Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πλεύρης: «Οι ελλείψεις φαρμάκων λόγω παράλληλων εξαγωγών έχουν ομαλοποιηθεί σε ποσοστό 92%»

Πλεύρης: «Οι ελλείψεις φαρμάκων λόγω παράλληλων εξαγωγών έχουν ομαλοποιηθεί σε ποσοστό 92%»

Πραγματοποιείται έλεγχος σε εννέα πολυεθνικές σχετικά με την ποσότητα των υφιστάμενων αποθεμάτων τους και το κατά πόσον μπορούν να τροφοδοτήσουν την ελληνική αγορά, ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΜέΡΑ25, Κρίτωνα Αρσένη, για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Ως προς την αποτροπή των παράλληλων εξαγωγών, ο Υπουργός Υγείας υπενθύμισε ότι τον Νοέμβριο επιβλήθηκε ευρεία απαγόρευση, τονίζοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που η απαγόρευση είναι επ’ αόριστον. Έχουν γίνει έλεγχοι και έχουν κλείσει φαρμακαποθήκες». Επανέλαβε, δε, ότι το θέμα των ελλείψεων είναι παγκόσμιο και έχει να κάνει με έλλειψη πρώτων υλών, παροτρύνοντας τον κ. Αρσένη να διερευνήσει την κατάσταση στη Γερμανία, την Αγγλία, τη Γαλλία και την Αμερική, «χώρες που έχουν πολύ ακριβό φάρμακο από την Ελλάδα».

Όπως ανέφερε ο κ. Πλεύρης, σε κάποιες από αυτές τις χώρες υπάρχει πλαφόν, δεν μπορούν να πουλήσουν παρακεταμόλη από το ίντερνετ, έχοντας δώσει άδεια στους γιατρούς να φτιάχνουν μέσα στο φαρμακείο τα φάρμακα. Ωστόσο, στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίστοιχη κατάσταση, καθώς η χώρα μας έχει την τύχη να έχει μια ισχυρή φαρμακοβιομηχανία, ενώ έχουν ληφθεί και μέτρα από το καλοκαίρι.

Ειδικότερα ο Υπουργός Υγείας έκανε αναφορά στην καθιέρωση πλαφόν στo clawback, στα φάρμακα έως 5 ευρώ (αντιβιώσεις, παρακεταμόλη), με στόχο να παραμένουν στην ελληνική αγορά: «Κάναμε κλειστούς προϋπολογισμούς, για να πληρώνουν κυρίως οι πολυεθνικές με τα ακριβά φάρμακα πολύ μεγαλύτερο clαwback από ό,τι οι άλλες εταιρείες που έχουν τα φθηνά ακριβά φάρμακα. Συνεπώς, από το καλοκαίρι πήραμε μέτρα, γιατί γνωρίζαμε την κατάσταση που θα υπάρξει με την έλλειψη πρώτων υλών». Πρόσθεσε, δε, ότι 25 στις 27 χώρες στην ΕΕ αντιμετωπίζουν πρόβλημα φαρμάκου.

Ως προς την αντιμετώπιση της έξαρσης των ιώσεων, ο κ. Πλεύρης επεσήμανε ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται με μια σειρά γενόσημα. Ωστόσο, αναγνώρισε ότι υπάρχουν φάρμακα για τα οποία βασιζόμαστε στις εισαγωγές, όπως τα εισπνεόμενα, με αποτέλεσμα να είναι δυσκολότερο να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, αλλά «σήμερα η κατάσταση στην αγορά είναι πολύ καλύτερη, σε σχέση με την κατάσταση προ 10ημέρου» γιατί, σε συνεννόηση με την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, «υπάρχει μεγάλη αύξηση παραγωγής στα γενόσημα», ενώ παράλληλα ο ΙΦΕΤ έχει προβεί σε εισαγωγές και τροφοδοτεί την αγορά.

O βουλευτής του ΜέΡΑ25, Κρίτων Αρσένης, είπε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων έχουν λάβει τραγικές διαστάσεις, καθώς υπάρχουν 232 φάρμακα σε έλλειψη ή δεν υπάρχουν καθόλου στα φαρμακεία. Τα φάρμακα αυτά είναι εισπνεόμενα, φάρμακα πρώτης ανάγκης, αλλά η κυβέρνηση δεν παίρνει μέτρα στην πράξη και δεν κάνει ελέγχους, ενώ στην ουσία προχωράει και στην ιδιωτικοποίηση του ΙΦΕΤ, προκειμένου να ευνοήσει ακόμη περισσότερο τις φαρμακαποθήκες. Ο κ. Αρσένης υποστήριξε ότι η λίστα φαρμάκων που ανακοινώθηκε από τον ΕΟΦ είναι ο ορισμός της προχειρότητας και δεν καλύπτει το σύνολο των δραστικών ουσιών των σκευασμάτων που είναι σε έλλειψη, αφού υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες προτείνονται εναλλακτικά σκευάσματα, που και αυτά είναι σε έλλειψη. Αναφορικά, δε, με τους ελέγχους στις φαρμακαποθήκες, σχολίασε ότι τους δόθηκε χρόνος να ολοκληρώσουν τις εξαγωγές τους.

Ο Yπουργός Υγείας επέμεινε ότι οι ελλείψεις φαρμάκων που σχετίζονται με τις παράλληλες εξαγωγές  έχουν ομαλοποιηθεί σήμερα σε ποσοστό 92%, ενώ η μη εξομάλυνση παρατηρείται στις περιπτώσεις που η έλλειψη ενός φαρμάκου είναι παγκόσμιο πρόβλημα.

Ως προς την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, ο Yπουργός Υγείας είπε ότι η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έδωσε τη δυνατότητα να παρακολουθείται η ζήτηση φαρμάκων. Αυτό επιβλήθηκε στις αντιβιώσεις πριν την έλλειψη, και θα επεκταθεί και σε όλα τα φάρμακα.

Ωστόσο, η εικόνα ομαλοποίησης που περιέγραψε ο κ. Πλεύρης δεν έπεισε τον κ. Αρσένη, ο οποίος επικαλέστηκε τις καταγγελίες φαρμακείων περί αναποτελεσματικών μέτρων.

Ο Υπουργός Υγείας σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη απαγόρευση εξαγωγών που έχει γίνει ποτέ σε φάρμακα, με επ’ αόριστον διάρκεια απαγόρευσης. Επεσήμανε, δε, ότι όλα τα συνδικαλιστικά όργανα έχουν συμφωνήσει ότι τα μέτρα είναι στη σωστή κατεύθυνση.

Check Also

Συνάντηση Γεωργιάδη – Θεμιστοκλέους με τον Υπουργό Υγείας της Κύπρου, Μιχάλη Δαμιανό

Ο Υπουργός Υγείας κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός Υγείας κ. Μάριος Θεμιστοκλέους μετέβησαν στη …