Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΣΕΙΒ: «Να ενημερωθούν άμεσα τα Δημόσια Νοσοκομεία για τη λήξη ισχύος του άρθρου 73 του Ν.4764/2020, για μηδενικό ΦΠΑ»

ΣΕΙΒ: «Να ενημερωθούν άμεσα τα Δημόσια Νοσοκομεία για τη λήξη ισχύος του άρθρου 73 του Ν.4764/2020, για μηδενικό ΦΠΑ»

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ), με πρόσφατη επιστολή του προς τους Διοικητές των Υ.Πε., έχει ζητήσει την άμεση ενημέρωση των Δημόσιων Νοσοκομείων της χώρας αναφορικά με τη λήξη ισχύος του άρθρου 73 του ν. 4764/2020 που προέβλεπε την εφαρμογή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στα εμβόλια και στα in vitro διαγνωστικά ιατροτεχνολογικά προϊόντα (I/Π) για τη νόσο COVID-19.

Η εφαρμογή του νόμου έληξε στις 31.12.2022 και, δεδομένου ότι δεν υπήρξε κάποια παράταση ισχύος του, τα προϊόντα αυτά έχουν επανέλθει στο προηγούμενο καθεστώς επιβάρυνσής τους με Φ.Π.Α. 6% και σε κάποιες ειδικές κατηγορίες με 13% και 24%.

Παρόλα ταύτα, δεν έχει γίνει η αναμόρφωση των προϋπολογισμών των Νοσοκομείων με την προσαύξηση του αναλογούντος από 1.1.2023 Φ.Π.Α., με αποτέλεσμα εταιρείες-μέλη του ΣΕΙΒ που προμηθεύουν τον δημόσιο τομέα με in vitro διαγνωστικά Ι/Π για τη Covid-19, να συνεχίζουν να λαμβάνουν παραγγελίες και απαιτήσεις για τιμολόγηση βάσει των τελικών τιμών του προηγούμενου καθεστώτος, με απαλλαγή του Φ.Π.Α.

Check Also

Κομβική η αξιοποίηση των Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων των Ασθενών για ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας

Τα Γραφεία Προστασίας Δικαιωμάτων των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας των Νοσοκομείων, τα οποία μέχρι σήμερα δεν …