πρόσθεσε και ότι ένα από τα σημαντικότερα μαθήματα της κρίσης αυτής ήταν η ανάδειξη της ανάγκης να ενισχυθούν τα συστήματα πρωτοβάθμιας φροντίδας στην Ισπανία. «Η μεγαλύτερη πρόκληση είναι πως θα αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα της υγειονομικής κρίσης στους νέους και στις γυναίκες, τις δυο ομάδες που χτυπήθηκαν περισσότερο», είπε χαρακτηριστικά.
«Η πανδημία έφερε μια φοβερή σύγκλιση. Πρέπει να ενισχύσουμε την κοινή αγορά με μεγάλες επενδύσεις», είπε σχετικά με το ευρωπαϊκό όραμα στην εποχή μετά την πανδημία.

Σε ό,τι αφορά τη Γερμανίδα καγκελάριο, ο Ισπανός πρωθυπουργός σχολίασε ότι η Α. Μερκελ θα μείνει στην Ιστορία με το ευρωπαϊκό της όραμα. «Παρότι προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές ομάδες, βλέπω ότι είναι πιο φιλοευρωπαία από πολιτικούς της ομάδας μου», σημείωσε.

Τη συζήτηση συντόνισε ο Managing Director του Politico, Florian Eder.

Check Also

Μητσοτάκης σε Κλούγκε: Ηθική μου υποχρέωση να χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία για να πείσουμε όλους τους πολίτες άνω των 60 να εμβολιαστούν

«Είναι ηθική μου υποχρέωση να χρησιμοποιήσω όλα τα εργαλεία που έχουμε στη διάθεσή μας ώστε …