Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Πλεύρης: Αυξήσεις μόνο στα πολύ φθηνά φάρμακα, τις οποίες θα επωμίζεται κυρίως ο ΕΟΠΥΥ

Πλεύρης: Αυξήσεις μόνο στα πολύ φθηνά φάρμακα, τις οποίες θα επωμίζεται κυρίως ο ΕΟΠΥΥ

Αυξήσεις στα φάρμακα θα υπάρξουν μόνο «όταν αποδεικνύεται σε πάρα πολύ φτηνά φάρμακα του ενός και των δύο ευρώ ότι κοστολογικά δεν βγαίνουν λόγω της αύξησης της ενέργειας», ανέφερε ο Υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας το πρωί στην ΕΡΤ. «Αυξήσεις θα γίνουν μόνο σε αυτές τις κατηγορίες, βάσει κοστολογίου… Ο κ. Ξανθός και ο κ. Πολάκης ευνόησαν σκανδαλωδώς τα ακριβά φάρμακα, και είναι οι δύο υπουργοί που το 2018 άλλαξαν τον τρόπο τιμολόγησης. Ενώ τα φάρμακα στην Ελλάδα τιμολογούνταν βάσει Ευρωπαϊκής Ένωσης, άρα των φθηνών χωρών, πήγαν βάσει Ευρωζώνης, και αυτό ήταν μια πολιτική προσωπική του κ. Ξανθού και του κ. Πολάκη για να ευνοηθούν οι πολυεθνικές εταιρείες», σχολίασε ο κ. Πλεύρης.

Ανέφερε, δε, ένα συγκεκριμένο παράδειγμα προκειμένου να εξηγήσει σε ποιες περιπτώσεις μπορούν να δικαιολογηθούν αυξήσεις σε φτηνά φάρμακα: «Υπάρχει αυτή τη στιγμή μια αντιβίωση γενόσημη, γενόσημο του Amoxil, το οποίο καλύπτει την ελληνική αγορά και είναι ελληνικής εταιρείας. Έχοντας τιμή περίπου 2,20 ευρώ και κόστος παραγωγής 2 ευρώ. Προφανώς εκεί χρειάζεται να γίνει μια αύξηση 20 ή 30 λεπτά, θα το κρίνουν τα όργανα, που στο σύνολό της σχεδόν την επωμίζεται ο ΕΟΠΥΥ».

Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης υπογράμμισε ότι οι αυξήσεις θα αφορούν αποκλειστικά και μόνο φάρμακα που μπορεί να αποσυρθούν, κάτι που γινόταν πάντα, τα οποία δεν φτάνουν τελικά στον καταναλωτή.

Ως προς τις ελλείψεις φαρμάκων, ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι στα νοσοκομεία και στα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αλλά κυρίως στα ιδιωτικά φαρμακεία. «Το πρόβλημα, λοιπόν, στα ιδιωτικά φαρμακεία πάμε να το αντιμετωπίσουμε ως εξής: Μπορεί κάποιος να μη βρίσκει ένα κλασικό εύκολο φάρμακο που το έχουμε στο μυαλό μας, το Depon, αλλά υπάρχει παρακεταμόλη άλλων σκευασμάτων. Γιατί εκεί η έλλειψη αφορά το συγκεκριμένο brand, δεν αφορά το αντιπυρετικό γενικώς. Οπουδήποτε έχουμε ελλείψεις που δεν μπορούν να καλυφθούν από την ελληνική αγορά, μέσω ΙΦΕΤ θα γίνονται συνεχώς παραγγελίες».

Όπως σημείωσε ο κ. Πλεύρης, ο ΕΟΦ θα ενημερώνει άμεσα τους πολίτες εάν δεν βρίσκει κάποιο φάρμακο και ποια είναι τα άλλα που μπορούν να προμηθευτούν. Την ίδια ενημέρωση έχουν και οι φαρμακοποιοί. «Οι γιατροί που συνταγογραφούν φάρμακα θα ενημερώνονται για τα ελλειπτικά, προκειμένου να ξέρουν να συνταγογραφήσουν αντίστοιχο θεραπευτικής αξίας και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Είπαμε κιόλας ότι, σε μια κατηγορία φαρμάκων που συνταγογραφούνται αυτή τη στιγμή, όχι τα μη συνταγογραφούμενα, όπως είναι το Depon, η συνταγογράφηση θα γίνεται ηλεκτρονική για να υπάρχει καλύτερη παρακολούθηση», κατέληξε ο Υπουργός Υγείας.

Check Also

ΕΟΔΥ: Δράσεις για την 1η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS/HIV

Η 1η Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως παγκόσμια ημέρα για τον αγώνα κατά του HIV/AIDS με …