Αρχική / Επικαιρότητα / Πιθανόν εντός της εβδομάδας οι υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίηση του προσωπικού ιατρού

Πιθανόν εντός της εβδομάδας οι υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίηση του προσωπικού ιατρού

Ακόμη και εντός της εβδομάδας αναμένεται να εκδοθούν από το Υπουργείο Υγείας οι υπουργικές αποφάσεις για την υλοποίηση του προσωπικού ιατρού. Οι εν λόγω αποφάσεις, οι οποίες θα πρέπει να έχουν δημοσιοποιηθεί πριν το Eurogroup, στις 16 Ιουνίου, όπου και θα παρουσιαστούν, θα περιγράφουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες, το ωράριο και το καθηκοντολόγιο των ιατρών, ενώ θα ορίζουν και τα κίνητρα και αντικίνητρα για τους πολίτες.

Μέχρι στιγμής, ο προσωπικός γιατρός παρουσιάζεται ως προαιρετικός για τους πολίτες, ωστόσο στόχος του Υπουργείου Υγείας είναι από 1η Ιανουαρίου 2023 ο θεσμός να εφαρμοστεί κανονικά.

Ο προσωπικός ιατρός θα επιλέγεται ελεύθερα από τον πολίτη και θα προέρχεται από τρεις κατηγορίες ιατρικού προσωπικού:

  • Ιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις Το.Μ.Υ. και σε λοιπές δημόσιες μονάδες Π.Φ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό.
  • Ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας, με εγγεγραμμένο πληθυσμό.
  • Ιατρός συμβεβλημένος με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ., με εγγεγραμμένο πληθυσμό.

Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας, ως προσωπικοί ιατροί ορίζονται ιατροί ειδικότητας γενικής/οικογενειακής ιατρικής ή εσωτερικής παθολογίας για τον ενήλικο πληθυσμό.

Ωστόσο, ως προσωπικοί ιατροί μπορούν να ορίζονται και ιατροί άλλων ειδικοτήτων για τον ενήλικο πληθυσμό. Ιδίως όταν η ειδικότητα συνδέεται με παρακολούθηση πολιτών που πάσχουν από χρόνιες ασθένειες και παιδίατροι για τον παιδιατρικό πληθυσμό. Σε αυτήν την περίπτωση, οι ιατροί αυτοί μπορεί να είναι και απλοί ιδιώτες.

Αυτό σημαίνει ότι, αντίστοιχα, και οι χρονίως ασθενείς θα μπορούν να επιλέξουν κι άλλη ειδικότητα γιατρού.

Check Also

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ψάχνουμε λύση για δωρεάν απογευματινά χειρουργεία σε κάποιες κατηγορίες ασθενών

“Κοιτάζουμε να εκταμιεύσουμε ένα ποσό, το οποίο θα μπορέσει να δώσει τη δυνατότητα στο κράτος …