Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Στοχευμένες παρεμβάσεις του ΕΟΔΥ σε ενεργούς χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών

Στοχευμένες παρεμβάσεις του ΕΟΔΥ σε ενεργούς χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών

Η πανδημία COVID-19 αποτελεί σοβαρή πρόκληση για τα συστήματα δημόσιας υγείας τόσο στη χώρα μας, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Αν και η συντριπτική πλειοψηφία των νέων και υγιών ατόμων έχουν σχετικά ήπια συμπτώματα, οι ηλικιωμένοι και άλλες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού διατρέχουν υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής νόσου, που μπορεί να αποβεί θανατηφόρα. Μια από αυτές τις ομάδες είναι και οι Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ), καθώς οι λήπτες των προγραμμάτων μείωσης βλάβης, που συχνά υποφέρουν από πολλαπλά προβλήματα υγείας, δεν έχουν πρόσβαση στη στέγαση και στη γενική κοινωνική και υγειονομική περίθαλψη.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας σχεδιάζει και υλοποιεί στοχευμένες παρεμβάσεις μείωσης βλάβης σε ενεργούς ΧΕΝ, μέσω προγραμμάτων κινητών μονάδων σε κεντρικά σημεία του κέντρου της Αθήνας. Τα προγράμματα του ΕΟΔΥ έχουν διανείμει περισσότερες από 1.200.000 καθαρές σύριγγες στον ωφελούμενο πληθυσμό και έχουν συμβάλει τα μέγιστα στην προσπάθεια αναχαίτισης της επιδημίας HIV σε ΧΕΝ. Η ανάγκη συνεχούς λειτουργίας των προγραμμάτων του ΕΟΔΥ είναι πολύ μεγαλύτερη, ιδιαιτέρως σε καιρούς πανδημίας, με δεδομένο ότι ο ωφελούμενος πληθυσμός αποτελεί μια από τις πιο ευάλωτες ομάδες.

Η κινητή μονάδα μείωσης βλάβης, η οποία εν μέσω υγειονομικής κρίσης συνεχίζει την αδιάκοπη λειτουργία της, θα προσφέρει, πέραν του δωρεάν αποστειρωμένου υλικού χρήσης, και τη δυνατότητα εμπεριστατωμένης πληροφόρησης από τον αρμόδιο Φορέα για τον COVID-19, καθώς και εμφιαλωμένο νερό και χυμούς, σε μια προσπάθεια κάλυψης βασικών αναγκών ατόμων που στη πλειοψηφία τους διαβιούν στον δρόμο.

Τα μέλη του προσωπικού της κινητής μονάδας μείωσης βλάβης, τηρώντας στο μέγιστο τα μέτρα ατομικής προστασίας, θα συνεχίσουν αυτές τις δύσκολες ώρες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους.

Check Also

FLiRT: Τι γνωρίζουμε για τις νέες υποπαραλλαγές του κορονοϊού;

Στις 21 Μαΐου δημοσιεύθηκε στο έγκριτο διαδικτυακό Yale Medicine ο πιθανός αντίκτυπος των νέων υποπαραλλαγών …