Αρχική / Επικαιρότητα / ΠΟΥ – ECDC: Ο παιδικός εμβολιασμός έναντι COVID-19 και γρίπης θα μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από στρεπτόκοκκο Α

ΠΟΥ – ECDC: Ο παιδικός εμβολιασμός έναντι COVID-19 και γρίπης θα μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης από στρεπτόκοκκο Α

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου Λοιμώξεων δεν κρύβουν την ανησυχία τους σχετικά με τις σοβαρές επιπλοκές που προκαλεί στα παιδιά ο στρεπτόκοκκος Α. Σε κοινή τους ανακοίνωση, ΠΟΥ και ECDC προέτρεψαν τις χώρες να ενισχύσουν τον εμβολιασμό στα παιδιά κατά της Covid και της γρίπης, καθώς η προληπτική αντιμετώπιση των δύο αυτών ιών ενδέχεται να μειώσει τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης ενός παιδιού από στρεπτόκοκκο Α.

«Όσο πιο πολλές ιώσεις κυκλοφορούν στην κοινότητα, τόσο περισσότερο βρίσκουν ευκαιρία τα βακτήρια να κυκλοφορούν και αυτά. Η σύσταση ΠΟΥ και ECDC ισχύει και για τα παιδιά στην Ελλάδα. Να τα εμβολιάσουν οι γονείς τους και για τη γρίπη και για την Covid-19, γιατί αυτοί οι δύο ιοί μπορούν να καταστείλουν το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών και στη συνέχεια να βρίσκουν ευκαιρία οι βακτηριακές λοιμώξεις και να εμφανίζονται. Νομίζω πως είμαστε τυχεροί, που δεν έχει εμφανιστεί ακόμη μηνιγγίτιδα», σημειώνει στο iatropedia.gr ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας.

ΠΟΥ και ECDC προειδοποιούν ότι τα κρούσματα του στρεπτόκοκκου Α (iGAS) αυξάνονται ραγδαία σε όλη την Ευρώπη, και δεν πλήττουν μόνο τη Βρετανία. Αύξηση κρουσμάτων παρουσιάζουν η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Σουηδία.

Σε Βρετανία και Γαλλία, τα κρούσματα τους τελευταίους μήνες ήταν πολλές φορές υψηλότερα από τα επίπεδα πριν από την πανδημία. Από τον Σεπτέμβριο, καταγράφηκαν 169 μολύνσεις σε παιδιά ηλικίας κάτω των 14 ετών στη Βρετανία, ενώ στοιχεία από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) κάνουν λόγο για έναν αριθμό έως και πέντε φορές υψηλότερο από την τελευταία «κακή» χρονιά.

Check Also

ΕΟΔΥ – Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών: «Προστατεύοντας όλες τις γενεές»

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμών είναι μια πρωτοβουλία του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας  (WHO/Europe), …