Αρχική / Επικαιρότητα / Σοβαρότατες οι οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19 στην Ανώτατη Εκπαίδευση διεθνώς

Σοβαρότατες οι οικονομικές επιπτώσεις του COVID-19 στην Ανώτατη Εκπαίδευση διεθνώς

Στο περιοδικό Lancet Oncology δημοσιεύτηκε, στις 21 Μαΐου, επιστημονικό άρθρο για τις επιπτώσεις του COVID-19 στα πανεπιστημιακά ιδρύματα, γεγονός που έχει οικονομικό αντίκτυπο, μέχρι στιγμής, 790 εκατομμύρια λίρες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, σχετιζόμενες υπηρεσίες με διαμονή, τροφοδοσία, και υπηρεσίες συνεδρίων που αφορούν στη λειτουργία των ιδρυμάτων αντιμετώπισαν τεράστια προβλήματα.

Ανάλογη κατάσταση αποτυπώθηκε και στις ΗΠΑ. Το έτος 2017, οι υπηρεσίες που σχετίζονταν με την ανώτατη εκπαίδευση ήταν αρκετά προσοδοφόρες, με κέρδη 44,6 δισ. δολάρια. Το αντίστοιχο ποσό για το φετινό έτος αναμένεται να είναι περίπου 30 δισ. δολάρια χαμηλότερο. Ανάλογες οικονομικές απώλειες καταγράφονται και στα πανεπιστήμια της Αυστραλίας.

Τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, σε παγκόσμιο επίπεδο, υιοθέτησαν τη διαδικτυακή διδασκαλία, προκειμένου να ανταποκριθούν στις έκτακτες συνθήκες. Ταυτόχρονα, προσπάθησαν να εξασφαλίσουν πόρους για τις οικονομικές ανάγκες του προσωπικού και τις υπόλοιπες υπηρεσίες τους. Ο οικονομικός αντίκτυπος, δυστυχώς, αναμένεται να αποτρέψει χιλιάδες νέους από την είσοδό τους σε κάποιο πανεπιστημιακό ίδρυμα, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς πως περισσότεροι από 20 εκατ. Αμερικανοί απώλεσαν τη δουλειά τους μόνο τον μήνα Απρίλιο.

Φοιτητές εκτός Ηνωμένου Βασιλείου συνεισφέρουν περίπου 6,9 δισ. αγγλικές λίρες στα πανεπιστήμια της χώρας μέσω των ετήσιων διδάκτρων. Σε πολλά ιδρύματα, μάλιστα, το εισόδημα αυτό αντιπροσωπεύει το 1/3 του συνόλου των πόρων του ιδρύματος. Κατά συνέπεια, η μεγάλη ύφεση που θα παρατηρηθεί στη διεθνή αγορά φοιτητών θα έχει τρομακτικές βραχυ- και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον χώρο της εκπαίδευσης. Η δυναμική της πανδημίας θα είναι καθοριστική για την εξέλιξη έως την ανακάλυψη αποτελεσματικού εμβολίου.

Πολλά ιδρύματα επεξεργάζονται την ιδέα να θεσπίσουν πλαίσιο χαμηλότερων διδάκτρων που θα αφορούν μόνο σε εξ αποστάσεως διδασκαλία. Πρόβλημα εξακολουθούν να αποτελούν τα εργαστήρια, τα οποία δεν μπορούν να αντικατασταθούν από διαδικτυακά μαθήματα.

Οι επερχόμενες αλλαγές αναμένεται να οδηγήσουν, επιπλέον, σε απώλεια θέσεων εργασίας και επιβράδυνση των ερευνητικών δραστηριοτήτων των ιδρυμάτων. Μέτρα οικονομικής ενίσχυσης απαιτούνται άμεσα, προκειμένου τα ιδρύματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης να επιβιώσουν αυτών των δυσκολιών.

Τα παραπάνω δεδομένα που παρουσιάστηκαν στην εν λόγω δημοσίευση και αφορούν στις επιπτώσεις του COVID-19 στην Ανώτατη Εκπαίδευση συνόψισαν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Μαρία Γαβριατοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Check Also

Υψηλός κίνδυνος επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 λόγω διαδοχικών παραλλαγών της Omicron

Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science, αναλύει …