Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Βιοϋλικών (ESB)

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, το Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Βιοϋλικών (ESB)

Το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Βιοϋλικών (ESB) διοργανώθηκε για πρώτη φορά το 1976 και, έκτοτε, αποτελεί το σημαντικότερο επιστημονικό γεγονός της Ευρώπης στο πεδίο των βιοϋλικών, καθώς συγκεντρώνει τους σημαντικότερους ερευνητές και επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο. Φέτος, το συνέδριο πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, ανοίγοντας τις πύλες του τη Δευτέρα 4 Σεπτεμβρίου έως την Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Στο πλαίσιο του συνεδρίου θα παρουσιαστούν από ερευνητές εκατοντάδες ανακοινώσεις πρωτότυπων επιστημονικών εργασιών σε πεδία αιχμής και θα συμμετέχουν εκθέτες από τον χώρο της βιομηχανίας των καινοτόμων βιοϋλικών και τεχνολογιών.

Προηγμένα βιοϋλικά δίνουν λύσεις στην Αναγεννητική Ιατρική

Οι επιστήμονες των βιοϋλικών ασχολούνται συστηματικά με τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη καινοτόμων έξυπνων βιοϋλικών για εμφυτεύματα, τα οποία θα παρέχουν θεραπευτικές λύσεις στις αναγεννητικές θεραπείες που αφορούν ελλείμματα σε οστά, χόνδρους, τένοντες, δέρμα, καρδιαγγειακό σύστημα, καθώς και άλλους ιστούς και όργανα του σώματος. Για την ανάπτυξη των νέων αυτών υπερσύγχρονων ιατρικών τεχνολογιών συνεργάζονται πολλές επιστημονικές ειδικότητες, όπως χημικοί, βιολόγοι, μηχανικοί, επιστήμονες υλικών και γιατροί, οι οποίοι καθορίζουν και αξιολογούν τα βιολογικά χαρακτηριστικά, διασφαλίζοντας τη βέλτιστη αλληλεπίδραση των βιοϋλικών με τους ιστούς του ασθενούς.

Τα βιοϋλικά χρησιμοποιούνται ως πρώτη ύλη για την παραγωγή μοσχευμάτων σε βιομηχανική κλίμακα, σε επιθυμητές διαστάσεις, με συγκεκριμένη γεωμετρία, αρχιτεκτονική και προδιαγραφές, μέσω αναδυόμενων τεχνολογιών όπως της 3D εκτύπωσης. Τέτοια βιοϋλικά χρησιμοποιούνται ήδη ως καρδιαγγειακά μοσχεύματα (στεντς) και ως οδοντικά εμφυτεύματα, με το πεδίο εφαρμογής τους να διευρύνεται συνεχώς.

Το θέμα αυτό, όπως και άλλες καινοτόμες προοπτικές με πρακτική εφαρμογή στην Ιατρική, αναμένεται να συζητηθούν στο 28ο Ετήσιο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Βιοϋλικών (ESB), το οποίο διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Βιοϋλικών.

«Στο συνέδριο προσκλήθηκαν και δίνουν διαλέξεις κορυφαίοι επιστήμονες παγκοσμίου βεληνεκούς με διεθνείς διακρίσεις στο πεδίο των βιοϋλικών», αναφέρει η πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, επίκουρη καθηγήτρια του Τμήματος Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών του Πανεπιστημίου Κρήτης, κ. Μαρία Χατζηνικολαΐδου. Όπως αναφέρει η ίδια, 340 ομιλητές θα αναπτύξουν θέματα που σχετίζονται με το μέλλον των βιοϋλικών στην Ιατρική. Το συνέδριο αναμένεται να παρακολουθήσουν περισσότεροι από 1000 συμμετέχοντες, με το 1/3 των συνέδρων να προέρχονται από την Ασία.

Check Also

Εθελοντική Αιμοδοσία στον προαύλιο χώρο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, στις 2 Απριλίου

Λόγω της επιδημίας COVID-19, έχουν ελαττωθεί σημαντικά τα αποθέματα αίματος της χώρας μας. Λαμβάνοντας υπ’ …