Αρχική / Επικαιρότητα / Περί κλιματισμού: Πώς πρέπει να λειτουργεί στο σπίτι και στο αυτοκίνητο

Περί κλιματισμού: Πώς πρέπει να λειτουργεί στο σπίτι και στο αυτοκίνητο

Η θερμοκρασία έχει ανέβει πλέον αισθητά, κάνοντας επιβεβλημένη σε πολλές περιπτώσεις τη χρήση κλιματιστικών. Ο ΙΣΑ κοινοποίησε συγκεκριμένες οδηγίες για τη χρήση των κλιματιστικών, οι οποίες συντάχθηκαν από τον αρμόδιο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, κ. Τζιβανίδη Χρήστο. Καλό είναι να τις έχουμε υπ’ όψιν μας:

  • Μείωση του χρόνου παραμονής του ίδιου αέρα μέσα σε ένα δωμάτιο, λόγω του ότι οι ροές που προκαλούνται σε ένα κλιματιζόμενο χώρο θα μπορούσαν να μεταφέρουν μολυσμένα σταγονίδια σε αποστάσεις μεγαλύτερες από τις αναμενόμενες.
  • Δεν συνιστάται η απενεργοποίηση των συστημάτων θέρμανσης, εξαερισμού και κλιματισμού ως μέτρο για τη μείωση της μετάδοσης του ιού, αλλά προτείνεται, αντ’ αυτού, η ορθολογιστική χρήση τους.
  • Σε κεντρικά συστήματα κλιματισμού απαιτείται αύξηση της παροχής του νωπού αέρα με ταυτόχρονη μείωση ή, αν είναι δυνατό, πλήρη αποφυγή της ανακυκλοφορίας του.
  • Σε κεντρικά συστήματα κλιματισμού θα πρέπει οι αεραγωγοί απόρριψης αέρα να έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή απόσταση από τα σημεία απορρόφησης φρέσκου αέρα.
  • Τα κεντρικά συστήματα κλιματισμού/αερισμού θα πρέπει να λειτουργούν σε 24ωρη βάση.
  • Οι τοπικές τερματικές μονάδες αέρος-νερού (fan coil), αλλά και οι αντλίες θερμότητας διαιρούμενου τύπου (split), επειδή λειτουργούν αποκλειστικά με ανακυκλοφορία του εσωτερικού αέρα, θα πρέπει η χρήση τους να συνοδεύεται με παράλληλη λειτουργία φυσικού αερισμού (άνοιγμα παραθύρων).
  • Οι παραπάνω τοπικές μονάδες προτείνεται, όπου είναι εφικτό, να τίθενται σε συνεχή λειτουργία 24ωρου για την αποφυγή της επαναιώρησης τυχόν μολυσμένων σωματιδίων σε επίπεδο δωματίου.
  • Σε όλα τα είδη των συστημάτων κλιματισμού είναι σημαντική η σωστή εγκατάσταση, η τακτική συντήρηση και ανανέωση των φίλτρων τους. Ωστόσο, η αυξημένη λειτουργία των κλιματιστικών κάτω από τις τρέχουσες συνθήκες, ενδέχεται να απαιτήσει συχνότερη συντήρηση.
  • Δεν προτείνεται κάποια αλλαγή ρυθμίσεων θερμοκρασίας και υγρασίας στα συστήματα κλιματισμού, αφού η ανθεκτικότητα του ιού ενδέχεται να μειωθεί μόνο σε υψηλά επίπεδα θερμοκρασίας και υγρασίας – τιμές που απέχουν πολύ από τα επίπεδα θερμικής άνεσης που έχουν καθοριστεί.
  • Σχετικά με τα κλιματιστικά αυτοκινήτων, όπου μέλη της ιδίας οικογένειας (που μένουν μαζί) χρησιμοποιούν τον κλιματισμό χωρίς τον απαραίτητο φυσικό αερισμό, αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο στην περίπτωση που κανένα από τα μέλη δεν εμφανίζει συμπτώματα της νόσου. Η γενικότερη οδηγία, πάντως, της αποφυγής ανακυκλοφορίας του αέρα ισχύει και σε αυτή τη περίπτωση.

Check Also

Υψηλός κίνδυνος επαναμόλυνσης SARS-CoV-2 λόγω διαδοχικών παραλλαγών της Omicron

Πρόσφατο άρθρο που δημοσιεύθηκε στις 2 Φεβρουαρίου 2024 στο έγκριτο διεθνές επιστημονικό περιοδικό Science, αναλύει …