Αρχική / Επικαιρότητα / Πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας φορέων ΠΦΥ και Υπουργείου Υγείας για εξάλειψη του clawback

Πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας φορέων ΠΦΥ και Υπουργείου Υγείας για εξάλειψη του clawback

Συνεδριάζει σήμερα η Ομάδα Εργασίας που συστάθηκε από το Υπουργείο Υγείας για τη θέσπιση θεσμικών μέτρων με σκοπό την εξάλειψη του clawback.

Η Ομάδα Εργασίας αποτελείται από εκπροσώπους του Συντονιστικού Οργάνου των φορέων ΠΦΥ, του ΕΟΠΥΥ και του Υπουργείου Υγείας.

Στην ατζέντα των θεμάτων που θα συζητηθούν περιλαμβάνονται τα εξής:

  • Ο κλειστός προϋπολογισμός του 2023 και τα θεσμικά μέτρα που θα μπορούσαν να πετύχουν την απομείωση του claw back έως και την εξάλειψη του.
  • Ενίσχυση των προϋπολογισμών των ετών 2022 και 2023 με εσωτερική ανακατανομή πόρων από το Υπουργείο Υγείας και ενίσχυση από το Υπουργείο Οικονομικών.
  • Φίλτρα στη συνταγογράφηση των διαγνωστικών εξετάσεων, εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων και των πρωτοκόλλων της Covid.
  • Real time έλεγχος των εξετάσεων.
  • Εφαρμογή ποιοτικών κριτηρίων.
  • Θεσμοθέτηση ιατρικής αμοιβής για τη διενέργεια και τη γνωμάτευση των ιατρικών πράξεων που πραγματοποιούνται από γιατρούς.
  • Εφαρμογή προληπτικών εξετάσεων του προγράμματος Δοξιάδη, που θα ελαφρύνουν τους προϋπολογισμούς των διαγνωστικών εξετάσεων του τακτικού προϋπολογισμού του ΕΟΠΥΥ.
  • Αφαίρεση εξετάσεων από την αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ.

Εκ μέρους του Συντονιστικού Οργάνου τέθηκε επιπλέον το πάγιο αίτημα της διαγραφής του τεχνητού χρέους του clawback των προηγούμενων ετών και η αναστολή της προείσπραξης του clawback μέχρι την απόδοση των θεσμικών μέτρων που θα εφαρμοστούν.

Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας για τη διαβούλευση των προτάσεων του Συντονιστικού Οργάνου επί των ανωτέρω θεμάτων, την επόμενη Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου.

Check Also

Νοσοκομείο Παίδων «Π. & Α. Κυριακού»: Ποια η κατάσταση με τους αναισθησιολόγους σήμερα

Καθώς η έλλειψη αναισθησιολόγων έχει προκαλέσει σημαντικό πρόβλημα στη λειτουργία των χειρουργείων στο Νοσοκομείο Παίδων  …