Αρχική / Επικαιρότητα / Στέλιος Πέτσας: Η επάνοδος στην κανονικότητα θα ξεκινήσει μέσα στον Μάιο με τα μικρά καταστήματα και τα σχολεία

Στέλιος Πέτσας: Η επάνοδος στην κανονικότητα θα ξεκινήσει μέσα στον Μάιο με τα μικρά καταστήματα και τα σχολεία

«Είμαστε στη φάση τήρησης των μέτρων, τουλάχιστον μέχρι τις 27 Απριλίου. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα επεξεργαζόμαστε ένα στρατηγικό σχέδιο μετάβασης. Όπως έχουμε πει η μετάβαση θα είναι σταδιακή, θα είναι σε φάσεις, θα είναι μακρόσυρτη, και θα είναι στοχευμένη, ώστε να μην έχουμε πισωγυρίσματα. Θα την μάθουν όλοι οι Έλληνες από τις 27 του μηνός και μετά για να προγραμματίσουν τη ζωή τους, τις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της καθημερινής δραστηριότητάς τους», τονίζει σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Η στρατηγική να απλωθεί σε βάθος χρόνου η κορύφωση της πανδημίας, για να μπορέσει να αντέξει το Σύστημα Υγείας, θα χρησιμοποιηθεί και στο κομμάτι της επιστροφής στην κανονικότητα, γι’ αυτό και θα κρατήσει αρκετό χρόνο η μετάβαση, ώστε να μπορέσει να διατηρηθεί ο έλεγχος και να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις.

«Θα πρέπει να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού όπως τους ηλικιωμένους και αυτούς με υποκείμενα νοσήματα. Σίγουρα γι’ αυτούς θα καθυστερήσει η επάνοδος στην κανονικότητα. Η αρχή θα γίνει από ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες έχουν λιγότερο κίνδυνο, λόγω της φύσης της δουλειάς τους, όπως για παράδειγμα μικρά καταστήματα λιανεμπορίου, που μπορεί να ελεγχθεί ότι θα μπαίνει ένας ένας, ότι θα τηρούνται κανόνες υγιεινής και ατομικής προστασίας. Επίσης τα σχολεία, τα οποία έχουν μεν μεγαλύτερο συγχρωτισμό, αλλά μπορούν να γίνουν διευθετήσεις. Επίσης έχουμε έναν πληθυσμό, ο οποίος -όπως έχουν δείξει τα στατιστικά σε όλο τον κόσμο- δεν κινδυνεύει ιδιαίτερα να νοσήσει βαριά ή να έχει σοβαρές επιπλοκές. Αυτά λαμβάνονται υπόψη στη στρατηγική μας, η οποία θα ανακοινωθεί έγκαιρα και θα ξεδιπλωθεί μέσα στο Μάιο», ξεκαθαρίζει ο κ. Πέτσας.

Το φλέγον ζήτημα του τουρισμού

Ένα στα πέντε ευρώ του ακαθάριστου εθνικού εισοδήματος προέρχεται, άμεσα ή έμμεσα, από τον τουρισμό, άρα είναι λογική η αγωνία που υπάρχει για το πότε θα «πάρει μπρος» ο σημαντικός αυτός τομέας της οικονομίας.

«Είναι πάρα πολλές χιλιάδες συμπολίτες μας, οι οποίοι έχουν μικρά καταλύματα, τα οποία προσθέτουν ένα σοβαρό εισόδημα στον οικογενειακό τους προϋπολογισμό. Επίσης, είναι και οι εποχικοί εργαζόμενοι που περίμεναν να ξεκινήσουν να εργάζονται τον Απρίλιο, για παράδειγμα, και βλέπουν ότι δεν ξεκινούν. Για τους τελευταίους έχουμε δώσει παρατάσεις στα επιδόματα ανεργίας και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε για όσο χρειάζεται. Για τους άλλους, που περιμένουν σιγά-σιγά να μπουν στην κανονικότητα, να δουν πότε θα ανοίξουν τα καταλύματά τους, υπάρχει η εξής αγωνία: «Θα ανοίξω το κατάλυμά μου, αλλά δεν θα έχω επισκέπτες; Άρα, θα έχω όλα τα έξοδα χωρίς έσοδα; Ή θα ανοίξω και θα έχω μία ροή εσόδων, έστω μειωμένη, αλλά θα μπορέσει να ανταπεξέλθει η μικρή μου επιχείρηση;» Εμείς προσανατολιζόμαστε σε μία σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα. Θα πρέπει να συνδυαστούν ο εσωτερικός και ο ενδεχόμενος εξωτερικός τουρισμός με τα μέτρα ασφαλείας. Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι που θα επισκέπτονται τη χώρα μας και οι άνθρωποι που θα μετακινούνται από την ενδοχώρα προς άλλες περιοχές, πρέπει να νιώθουν ασφάλεια. Αυτό είναι ένα μέρος του σχεδίου μας, που συνδέεται με τα τεστ, αλλά και με άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν με ποιον τρόπο θα κυκλοφορούμε την επόμενη ημέρα τηρώντας τους κανόνες υγιεινής και ατομικής προστασίας», εξηγεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Check Also

FLiRT: Τι γνωρίζουμε για τις νέες υποπαραλλαγές του κορονοϊού;

Στις 21 Μαΐου δημοσιεύθηκε στο έγκριτο διαδικτυακό Yale Medicine ο πιθανός αντίκτυπος των νέων υποπαραλλαγών …