Αρχική / Επικαιρότητα / ΠΟΥ: Αρχίζει σήμερα στην Ουχάν η έρευνα των εμπειρογνωμόνων για την προέλευση του κορονοϊού

ΠΟΥ: Αρχίζει σήμερα στην Ουχάν η έρευνα των εμπειρογνωμόνων για την προέλευση του κορονοϊού

Οι εμπειρογνώμονες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, οι οποίοι βρίσκονται στην Ουχάν, βγήκαν σήμερα από το ξενοδοχείο όπου παρέμειναν σε καραντίνα επί δύο εβδομάδες μετά την άφιξή τους στην Κίνα, για να ξεκινήσουν την έρευνά τους για την προέλευση του κορονοϊού, με το Πεκίνο να κατηγορεί τις ΗΠΑ ότι προσπαθούν να πολιτικοποιήσουν την έρευνα.

Οι ειδικοί του ΠΟΥ είχαν φτάσει στην Ουχάν στις 14 Ιανουαρίου, ενώ η αποστολή τους αναμένεται να διαρκέσει μερικές εβδομάδες ακόμη. Η επίσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για το κινεζικό καθεστώς, το οποίο επιθυμεί να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης για την πανδημία, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο. Στην Κίνα, ωστόσο, η πανδημία έχει σχεδόν εξαλειφθεί.

Αρχικά Κινέζοι ειδικοί είχαν δηλώσει ότι η επιδημία πρωτοεμφανίστηκε σε αγορά της Ουχάν, όπου πωλούνταν ζωντανά, άγρια ζώα. Ωστόσο, κινεζικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία ελέγχονται από το Κομμουνιστικό Κόμμα, απορρίπτουν σταδιακά τη θεωρία αυτή και προωθούν μία άλλη θεωρία, μη αποδεδειγμένη, σύμφωνα με την οποία ο νέος κορονοϊός εισήχθη στην Κίνα μέσω κατεψυγμένου κρέατος.

Προς το παρόν, ο ΠΟΥ δεν έχει αποφανθεί για το θέμα. «Όλες οι υποθέσεις εξετάζονται. Είναι προφανώς πολύ νωρίς για να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα για το μέρος που γεννήθηκε αυτός ο ιός, είτε πρόκειται για κάπου μέσα στην Κίνα, είτε εκτός αυτής», είχε δηλώσει την προηγούμενη εβδομάδα από τη Γενεύη ο διευθυντής του ΠΟΥ, αρμόδιος για έκτακτες υγειονομικές καταστάσεις, Μάικλ Ράιαν.

Χτες, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι, δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ στηρίζουν τη διεθνή έρευνα, η οποία κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και στιβαρή», υπογραμμίζοντας τη μεγάλη ανησυχία των ΗΠΑ για την «παραπληροφόρηση που προέρχεται από κάποιες πηγές στην Κίνα».

Κατέληξε, μάλιστα, επισημαίνοντας ότι η Ουάσινγκτον «θα εξετάσει την αξιοπιστία της έκθεσης της έρευνας μόλις αυτή ολοκληρωθεί, βασιζόμενη και στις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει και αναλύσει οι αμερικανικές Υπηρεσίες Πληροφοριών για το θέμα».

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Check Also

Συμμετοχή Δρ. Αθανάσιου Εξαδάκτυλου στην επίσημη παρουσίαση του προγράμματος HEALTH-IQ

Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Δρ. Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, συμμετείχε σήμερα στην επίσημη παρουσίαση του …