Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ελλείψεις φαρμάκων: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

Ελλείψεις φαρμάκων: Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας

“Έχουμε διασφαλίσει την επάρκεια των φαρμάκων και δεν θα υπάρξει καμία επιβάρυνση των πολιτών” τόνισε πριν από λίγο ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, στην έκτακτη συνέντευξη τύπου για τις ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Στην συνέντευξη τύπου συμμετείχαν επίσης ο πρόεδρος του ΕΟΦ, Δημήτρης Φιλίππου και ο πρόεδρος του ΙΦΕΤ Γιάννης Σωτηρίου.

Σύμφωνα με τον υπουργό η χώρα μας βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε σχέση με τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και, γενικότερα, με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, λόγω της εγχώριας παραγωγής που καλύπτει τις ανάγκες των πολιτών.

Ο κ. Πλεύρης τόνισε πως, πέραν των φαρμάκων που παρουσιάζουν διαχρονική έλλειψη, οι επιπλέον ελλείψεις είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα που προκλήθηκε από την πανδημία, την μείωση της παραγωγής, την ενεργειακή κρίση, την έλλειψη πρώτων υλών, αλλά και την αύξηση των λοιμώξεων.

Το πρόβλημα εντοπίζεται στα ιδιωτικά φαρμακεία και τα επώνυμα σκευάσματα, ενώ στα νοσοκομεία που παρέχουν γενόσημα δεν καταγράφεται οποιοδήποτε πρόβλημα ελλείψεων.

Επιπλέον, ο κ. Πλεύρης γνωστοποίησε ότι αυτή τη στιγμή ελέγχονται 9 μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες στο κομμάτι των αποθεμάτων, τονίζοντας ότι ο ΣΦΕΕ στηρίζει την προσπάθεια που γίνεται για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των ελλείψεων.

Την ίδια ώρα, ανακοίνωσε ότι θα υπάρξει αύξηση των παραγγελιών από τον ΙΦΕΤ για τις δραστικές ουσίες για τις οποίες παρουσιάζεται η παγκόσμια έλλειψη.

Ο ΕΟΦ θα παρέχει συνεχή ενημέρωση ώστε ο πολίτης να γνωρίζει ποια φάρμακα υπάρχουν διαθέσιμα και έχουν το ίδιο θεραπευτικό αποτέλεσμα με το σκεύασμα που είναι σε έλλειψη, ενώ συνεχής ενημέρωση θα παρέχεται και στους γιατρούς, με στόχο να συνταγογραφούν φάρμακα που υπάρχουν στην αγορά.

Οι αρμόδιοι αναμένουν σταδιακή αποκλιμάκωση του προβλήματος μετά τις γιορτές, επαναλαμβάνοντας, απευθυνόμενοι ειδικά στους γονείς για τις ελλείψεις παιδιατρικών φαρμάκων, ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας.

Check Also

Η Πρωτοβάθμια επί… Προσωπικού

Η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας μπορεί να άργησε μια μέρα, ή κάποιες δεκαετίες καλύτερα, ωστόσο οφείλουμε …