Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / ΠΙΣ: Να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις μόνιμων Ιατρών Εργασίας

ΠΙΣ: Να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις μόνιμων Ιατρών Εργασίας

Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ζητά άμεσα να προκηρυχθούν θέσεις μόνιμων Ιατρών Εργασίας με προτεραιότητα στα μεγάλα περιφερειακά, πανεπιστημιακά νοσοκομεία και τα νοσοκομεία COVID-19, με διαδικασίες αντίστοιχες με εκείνες στις οποίες προχώρησαν για την πρόσληψη ιατρών που θα στελεχώσουν ΜΕΘ. Σημαντικό είναι να επιλέγονται μόνο ειδικοί Ιατροί Εργασίας, ενώ αντίστοιχα πρέπει να δοθεί άμεσα τέλος στη διαιώνιση μεταβατικών περιόδων, ώστε να ασκείται η Ιατρική της Εργασίας όπως κάθε ιατρική ειδικότητα και κατ’ αποκλειστικότητα από ειδικευμένους γιατρούς.

Ο ΠΙΣ ζητά, επίσης, να ακυρωθεί άμεσα ο ανοιχτός διαγωνισμός του νοσοκομείου “Ευαγγελισμός”, να προκηρυχθεί θέση Ιατρού Εργασίας και να ολοκληρωθεί άμεσα η προκήρυξη.

Το νοσοκομειακό περιβάλλον αποτελεί ένα ιδιαίτερα σύνθετο εργασιακό περιβάλλον, με πληθώρα βιολογικών, φυσικών, χημικών και οργανωτικών παραγόντων κινδύνου. Σε αναγνώριση αυτών των παραγόντων κινδύνου, έχουν ήδη ενταχθεί στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα ειδικότητες υγειονομικών από το 2011, ενώ είναι σε εξέλιξη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή του Υπουργείου Εργασίας, όπου έχουν κατατεθεί αιτήματα από τον ΠΙΣ, ΟΕΝΓΕ, ΙΣΑ, ΕΙΝΑΠ, ΠΟΕΔΗΝ, ΕΝΕ και σωματεία νοσοκομείων, για την επέκταση του θεσμού και σε άλλες ειδικότητες υγειονομικών.

Αυτή την περίοδο, οι επαγγελματικοί παράγοντες κινδύνου για τους υγειονομικούς συνολικά, αλλά και για τους γιατρούς ειδικότερα, αυξάνονται λόγω της πανδημίας. Τόσο η έκθεση στον SARS-CoV-2 που αποτελεί επαγγελματικό παράγοντα κινδύνου για τους υγειονομικούς, όσο και η υπερ-εργασία, η ένταση εργασίας, οι πολλές ώρες εργασίας και το επαγγελματικό stress αποτελούν ορισμένες μόνο πλευρές επιδείνωσης της επαγγελματικής έκθεσης των γιατρών και συνολικά των υγειονομικών.

Σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον, η Ιατρική της Εργασίας μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη και αντιμετώπιση του επαγγελματικού κινδύνου.

Αντί, όμως, για την ουσιαστική αξιοποίηση της ιατρικής επιστήμης και της ειδικότητας της Ιατρικής της Εργασίας, γίνονται αποσπασματικά και μη οργανωμένα επιλογές γιατρών της ειδικότητας με αμφίβολα κριτήρια. Αποτέλεσμα τέτοιων διαγωνισμών είναι το πρόσφατο παράδειγμα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο των Ιωαννίνων, όπου επελέγη Παιδοχειρουργός, αντί για ειδικό Ιατρό Εργασίας.

Check Also

ΠΙΣ: Ατελέσφορη πρακτική τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα νοσοκομεία

Ο ΠΙΣ, ήδη από την πρόσφατη Γενική του Συνέλευση, έχει λάβει θέση στο ζήτημα που …