Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Κικίλιας εφ’ όλης της ύλης

Κικίλιας εφ’ όλης της ύλης

Εφ’ όλης της ύλης μίλησε σήμερα ο Υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στην εκπομπή «Σήμερα», στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, όπου βρέθηκε ως καλεσμένος των δημοσιογράφων Βασίλη Οικονόμου και Μαρίας Αναστασοπούλου.

Σχολιάζοντας τη δεύτερη θέση σε δημοφιλία μεταξύ των υπουργών της κυβέρνησης, την οποία ο ίδιος κατέλαβε σε πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB, ο Βασίλης Κικίλιας σημείωσε ότι το αποτέλεσμα αυτό δεν αντικατοπτρίζει μόνο τις πολιτικές του ίδιου του Υπουργού, αλλά τη συνολική προσπάθεια που γίνεται από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, αλλά και από τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το διοικητικό προσωπικό.

«Ο Πρωθυπουργός της χώρας με τίμησε με ένα Υπουργείο, το οποίο αγγίζει τον πολίτη», ανέφερε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητα αποτέλεσε εξαρχής η διευκόλυνση των ευπαθών ομάδων. Στο πλαίσιο αυτό, έγινε προσπάθεια να δοθεί ένα τέλος στην ταλαιπωρία που υφίσταντο οι ασθενείς, υποχρεούμενοι να κάθονται για ώρες στις «ουρές της ντροπής» των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ. «Θα προσπαθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, όχι μόνο να μειωθούν οι ουρές, όπως μειώθηκαν, αλλά να εξαλειφθούν», δήλωσε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι το δεύτερο σκέλος στην προσπάθεια αυτή είναι οι βαρέως πάσχοντες να μπορούν να προμηθεύονται τα μη νοσοκομειακά φάρμακα είτε από το φαρμακείο της γειτονιάς τους, είτε να έρχονται στο σπίτι τους…

Αντικαπνιστικός νόμος
«Εμείς θέλουμε να μειωθεί το κάπνισμα, σεβόμενοι ωστόσο το δικαίωμα του καπνιστή να καπνίσει σε χώρους όπου αυτό επιτρέπεται», δήλωσε ο κ. Κικίλιας, αναφέροντας ότι τις επόμενες μέρες αυτό θα περάσει στο νομοσχέδιο για την ανάπτυξη, ξεκαθαρίζοντας έτσι το τοπίο σε σχέση με την καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού.
Ο αντικαπνιστικός νόμος θα εφαρμόζεται παντού στα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, στους κλειστούς αθλητικούς χώρους, ακόμα και στις παιδικές χαρές. «Είναι ανεπίτρεπτο να καπνίζει κανείς στους ανοιχτούς χώρους, όπου υπάρχουν και κινούνται γύρω-γύρω παιδιά και ανήλικοι», τόνισε ο Υπουργός. Αποκάλυψε, δε, ότι στο πλαίσιο της προσπάθειας εφαρμογής του νόμου θα υπάρξουν πρόστιμα, ανάλογα με την βαρύτητα του παραπτώματος.
Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι ο Έλληνας έχει και συλλογική συνείδηση, και ατομική ευθύνη, και φιλότιμο – χαρακτηριστικά της ψυχοσύνθεσης και της ψυχολογίας των πολιτών που θα πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν κατά την εφαρμογή του νόμου. Έρευνες δείχνουν ότι η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, σε ποσοστό άνω του 75%, συμφωνεί ότι ο νόμος πρέπει να εφαρμοστεί, υπογράμμισε ο κ. Κικίλιας, αποκαλύπτοντας ότι η καθολική εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου θα ισχύσει από τις αρχές Οκτωβρίου. Προηγουμένως θα υπάρξει σχετική ενημέρωση, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν περί τίνος πρόκειται ακριβώς, ποια είναι τα δικαιώματά τους και ποιες οι υποχρεώσεις τους. Επιπλέον, θα είναι ξεκάθαρο ποιοι εφαρμόζουν τον νόμο και ποιοι είναι αυτοί οι οποίοι ελέγχουν.
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Κικίλιας, καθ’ όλη τη διάρκεια της τετραετίας θα υπάρχουν σημαντικές καμπάνιες και επικοινωνιακή στήριξη σχετικά με τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος και τη ζημιά που κάνει στον οργανισμό μας.

Λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ
Ερωτώμενος σχετικά με την εικόνα που σχημάτισε ο ίδιος κατά τις επισκέψεις του σε διάφορα νοσοκομεία της χώρας, ο Υπουργός τόνισε ότι όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται με σεβασμό μέχρι και στο τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου. «Δεν θα ακούσετε από εμένα μεγάλα λόγια, σε πείσμα πολλών, οι οποίοι πιστεύουν ότι η επικοινωνία μπορεί να καλύψει την ουσία. Την πραγματικότητα και την τραγικότητα του συστήματος Υγείας στην Ελλάδα τη γνωρίζουν όλοι… Και πολλές προσπάθειες έχουν γίνει, και πολλές αναγγελίες.
Το δικό μας σκεπτικό είναι το ακριβώς αντίθετο. Δηλαδή, μικρές, λελογισμένες και στοχευμένες κινήσεις, που τις βλέπει ο πολίτης στην καθημερινότητά του και στα νοσοκομεία, για να πειστεί ότι πράγματι μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση», ξεκαθάρισε ο κ. Κικίλιας.
Όπως τόνισε στη συνέχεια, αυτό που επίσης αποτελεί προτεραιότητα είναι η σχετική ενημέρωση και κατόπιν ο εμβολιασμός στα παιδιά, στο υγειονομικό προσωπικό και γενικότερα στους πολίτες. «Δεν μπορώ να ανεχτώ ως Υπουργός Υγείας, ούτε ως γιατρός, ούτε ως άνθρωπος… να φτάσουμε στο σημείο Δεκέμβριο, Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο να έχουμε εκατό άτομα στην αναμονή για κρεβάτι εντατικής θεραπείας για τη γρίπη», κατέληξε ο Υπουργός.

Περί προσλήψεων
Πρώτη προτεραιότητα και βασική είναι οι προσλήψεις με στόχευση κατά κύριο λόγο στα ΤΕΠ, στα επείγοντα περιστατικά και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Θα πρέπει, επίσης, να ανοίξουν και άλλες κλίνες, προκειμένου να μπορέσει να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα. Για κάθε κλίνη σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, απαιτούνται τουλάχιστον τρεις νοσηλευτές και ένας γιατρός. Ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξουν προσλήψεις εντός πέντε μηνών, σε αντίθεση με τους δεκαοχτώ μήνες που απαιτούνταν μέχρι τώρα για τις προσλήψεις προσωπικού, νοσηλευτών και διοικητικών μέσω ΑΣΕΠ, αλλά και γιατρών.
Ο κ. Κικίλιας έκανε λόγο, κατ’ αρχάς, για πρόσληψη 2.500 ατόμων, διευκρινίζοντας ότι ήδη τρέχει προκήρυξη για περίπου 1.000 άτομα από το ΑΣΕΠ, που είναι λοιπό προσωπικό.
Σε σχόλιο του κ. Οικονόμου για τα προβλήματα και τις ελλείψεις των νοσοκομείων που βρίσκονται εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, ο Υπουργός απάντησε: «Δεν είμαστε μία συμπαγής γεωγραφικά χώρα, όπως για παράδειγμα είναι η Γερμανία, να έχουμε ένα μεγάλο νοσοκομείο στο κέντρο και σε ακτίνα 50 και 100 χιλιομέτρων να μπορεί να υπάρχει πρόσβαση. Έχουμε πολλά συμπλέγματα νησιών, ακριτικών νησιών και περιοχών, τα οποία είμαστε υποχρεωμένοι να στηρίξουμε. Γι’ αυτό και το Σύστημα Υγείας θέλει ενίσχυση και οικονομική στήριξη, προκειμένου να υπάρχουν πόροι για να ανταπεξέλθουμε».
«Αυτό που έγινε φέτος το καλοκαίρι, δεν θα ξαναγίνει. Φέτος το καλοκαίρι, κληθήκαμε εγώ και ο Υφυπουργός, πριν καν αναλάβουν οι Γενικοί Γραμματείς, να είμαστε στα τηλέφωνα όλη την ημέρα για να καλύψουμε “τρύπες” και κενά, τα οποία δυστυχώς είχαν αφεθεί να δημιουργηθούν».
Μέσα στον χειμώνα θα προβλεφθούν από ΥΠΕάρχες και Γενικούς Γραμματείς όλες οι θέσεις και θα ληφθούν μέτρα, ώστε να υπάρξει πρόβλεψη για τις δομές που απαιτούν περαιτέρω στελέχωση, πρόσθεσε ο κ. Κικίλιας.

Σκάνδαλο Novartis
Σχολιάζοντας τις «τσάμπα μαγκιές» για τις οποίες κάνει λόγο το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής», αναφερόμενο στην προανακριτική που θα πραγματοποιηθεί μόνο για τον κύριο Παπαγγελόπουλο, ο Υπουργός ανέφερε ότι «το πρωτοσέλιδο αυτό ταιριάζει γάντι στις δηλώσεις του κυρίου Παπαγγελόπουλου, του κυρίου Παππά, του κυρίου Καμμένου, του κυρίου Τσίπρα, του κυρίου Παπαδημούλη, όταν ανήγγειλαν ότι η Novartis, σε ό,τι έχει να κάνει με το σκέλος των πολιτικών, είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους.
Τι έχουν να πουν όλοι αυτοί οι κύριοι για τους ανθρώπους αυτούς, τους οποίους διαπόμπευσαν και κρέμασαν στα μανταλάκια, και τελικά αθωώθηκαν; Τι έχουν να πουν στους συγγενείς τους, στις οικογένειές τους, στις συζύγους και στα παιδιά τους;».
Ο Υπουργός, ερωτώμενος και για τον ρόλο του κ. Τσίπρα, τόνισε ότι «δεν πρέπει να μπλέκουμε τα πράγματα. Είναι άλλο το πολιτικό σύστημα, και άλλο η δικαστική εξουσία. Θα πρέπει αυτό να καταστεί σαφές».
«Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, ήταν εμφανές ότι η προηγούμενη κυβέρνηση άπλωσε τα πλοκάμια της στη Δικαιοσύνη. Τρεις εισαγγελείς διαφθοράς παραιτήθηκαν και κατήγγειλαν παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο έργο τους. Δεν σας λέει κάτι αυτό;
Άρα, πρέπει να σεβαστούμε αυτό το οποίο λέει ο Μητσοτάκης. Εμείς θα σεβαστούμε το Σύνταγμα. Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει διαχωρισμός των εξουσιών: η δικαστική εξουσία θα κάνει τη δουλειά της και το πολιτικό σύστημα θα κάνει τη δουλειά του».

Τέλος, όταν η συζήτηση στράφηκε γύρω από τον κ. Πολάκη, ο Υπουργός αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο, αναφέροντας μόνο ότι ο ίδιος έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία που βρήκε για το Ε.Σ.Υ., ώστε να ξέρουν όλοι τι παρέλαβε η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας. «Αδιαφορώ για την πολιτική αντιπαράθεση, δεν είναι αυτή η δουλειά μου. Η δουλειά μου είναι να προσπαθήσω να ανακουφίσω τον απλό κόσμο και να βελτιωθεί η καθημερινότητά του στο κομμάτι της Υγείας», κατέληξε ο κ. Κικίλιας.

Check Also

Ευρωπαϊκή ενίσχυση της Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας – Έμπρακτη στήριξη των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα

Η Γενική Διεύθυνση Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG Reform) της ΕΕ ανακοίνωσε την απόφασή της για …