Τις μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης στον τομέα της Υγείας υπερασπίστηκε ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, κατά την ομιλία του στην επετειακή εκδήλωση για τα 100 χρόνια του Υπουργείου Υγείας, η οποία έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών την Τετάρτη 31 Ιανουαρίου.
Παρουσιάζοντας στοιχεία από διεθνείς εκθέσεις, οι οποίες αποτυπώνουν ένα σοβαρό έλλειμμα του Συστήματος Υγείας στην Ελλάδα, στον τομέα της οργανωμένης πρόληψης και αγωγής υγείας του πληθυσμού, ο Υπουργός τόνισε ότι η μεταρρύθμιση της ΠΦΥ στην οποία προχωρά η κυβέρνηση είναι ο τρόπος να αντιστραφούν τα δεδομένα. «Από ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα με έμφαση στην περίθαλψη, επιχειρούμε την αναδιοργάνωσή του με επίκεντρο την ΠΦΥ και με έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στη βιο-ψυχο-κοινωνική προσέγγιση της αρρώστιας, στην οικογενειακή ιατρική, στην κοινοτική φροντίδα, στις δράσεις προστασίας της Δημόσιας Υγείας», σημείωσε ο Υπουργός.
Μεταξύ άλλων, ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε τα παρακάτω:
«Η επιστημονική συνηγορία για τον κοινωνικό χαρακτήρα της Ιατρικής και της Υγείας αποτυπώνεται στην πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με τίτλο ‘προφίλ Υγείας 2017’, που δείχνει ότι ενώ το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στη χώρα μας αυξάνεται σταθερά (81,1 έτη), μειώνεται ο χρόνος που διανύεται με καλή υγεία εξαιτίας της αύξησης των καρδιαγγειακών νοσημάτων και του καρκίνου, αλλά και λόγω της επιβάρυνσης της υγείας του πληθυσμού από παράγοντες κινδύνου που σχετίζονται με τη συμπεριφορά (κάπνισμα, διατροφή, έλλειψη σωματικής άσκησης, παιδική παχυσαρκία, κατάχρηση αλκοόλ) ή άλλους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες (ανεργία, φτωχοποίηση, «ανθυγιεινές» συνθήκες ζωής και εργασίας, υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος κ.λπ).
Αντίστοιχα, στην Παγκόσμια Μελέτη Επιβάρυνσης Ασθενειών που αξιολόγησε τους σχετικούς με την Υγεία στόχους βιώσιμης ανάπτυξης του ΟΗΕ, η Ελλάδα, ενώ είναι πολύ ψηλά (90 στα 100) στον δείκτη της καθολικής κάλυψης υγείας, εμφανίζει πολύ χαμηλή βαθμολογία σε δείκτες που επηρεάζονται από την ατομική συμπεριφορά.
Οι εκθέσεις αυτές αναδεικνύουν ένα σοβαρό έλλειμμα του Συστήματος Υγείας στο πεδίο της οργανωμένης πρόληψης και αγωγής υγείας του πληθυσμού και, κατά την άποψη μας, αποτελούν την επιστημονική και πολιτική τεκμηρίωση της μεταρρύθμισης στην ΠΦΥ που είναι σε εξέλιξη. Μια μεταρρύθμιση που έρχεται να μετατοπίσει το «κέντρο βάρους» του Συστήματος, από τη θεραπεία, στην πρόληψη της ασθένειας και, από τη νοσοκομειακή περίθαλψη, στην πρωτοβάθμια και κοινοτική φροντίδα. Γιατί, στην πραγματικότητα, αυτό που αλλάζει με το νέο μοντέλο ΠΦΥ και τις νέες δομές (ΤΟΜΥ) που αυτό τον καιρό αναπτύσσονται σταδιακά, είναι η φιλοσοφία του Συστήματος Υγείας: από ένα νοσοκομειοκεντρικό σύστημα με έμφαση στην περίθαλψη, επιχειρούμε την αναδιοργάνωσή του με επίκεντρο την ΠΦΥ και με έμφαση στην πρόληψη, στην αγωγή υγείας, στη βιο-ψυχο-κοινωνική προσέγγιση της αρρώστιας, στην οικογενειακή ιατρική, στην κοινοτική φροντίδα, στις δράσεις προστασίας της Δημόσιας Υγείας. Μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η καθολική και ισότιμη κάλυψη του πληθυσμού, η ποιότητα στην υγειονομική φροντίδα, ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του Συστήματος Υγείας και η βιωσιμότητα της δημόσιας περίθαλψης.
Σήμερα, το πολιτικό αίτημα που απορρέει από τις ιδρυτικές αρχές και αξίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι η καθολικότητα, η ισότητα και η αποτελεσματικότητα στη φροντίδα μέσω ενός Δημόσιου Συστήματος Υγείας με επίκεντρο την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και με σεβασμό των δικαιωμάτων των ασθενών».