Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Ιδιωτικός Τομέας / Ο κλάδος της βιοτεχνολογίας αντέχει κόντρα στις προκλήσεις των καιρών

Ο κλάδος της βιοτεχνολογίας αντέχει κόντρα στις προκλήσεις των καιρών

Οι διεθνείς επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας εξακολουθούν να επενδύουν σε νέες θεραπείες παρά την τάση απόσυρσής τους από τις κεφαλαιαγορές στις ΗΠΑ και την ΕΕ, τις χαμηλότερες αποτιμήσεις και την αυξημένη πίεση από τους πληρωτές, σύμφωνα με την 31η ετήσια έκθεση της ΕΥ για τον κλάδο της βιοτεχνολογίας, Beyond borders: staying the course. Παρόλα αυτά, η αύξηση των εσόδων για τις εισηγμένες επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας περιορίστηκε σε μονοψήφια νούμερα για πρώτη φορά τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ η κερδοφορία μειώθηκε κατακόρυφα κατά 52%, καθώς ο κλάδος συνεχίζει να βρίσκεται αντιμέτωπος με προβλήματα παραγωγικότητας στον τομέα έρευνας και ανάπτυξης (Ε&Α), αλλά και με την εμφάνιση νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

Μερικά από τα βασικά ευρήματα της μελέτης:

  • Ο ρυθμός αύξησης των εσόδων επιβραδύνεται, ενώ μειώνονται τα καθαρά έσοδα και η χρηματοδότηση: Τα έσοδα των εταιρειών βιοτεχνολογίας με έδρα στις ΗΠΑ και την Ευρώπη ανήλθαν σε 139,4 δις δολάρια το 2016, αυξημένα μόλις κατά 7% έναντι της προηγούμενης χρονιάς, ενώ τα κέρδη μειώθηκαν κατά 52% σε ετήσια βάση, φθάνοντας τα 7,9 δις δολάρια. Παράλληλα, η χρηματοδότηση μειώθηκε κατά 27% στα 51,1 δις δολάρια το 2016. Αξίζει να σημειωθεί πως πρόκειται για την πρώτη μείωση που καταγράφεται τα τελευταία τέσσερα χρόνια, παρά το γεγονός ότι αποτελεί την τρίτη υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του κλάδου.
  • Τα κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου (venture capital) για επιχειρήσεις σε πρώιμο στάδιο εξακολουθούν να αφθονούν: Οι επενδύσεις σε επιχειρήσεις βιοτεχνολογίας που βρίσκονται στα πρώτα στάδια χρηματοδότησης έφτασαν τα 3,6 δις δολάρια το 2016, το 36% του συνόλου των 10 δις δολαρίων των κεφαλαίων επιχειρηματικού κινδύνου που αντλήθηκαν, ποσό που υπερβαίνει κατά πολύ το μέσο όρο των τελευταίων 15 ετών (1,3 δις δολάρια).
  • Ενισχύονται οι ροές κεφαλαίων από την Ανατολή, ενώ τα κεφάλαια για την καινοτομία διαχέονται παγκοσμίως: Καθώς η πρόσβαση σε πολλές παραδοσιακές μορφές κεφαλαίου έγινε πιο δύσκολη το 2016, οι εταιρείες βιοτεχνολογίας στρέφονται στην Ασία, και ειδικότερα στην Κίνα, ως πιθανή πηγή κεφαλαίων. Οι εταιρείες αυτές εξετάζουν, παράλληλα, πρόσθετες πηγές κεφαλαίων για τη χρηματοδότηση καινοτομιών.
  • Η δραστηριότητα συγχωνεύσεων και εξαγορών (Σ&Ε) παραμένει ισχυρή, αλλά τα εγγυημένα κεφάλαια μειώνονται: Το 2016, ολοκληρώθηκαν 79 συμφωνίες συνολικής αξίας 94,4 δις δολαρίων, καταγράφοντας μείωση έναντι των ιστορικά υψηλών επιπέδων του 2015. Ωστόσο, αποτελούν τη δεύτερη υψηλότερη επίδοση στην ιστορία του κλάδου, τόσο ως προς τον αριθμό, όσο και ως προς την αξία των συμφωνιών.

Αυξάνονται οι δαπάνες για Ε&Α, ενώ μειώνονται η κεφαλαιοποίηση και οι αποτιμήσεις του κλάδου: Οι δαπάνες Ε&Α, βασικός δείκτης της μελλοντικής υγείας του κλάδου, έφθασαν το ιστορικά υψηλό επίπεδο των 45,7 δις δολαρίων το 2016, καταγράφοντας άλμα 12% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Ωστόσο, η συνολική κεφαλαιοποίηση του κλάδου υποχώρησε κάτω από το ένα τρις δολάρια για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, αγγίζοντας τα 863 δις και καταγράφοντας μείωση κατά 17%.

Check Also

Ο πολυβραβευμένος Δρ. Δημήτρης Ηλιόπουλος πρόεδρος της Επιστημονικής Επιτροπής του Πάρκου Έρευνας και Καινοτομίας της ELPEN

Με έναν σπουδαίο και πολυβραβευμένο Έλληνα επιστήμονα του εξωτερικού ξεκινάει άμεσα συνεργασία η ELPEN. Πρόκειται …