Αρχική / Επικαιρότητα / Πελώνη: «Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου μπορούν από σήμερα να παραλάβουν δωρεάν τα πρώτα self tests από τα φαρμακεία»

Πελώνη: «Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου μπορούν από σήμερα να παραλάβουν δωρεάν τα πρώτα self tests από τα φαρμακεία»

Αναφερόμενη, κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στο επικείμενο άνοιγμα των Λυκείων τη Δευτέρα 12 Απριλίου, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη σημείωσε ότι δίνεται προτεραιότητα στα Λύκεια, πρώτον, επειδή παραμένουν κλειστά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα και, δεύτερον, γιατί πλησιάζουν οι Πανελλαδικές εξετάσεις.

Η επαναλειτουργία των Λυκείων θα γίνει με αυστηρή τήρηση όλων των μέτρων που είχαν εφαρμοστεί και στο παρελθόν, όπως η υποχρεωτική χρήση μάσκας σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, τα διαφορετικά διαλείμματα για ομάδες μαθητών, η χρήση αντισηπτικών, οι σχολαστικοί καθαρισμοί, τα ειδικότερα μέτρα για προσαρμοσμένη λειτουργία κυλικείων, εργαστηρίων πληροφορικής, χρήσης μουσικών οργάνων κ.λπ.

«Η κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη σε σχετική εισήγηση της Επιτροπής, έχει φροντίσει και έχει εξασφαλίσει την εφαρμογή ενός επιπλέον προληπτικού μέτρου, σημαντικού για την ασφάλεια μαθητών και εκπαιδευτικώ: τη διενέργεια αυτοδιαγωνιστικού τεστ κορονοϊού από κάθε μαθητή και εκπαιδευτικό Λυκείου.

Τα self-test θα είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προσέλευση μαθητών και εκπαιδευτικών στο σχολείο, και πρέπει να γίνονται δύο φορές την εβδομάδα, πριν την έναρξη των μαθημάτων τη Δευτέρα και την Πέμπτη. Για τις Σχολικές Μονάδες Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, η διενέργεια self test είναι υποχρεωτική για τους εκπαιδευτικούς, ενώ υπάρχει ισχυρή σύσταση για τη διενέργεια του τεστ στους μαθητές».

Γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου μπορούν να παραλάβουν το πρώτο τεστ δωρεάν, μαζί με ενημερωτικό υλικό, επιδεικνύοντας το ΑΜΚΑ τους από σήμερα στα φαρμακεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης και, από αύριο, Παρασκευή, στην υπόλοιπη χώρα. Από την ερχόμενη Δευτέρα θα μπορούν να παραλάβουν και το 2ο τεστ. Μαθητές και εκπαιδευτικοί θα πρέπει, σε κάθε περίπτωση, να δηλώνουν το αποτέλεσμα του self test μέσω της πλατφόρμας self-testing.gov.gr.

Όπως σημείωσε η κα Πελώνη, στην περίπτωση αρνητικού τεστ, θα εκδίδεται μέσω της πλατφόρμας σχολική κάρτα, την οποία οι μαθητές θα επιδεικνύουν στους εκπαιδευτικούς. Για τους εκπαιδευτικούς, θα εκδίδεται δήλωση αρνητικού αποτελέσματος. Αν δεν υπάρχει πρόσβαση σε εκτυπωτή, μπορεί να προσκομίζεται χειρόγραφη δήλωση που θα περιέχει τα στοιχεία της κάρτας.

Στην περίπτωση θετικού αποτελέσματος, ο μαθητής μπορεί να χρησιμοποιήσει τη σχολική κάρτα και ο εκπαιδευτικός τη σχετική δήλωση, προκειμένου να μεταβούν σε δημόσια δομή για τη διενέργεια δωρεάν επαναληπτικού rapid test.

Αν το επαναληπτικό τεστ είναι αρνητικό, ο μαθητής ή ο εκπαιδευτικός θα παίρνει σχετική βεβαίωση από το σημείο εξέτασης και θα επιστρέφει στο σχολείο. Αν είναι θετικό, θα ακολουθείται το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ.

Αναφερόμενη, στη συνέχεια, στο θέμα των εμβολιασμών, η κα Πελώνη υπογράμμισε ότι πρόκειται για «μια πολύπλοκη διαδικασία, με την εμπλοκή πολλών και διαφορετικών υπηρεσιών, η οποία συνεχίζεται με υποδειγματικό τρόπο και ρυθμούς πιο γρήγορους από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Χθες η χώρα μας ξεπέρασε τα 2 εκατομμύρια εμβολιασμούς. Ξεπέρασε κατά πολύ τον πήχη των 25 χιλιάδων ανά ημέρα που έθεταν κάποιοι και, ήδη, πραγματοποιούνται καθημερινά σχεδόν 60 χιλιάδες εμβολιασμοί.

Εκτιμάται ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν περίπου 1,5 εκατομμύρια εμβολιασμοί και θα ακολουθήσουν ακόμη περισσότεροι, ανάλογα με τις ροές εμβολίων που θα φτάνουν στη χώρα μας, τον Μάιο και τον Ιούνιο».

Κλείνοντας, η κυβερνητική εκπρόσωπος επανέλαβε την έκκληση-παράκληση που απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός στους μεγαλύτερους σε ηλικία συμπολίτες μας να κάνουν το εμβόλιο, γιατί εκείνοι κινδυνεύουν περισσότερο από τον κορονοϊό. «Είναι ασπίδα προστασίας το εμβόλιο. Είναι στοιχειώδης κίνηση αυτοπροστασίας ο εμβολιασμός», κατέληξε η κα Πελώνη.

Check Also

Φορείς ΠΦΥ: Να καταργηθεί η διενέργεια rapid test από τα φαρμακεία

Το Συντονιστικό Όργανο φορέων ΠΦΥ στηρίζει τις ενέργειες της ΠΟΣΙΠΥ και του ΣΙΔΕΙΔΕΛ αναφορικά με …