Αρχική / Επικαιρότητα / Οξεία πνευμονία «άγνωστης προέλευσης» με δύο νεκρούς ανησυχεί τους γιατρούς στην Αργεντινή

Οξεία πνευμονία «άγνωστης προέλευσης» με δύο νεκρούς ανησυχεί τους γιατρούς στην Αργεντινή

Δύο άνθρωποι πέθαναν αυτή την εβδομάδα στην Τουκουμάν, στη βορειοδυτική Αργεντινή, εξαιτίας οξείας πνευμονίας «άγνωστης προέλευσης», γεγονός που φαίνεται να έχει θορυβήσει το ιατρικό σώμα. Τη συγκεκριμένη παθολογία έχουν παρουσιάσει συνολικά έξι άνθρωποι, μέλη του νοσηλευτικού προσωπικού και ασθενής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ιδιωτικής κλινικής της Σαν Μιγκέλ δε Τουκουμάν.

Μια ασθενής υπέκυψε τη Δευτέρα, μια δεύτερη την Τετάρτη, τρία ακόμη πρόσωπα νοσηλεύονται, ενώ το έκτο, η κατάσταση του οποίου κρίνεται ικανοποιητική, βρίσκεται στο σπίτι του σε απομόνωση, όπως διευκρίνισε το Υπουργείο Υγείας της επαρχίας Τουκουμάν.

«Οι ασθενείς αυτοί έχουν ως κοινό στοιχείο την εκδήλωση οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού, με αμφίπλευρη πνευμονία, και δίνουν εικόνα πολύ παρόμοια με εκείνη της COVID, που όμως αποκλείστηκε», τόνισε στον Τύπο ο επαρχιακός Υπουργός Υγείας, Λουίς Μεδίνα Ρουίς. «Οι ασθενείς υποβλήθηκαν ήδη σε εξετάσεις για την COVID, τη γρίπη, τη γρίπη Α και Β, τον ιό Hanta (σ.σ.: μεταδίδεται από τρωκτικά) και άλλα 25 μικρόβια».

Σύμφωνα με τον κ. Μεδίνα, ενδέχεται να πρόκειται για λοίμωξη οφειλόμενη σε μολυσματικό παράγοντα, ωστόσο δεν αποκλείονται ούτε τα τοξικά ή/και περιβαλλοντικά αίτια, ενώ βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη αναλύσεις δειγμάτων νερού και των συστημάτων κλιματισμού.

Τα κρούσματα άρχισαν να παρουσιάζουν τα συμπτώματα μεταξύ της 18ης και της 22ης Αυγούστου, όπως ανακοίνωσε το εθνικό Υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο, δεν έχει καταγραφεί κανένα νέο κρούσμα από τη 22η Αυγούστου, ούτε και μεταξύ των στενών επαφών των ασθενών, κάτι που το επαρχιακό Υπουργείο χαρακτήρισε «θετικό νέο», διαβεβαιώνοντας ότι η κατάσταση βρίσκεται «υπό έλεγχο».

Παράλληλα, στάλθηκαν δείγματα για άμεση ανάλυση από το Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς στο Ινστιτούτο Μαλμπράν του Μπουένος Άιρες. Τα αποτελέσματα αναμένονται ως το τέλος της εβδομάδας.

Πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ