Αρχική / Επικαιρότητα / Συνεχής η αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής – Στο +240% από τις αρχές Ιουνίου!

Συνεχής η αύξηση του ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής – Στο +240% από τις αρχές Ιουνίου!

Το ιικό φορτίο συνεχίζει να σημειώνει αύξηση στα αστικά λύματα της Ατιικής, σύμφωνα με τα όσα είπε το πρωί ο κ. Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ωστόσο, ο ίδιος σημείωσε ότι έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός της αύξησης του φορτίου του κορονοϊού, με αυτή την εβδομάδα να υπολογίζεται περίπου στο +40%, σε αντίθεση με την αύξηση που σημειώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία είχε αγγίξει το +100%.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο καθηγητής, χαρακτηριστικό της διασποράς στην Αττική αποτελεί το γεγονός ότι, από την αρχή του Ιουνίου, η αύξηση αγγίζει το 240%!

Επιπλέον, βάσει των εκτιμήσεων του κ. Θωμαΐδη, η κορύφωση της διασποράς του κορονοϊού θα σημειωθεί μέσα στο πρώτο 15ήμερο του Ιουλίου κι έπειτα θα καταγραφούν σταθεροποιητικές στάσεις για κάποιες εβδομάδες. Στη συνέχεια, θα αρχίσει να σημειώνεται μια αργή μείωση, η οποία θα κρατήσει όλο τον Αύγουστο, χωρίς όμως το ιικό φορτίο να μειωθεί σημαντικά.

Ο καθηγητής ανέφερε ότι μεγάλη διασπορά παρατηρείται και σε άλλα αστικά κέντρα της χώρας, την Κρήτη και τα νησιά που έχουν τουριστική κίνηση, όπως η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Πάρος, η Ρόδος, η Κως και η Κέρκυρα.

Ως προς το τι θα συμβεί τον Σεπτέμβριο, ο κ. Θωμαΐδης σχολίασε ότι δεν μπορεί κανείς να πει με σιγουριά: «Αν δεν υπάρξει άλλο στέλεχος της Όμικρον, που είναι το καλό σενάριο, και παραμείνουμε με την ΒΑ5, τότε το πιο πιθανό είναι να έχουμε πιο ήσυχο Σεπτέμβριο, αφού λόγω μεγάλης διάδοσης θα υπάρχει φυσική ανοσία και ο κύκλος της διάδοσης θα ξεκινήσει με ιώσεις από τον Οκτώβριο και μετά».

Check Also

COVID-19 και εξάρσεις λοιμώξεων αναπνευστικού – Το «ανοσιακό χρέος» της πανδημίας

Με το τέλος της πανδημίας παρατηρήθηκε μεγαλύτερος αριθμός λοιμώξεων αναπνευστικού από διαφόρους λοιμογόνους παράγοντες, όπως …