Αρχική / Επικαιρότητα / Πιερρακάκης: Ένας χρόνος Επιχείρηση «Ελευθερία», σχεδόν 18 εκατ. ραντεβού για εμβολιασμό

Πιερρακάκης: Ένας χρόνος Επιχείρηση «Ελευθερία», σχεδόν 18 εκατ. ραντεβού για εμβολιασμό

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη της Επιχείρησης «Ελευθερία», έκανε μία σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σημειώνοντας: «Ξεχωριστή θέση στη ζωή και τις αναμνήσεις όλων μας στην ομάδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης έχει η βραδιά της 11ης Ιανουαρίου 2021. Ήταν η ημερομηνία έναρξης της Επιχείρησης “Ελευθερία”, της εκστρατείας εμβολιασμού για τον γενικό πληθυσμό της χώρας, με την πλατφόρμα να ανοίγει αρχικά για τους συμπολίτες μας άνω των 85 ετών».

Όπως σημειώνει ο κ. Πιερρακάκης, μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερα από 17.900.000 ραντεβού για εμβολιασμό. Πάνω από το 80% του ενήλικου πληθυσμού είναι πλέον καλυμμένο έστω και μερικώς, ενώ σχεδόν 4 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη κάνει την αναμνηστική τους δόση.

«Σήμερα, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε πως η Ελλάδα κατάφερε να οικοδομήσει ένα ψηφιακό σύστημα διαχείρισης του εμβολίου, όταν άλλες μεγάλες χώρες απέτυχαν. Αυτό που, όμως, πραγματικά κρατάμε από αυτή τη μεγάλη επιχείρηση, είναι τα διδάγματα της προσπάθειας και της προσήλωσης σε ένα στόχο: να σχεδιάζουμε συστήματα με επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του, να αναγνωρίζουμε και να διορθώνουμε γρήγορα τις αστοχίες, να δημιουργούμε διεπιστημονικές ομάδες και να δουλεύουμε συνεργατικά, να επαναξιολογούμε συνεχώς τις μεθόδους μας. Αν το εμβόλιο κατά της COVID-19 είναι το υγειονομικό μας διαβατήριο για το μέλλον, το emvolio.gov.gr είναι η ψηφιακή μας πυξίδα, το ψηφιακό υπόδειγμα των υπηρεσιών που θέλουμε να χτίσουμε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης χαρακτηρίζει την Επιχείρηση «Ελευθερία» ως τη μεγαλύτερη πρόκληση των τελευταίων δεκαετιών, σε επίπεδο εφοδιαστικής αλυσίδας και εξυπηρέτησης πολιτών. «Ένας σημαντικός αριθμός μηχανικών, στελέχη από το Δημόσιο, αλλά και τον ιδιωτικό τομέα, όλοι έπρεπε να ελέγχουν κάθε στιγμή κάθε παράμετρο του συστήματος. Από το sms και τη σωστή λήψη του από τον πολίτη, έως τον ακριβή αριθμό δόσεων εμβολίων, την κατάλληλη φύλαξη και συντήρηση αυτών σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο», σημειώνει και διαβεβαιώνει ότι «στο εξής, το κράτος θα επιλέγει να πηγαίνει εκείνο στον πολίτη (αντί για το αντίθετο) και ότι όλες οι υπηρεσίες θα είναι πλέον σχεδιασμένες με επίκεντρο τη δική του εξυπηρέτηση».

Μιλώντας για την συνταγή της επιτυχίας, ο κ. Πιερρακάκης επισημαίνει ότι «αν κάποιος ρωτούσε ποιο ήταν το κλειδί της επιτυχίας αυτού του εγχειρήματος, θα απαντούσα πως ήταν η ψυχραιμία όλης της ομάδας απέναντι στις δυσκολίες και η απόλυτη δέσμευση της επίλυσής τους. Η ψυχραιμία εκείνης της νύχτας μεταφράστηκε σε αντοχή μέσα στους επόμενους μήνες, προκειμένου κάθε νέα πρόκληση να απαντηθεί, κάθε απαίτηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα να ικανοποιηθεί. Ο αγώνας ταχύτητας της 10ης Ιανουαρίου έγινε ένας μαραθώνιος για 365 μέρες».

Check Also

Υπογράφηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για προληπτική χορήγηση αντιρετροϊκών φαρμάκων (PrEP)

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργείων Υγείας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θεσπίζεται …