Αρχική / Επικαιρότητα / Τάσεις σταθεροποίησης για το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης

Τάσεις σταθεροποίησης για το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης

Σταθεροποιητική τάση στη συγκέντρωση του ιικού φορτίου του SARS-CoV-2 στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης καταγράφεται στις πιο πρόσφατες μετρήσεις της έρευνας που πραγματοποιεί η Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, με την Εταιρεία Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ ΑΕ), σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Εθνικού Δικτύου του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Όπως φαίνεται σε διαγράμματα που παρουσίασε το ΑΠΕ-ΜΠΕ, την τελευταία εβδομάδα του Φεβρουαρίου οι μετρήσεις του ιικού φορτίου αποτυπώνουν διακύμανση του ιικού φορτίου, στο όριο της πειραματικής αβεβαιότητας, που πρακτικά ερμηνεύεται ως προσωρινή σταθεροποίησή του.

Συγκεκριμένα, στα δείγματα που λαμβάνονται καθημερινά στην είσοδο της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων Θεσσαλονίκης, αναφορικά με τις εξορθολογισμένες τιμές σχετικής έκκρισης ιικού φορτίου, η μέση τιμή των δύο πιο πρόσφατων μετρήσεων, δηλαδή της Δευτέρας 28/02/2022 και της Τρίτης 01/03/2022, είναι:

  • Οριακά σταθερή (+13%), σε σχέση με τη μέση τιμή των δύο αμέσως προηγούμενων μετρήσεων του Σαββάτου 26/02/2022 και της Κυριακής  27/02/2022.
  • Οριακά σταθερή (+16%), σε σχέση με τη μέση τιμή της προηγούμενης Δευτέρας 21/02/2022 και Τρίτης 22/02/22.

«Είναι γνώριμο μοτίβο, μπορεί να το παρατηρήσει κάποιος στο μεγάλο διάγραμμα, όπου φαίνεται η σταδιακή αποκλιμάκωση στα προηγούμενα πανδημικά κύματα, όπου πάντοτε υπάρχουν περίοδοι προσωρινής σταθεροποίησης του ιικού φορτίου. Βεβαίως, βρισκόμαστε ακόμη σε υψηλό επίπεδο διασποράς του ιού στην κοινότητα, που σημαίνει ότι ο ιός έχει έντονη παρουσία σε όλους τους χώρους, σε όλους του τομείς των δραστηριοτήτων μας. Άρα, όντας εμβολιασμένοι και επιστρέφοντας στους προ κορονοϊού ρυθμούς της ζωής, αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάμε είναι τα μέτρα αυτοπροστασίας από την έκθεσή μας στον ιό, αλλά και η προστασία όσων ανήκουν σε ευάλωτες για σοβαρή νόσηση από τον ιό ομάδες», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου.

Πηγή ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

ΕΟΔΥ: Οδηγίες για ασφαλή κατανάλωση θαλασσινών/οστρακοειδών τη Σαρακοστή

Σύμφωνα με τα δεδομένα του ΕΟΔΥ, κατά την περίοδο των νηστειών, στη χώρα μας έχουν …

Health Update
Privacy Overview

This website uses cookies so that we can provide you with the best user experience possible. Cookie information is stored in your browser and performs functions such as recognising you when you return to our website and helping our team to understand which sections of the website you find most interesting and useful.