Αρχική / Επικαιρότητα / Σουηδία: 3.700 εσφαλμένα θετικά τεστ στον COVID-19, λόγω ελαττωματικού κιτ εξέτασης

Σουηδία: 3.700 εσφαλμένα θετικά τεστ στον COVID-19, λόγω ελαττωματικού κιτ εξέτασης

Περίπου 3.700 άνθρωποι στη Σουηδία ενημερώθηκαν εσφαλμένα ότι προσβλήθηκαν από κορονοϊό εξαιτίας ενός ελαττωματικού κιτ εξέτασης για COVID-19 από την Κίνα, σύμφωνα με την Yπηρεσία Δημόσιας Υγείας της χώρας. Η Folkhälsomyndigheten ανακοίνωσε ότι τα κιτ εξέτασης PCR κατασκευάστηκαν στην Κίνα από την εταιρεία BGI Genomics και διανεμήθηκαν σε όλο τον κόσμο.

Ο συγκεκριμένος εξοπλισμός χρησιμοποιήθηκε στη Σουηδία από άτομα που έκαναν τεστ στο σπίτι την περίοδο από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο, ωστόσο αποδείχθηκε ότι δεν μπορούσε να διακρίνει μεταξύ πολύ χαμηλών επιπέδων του ιού και αρνητικών αποτελεσμάτων.

«Πρόκειται κυρίως για άτομα που είχαν ήπια συμπτώματα ή καθόλου συμπτώματα κατά τη διάρκεια του τεστ, και έλαβαν εσφαλμένα θετικά αποτελέσματα», ανέφερε η Folkhälsomyndigheten σε ανακοίνωσή της, προσθέτοντας ότι αυτά τα άτομα αναμένεται να ενημερωθούν άμεσα και ο αριθμός κρουσμάτων στη Σουηδία θα προσαρμοστεί αναλόγως.

«Ο προμηθευτής πρέπει να προσαρμόσει την απόδοση που απαιτείται για τη χρήση αυτού του τεστ», δήλωσε η Κάριν Τέγκμαρκ Βίσελ, επικεφαλής του Τμήματος Μικροβιολογίας της υπηρεσίας. Πρόσθεσε, δε, ότι το κιτ έχει εξαχθεί ευρέως σε άλλες χώρες, χωρίς όμως να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η BGI Genomics, δύο από τις θυγατρικές της οποίας έχουν καταχωρηθεί σε αμερικανική μαύρη λίστα εταιρειών που εμπλέκονται σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων σχετικά με τη μεταχείριση των Ουιγούρων από την Κίνα, δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο.

Η συγκεκριμένη εταιρεία έλαβε άδεια για τα κιτ εξέτασης κορονοϊού από τις αμερικανικές αρχές τον Μάρτιο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τον Μάιο.

Check Also

Υψηλός κίνδυνος επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 λόγω διαδοχικών παραλλαγών της Omicron

Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science, αναλύει …