Αρχική / Επικαιρότητα / Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών – Δωρεάν self test σε όλους πριν και μετά τις γιορτές

Κυριάκος Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός ο εμβολιασμός όλων των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών – Δωρεάν self test σε όλους πριν και μετά τις γιορτές

Υποχρεωτικός είναι πλέον ο εμβολιασμός όλων των πολιτών που είναι άνω των 60 ετών, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

“Η νέα μετάλλαξη μας καλεί σε επιφυλακή”, είπε ο Πρωθυπουργός, εκφράζοντας την ανησυχία του για την περίοδο των γιορτών, καθώς τα τραπέζια και οι κοινωνικές συγκεντρώσεις, θα ευνοήσουν την μετάδοση του ιού και τονίζοντας επιπλέον, πως είναι σίγουρο ότι η μετάλλαξη Όμικρον θα κάνει την εμφάνισή της και στην Ελλάδα.

Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι δεν πρόκειται να γίνει καθολικό lockdown, αλλά θα δοθεί έμφαση στους εμβολιασμούς, στους ελέγχους των πιστοποιητικών και στα μέτρα προστασίας.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός και πρόστιμα για τους άνω των 60

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, οι εμβολιασμοί πάνε καλύτερα, ωστόσο παραμένει πρόβλημα το ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης των άνω των 60, το οποίο κινείται στο 83% σε αντίθεση με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες που ξεπερνάει το 90%.

Γι’ αυτό το λόγο, ανακοίνωσε ότι καθίσταται υποχρεωτικός ο εμβολιασμός τους. Όσοι δεν εμβολιάζονται, θα έχουν ένα πρόστιμο της τάξεως των 100 ευρώ κάθε μήνα, που θα συγκεντρώνεται σε ένα ταμείο για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

“Ο εμβολιασμός σώζει ζωές. Οι άνω των 60 που δεν έχουν εμβολιαστεί, μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα πρέπει να κλείσουν ραντεβού, διαφορετικά θα επιβάλλεται πρόστιμο 100 ευρώ που θα βεβαιώνεται από την ΑΑΔΕ και τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτούν τα νοσοκομεία μας», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως ενόψει των γιορτών θα διατεθούν δωρεάν self tests σε όλους, ώστε να υπάρχει μία εικόνα για την εξέλιξη της πανδημίας. Συγκεκριμένα, την περίοδο 6-12 Δεκεμβρίου, αλλά και 3-7 Ιανουαρίου θα διατεθεί ένα self test για κάθε ενήλικα, εμβολιασμένο ή μη.

Check Also

Παρατείνονται για μια εβδομάδα τα μέτρα

Παράταση των μέτρων που ισχύουν για τον έλεγχο της πανδημίας αποφάσισε η Επιτροπή. Σύμφωνα με …