Αρχική / Επικαιρότητα / Χανς Κλούγκε: Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία

Χανς Κλούγκε: Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία

Για τις εργώδεις προσπάθειες του ΠΟΥ Ευρώπης να τοποθετηθεί η ψυχική υγεία στην κορυφή των εθνικών πολιτικών υγείας, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους και τη συμμετοχή τους στη λήψη αποφάσεων, μιλά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τη δημοσιογράφο Τάνια Μαντουβάλου ο περιφερειακός διευθυντής του ΠΟΥ για την Ευρώπη, Χανς Κλούγκε. Αφορμή για τη συνέντευξη οι εκδηλώσεις που διοργανώνει ο ΠΟΥ Ευρώπης στο ΙΣΝ, στις 3-5 Νοεμβρίου, για την ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων, στο πλαίσιο της πρώτης πανευρωπαϊκής εβδομάδας Ψυχικής Υγείας.

Δεν υπάρχει υγεία χωρίς ψυχική υγεία. Μέσω του Γραφείου για την Ποιότητα της Φροντίδας στην Αθήνα, το οποίο ιδρύθηκε με τη γενναιόδωρη υποστήριξη της Ελληνικής Κυβέρνησης, καταβάλαμε σκληρή δουλειά για να σχεδιάσουμε μια στρατηγική για την ποιότητα της φροντίδας της ψυχικής υγείας των παιδιών και των εφήβων, αναφέρει  ο Χανς Κλούγκε. Για να επισημάνει, στη συνέχεια, ότι «μία στις τρεις χώρες στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια του ΠΟΥ, στερείται συγκεκριμένης πολιτικής για την υποστήριξη της ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων. Στην ίδια περιφέρεια  τα ποσοστά αυτοκτονίας  είναι απογοητευτικά υψηλά, με 1 στους 6 θανάτους νέων ηλικίας 10-24 να οφείλεται σε αυτοκτονία. Και, πολύ συχνά, τα συστήματα ψυχικής υγείας στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια εξακολουθούν να μην είναι σχεδιασμένα για  να παρέχουν υψηλής ποιότητας, αποτελεσματική βοήθεια σε νέους που ζουν με κάποια ψυχική νόσο. Αυτό είναι ένα μακροχρόνιο ζήτημα, για την αντιμετώπιση του οποίου εργαζόμαστε πολύ σκληρά με τα κράτη μέλη του ΠΟΥ».

Όσον αφορά την πανδημία, ο  Δρ. Κλούγκε δηλώνει ότι δεν έχει τελειώσει και καλεί όλες τις χώρες να επανεκκινήσουν τις προσπάθειες περιορισμού της μετάδοσης των αναπνευστικών λοιμώξεων και να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε μια αυξημένη πίεση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης. «Θα βγούμε από την οξεία φάση της έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία, αλλά δεν έχουμε φτάσει ακόμα εκεί. Ο ιός συνεχίζει να εξελίσσεται και επειδή μεταδίδεται τόσο πολύ, ειδικά εδώ στην Ευρώπη, η πιθανότητα να συνεχίσει να εξελίσσεται μέσω μιας νέας παραλλαγής και ενδεχομένως  μιας παραλλαγής που θα υπονομεύσει την τρέχουσα πρόοδό μας, είναι αρκετά υψηλή. Ο ιός SARS CoV-2 εξακολουθεί να είναι ένας απρόβλεπτος ιός και η νόσος της COVID-19 εξακολουθεί να αποτελεί μια ενεργή απειλή για τις ζωές μας, παγκοσμίως. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να εφησυχάζουμε. Προβληματιζόμαστε με τον συνεχιζόμενα υψηλό αριθμό κρουσμάτων και θανάτων. Την τελευταία εβδομάδα του Οκτωβρίου, πάνω από το 50% των νέων κρουσμάτων παγκοσμίως και σχεδόν το 60% των νέων θανάτων παγκοσμίως αντιστοιχούσαν στην Ευρωπαϊκή Περιφέρεια».

Ο Περιφερειακός Διευθυντής του ΠΟΥ Ευρώπης αναφέρεται στα τρία πιθανά σενάρια του τελευταίου σχεδίου δράσης του Οργανισμού για την εξέλιξη της πανδημίας φέτος, τονίζοντας παράλληλα ότι «δεν είμαστε σε θέση να σκεφτόμαστε ότι βγαίνουμε από την πανδημία ή ότι κανονικοποιούμε την πανδημία ή ότι ζούμε με αυτήν, προσποιούμενοι ότι δεν υπάρχει».

Το τρία πιθανά σενάρια για το πώς θα μπορούσε να εξελιχθεί η πανδημία φέτος είναι τα εξής:

  1. Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι ο ιός θα συνεχίσει να εξελίσσεται, αλλά η σοβαρότητα της νόσου που προκαλεί θα μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθώς θα αυξάνεται η ανοσία λόγω εμβολιασμού και μόλυνσης. Περιοδικές αυξήσεις των κρουσμάτων και των θανάτων μπορεί να εμφανιστούν καθώς η ανοσία θα εξασθενεί, γεγονός που μπορεί να απαιτεί περιοδική αναμνηστική δόση για τους ευάλωτους πληθυσμούς.
  2. Στο καλύτερα δυνατό σενάριο, μπορεί να δούμε να εμφανίζονται λιγότερο σοβαρές παραλλαγές και να μην είναι αναγκαία η ενισχυτική δόση, ή η νέα σύνθεση των εμβολίων.
  3. Στο χειρότερο δυνατό σενάριο, μπορεί να αναδυθεί μια πιο ιογενής και ιδιαίτερα μεταδοτική παραλλαγή. Απέναντι σε αυτή τη νέα απειλή, η προστασία των ανθρώπων από σοβαρές ασθένειες και θάνατο, είτε από προηγούμενο εμβολιασμό, είτε από μόλυνση, θα μειωθεί ραγδαία. Η αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης θα απαιτούσε τη σημαντική τροποποίηση των σημερινών εμβολίων και τη διασφάλιση ότι θα είναι προσβάσιμα στους ανθρώπους που είναι πιο ευάλωτοι στο να νοσήσουν σοβαρά.

Για να σταματήσει η οξεία φάση της πανδημίας φέτος, οι χώρες πρέπει να επενδύσουν σε πέντε βασικές συνιστώσες:

  1. επιτήρηση, εργαστήρια και πληροφορίες για τη δημόσια υγεία,
  2. εμβολιασμός, δημόσια υγεία και κοινωνικά μέτρα, καθώς και συμμετοχή των κοινοτήτων,
  3. κλινική περίθαλψη για την COVID-19 και ανθεκτικά συστήματα υγείας,
  4. έρευνα, ανάπτυξη και ισότιμη πρόσβαση σε εργαλεία και προμήθειες,
  5. συντονισμός, καθώς η ανταπόκριση μεταφέρεται από τη λειτουργία έκτακτης ανάγκης στη μακροπρόθεσμη διαχείριση της αναπνευστικής νόσου.

Check Also

Υπουργείο Υγείας – ΠΟΥ Ευρώπης: Εγκαινίαση της Εφαρμογής για κινητά του βιβλίου τσέπης της ΠΦΥ, για Παιδιά και Εφήβους

Το Υπουργείο Υγείας συνδιοργάνωσε μαζί με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μέσω του Γραφείου για την …