Αρχική / Επικαιρότητα / Οικονόμου: «Υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για όσους την αγνοούν, θα σήμαινε εμπαιγμό για όσους ανταποκρίθηκαν»

Οικονόμου: «Υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για όσους την αγνοούν, θα σήμαινε εμπαιγμό για όσους ανταποκρίθηκαν»

«Μία εβδομάδα από την επαναλειτουργία των σχολείων, τα στοιχεία δεν επιτρέπουν αμφιβολίες και παρερμηνείες, ούτε για την ορθότητα της απόφασης, ούτε για τη δικαίωση της προσπάθειας που καταβλήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, το Υπουργείο Υγείας και τους Δήμους, προκειμένου να έχουμε δια ζώσης λειτουργιά της εκπαίδευσης», ανέφερε κατά τη σημερινή τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Όπως υπενθύμισε ο κ. Οικονόμου, την περασμένη Δευτέρα (πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των σχολείων) ανιχνεύτηκαν περίπου 15.000 κρούσματα, την Τρίτη 9.500 και την Πέμπτη 6.500. Συνολικά, δηλαδή, την πρώτη εβδομάδα εντοπίστηκαν 31.000 κρούσματα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ενώ μέχρι και την Παρασκευή, από τα 80.000 τμήματα που λειτουργούν στη χώρα, ήταν κλειστά λόγω κρουσμάτων μαθητών μόλις τρία.

«Τα στοιχεία αυτά δείχνουν, πρώτα απ’ όλα, ότι το σχολικό περιβάλλον είναι ασφαλέστερο για τους μαθητές και τον κοινωνικό τους κύκλο. Όταν τα  σχολεία ήταν κλειστά, είχαμε 15.000 κρούσματα σε παιδιά και, λίγες μέρες μετά το άνοιγμά τους, είχαμε 6.500. Και, δεύτερον, αποδεικνύεται ότι με την εφαρμογή των συγκεκριμένων πρωτοκόλλων προστατεύεται όχι μόνο η εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και γενικότερα το κοινωνικό σύνολο. Αν η κυβέρνηση υιοθετούσε την πρόταση της Αντιπολίτευσης για κλειστά σχολεία, τότε τουλάχιστον 31.000 άτομα θα κυκλοφορούσαν ανέμελα, προκαλώντας πολλαπλάσια κρούσματα στις οικογένειές τους και, κατ’ επέκταση, στην κοινότητα».

Ως προς την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι, παρά την απότομη πτώση των καταγεγραμμένων κρουσμάτων, η εξέλιξη της πανδημίας παραμένει αβέβαιη, εξαιτίας των πολλών ασυμπτωματικών φορέων και της δυναμικής του ιού. Διαπιστώνεται, ταυτόχρονα, μια σημαντική μετακίνηση των νέων  κρουσμάτων στις μεγαλύτερες ηλικίες. Γι’ αυτό και οι επόμενες μέρες κρίνονται από τους ειδικούς ως ιδιαίτερα καθοριστικές.

«Παράλληλα, η ταυτόχρονη παρουσία των δύο μεταλλάξεων –της Όμικρον και της Δέλτα– συντηρεί την αυξημένη πίεση στο ΕΣΥ κυρίως σε απλές κλίνες νοσηλείας, αλλά όχι μόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, ενώ η διασπορά της Όμικρον στην κοινότητα είναι πάνω από 80%, οι μισές από τις νοσηλείες προέρχονται από τη μετάλλαξη Δέλτα, η οποία προκαλεί βαρύτερη νόσηση και ασκεί μεγαλύτερη πίεση στις ΜΕΘ.

Την ίδια στιγμή, τα στοιχεία που έρχονται από τα νοσοκομεία μας δείχνουν ότι 7 στους 10 νοσηλευόμενους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών, και οι περισσότεροι από 85% των ασθενών που χρειάζονται μηχανική υποστήριξη της αναπνοής είναι ανεμβολίαστοι», ανέφερε ο κ. Οικονόμου.

Επιβάλλεται, κατ’ επέκταση, σχολαστική τήρηση των μέτρων προστασίας και ακόμη γρηγορότερη αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης, ιδίως στις μεγαλύτερες ηλικίες, σχολίασε ο κ. Οικονόμου, τονίζοντας ότι, σε αυτήν την κατεύθυνση, ο πρωθυπουργός, το Υπουργείο Υγείας και συνολικά η κυβέρνηση, συνεχίζει κάθε δυνατή προσπάθεια.

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι το 90%, οι εννέα στους δέκα συμπολίτες μας άνω των 60 ετών, έχουν πλέον εμβολιαστεί. Σχεδόν οι μισοί από όσους παρέμεναν ανεμβολίαστοι όταν ανακοινώθηκε η υποχρεωτικότητα, έκαναν μεσοδιάστημα αυτό την επιλογή να εμβολιαστούν. Σε όσους παραμένουν ακόμη επιφυλακτικοί, απευθύνουμε πρόσκληση να κάνουν την ίδια επιλογή το ταχύτερο δυνατό. Όχι μόνο για να γλιτώσουν το πρόστιμο, αλλά κυρίως για να θωρακιστούν απέναντι στη βαριά νόσηση. Αυτός, άλλωστε, ήταν ο στόχος της υποχρεωτικότητας και αυτό επιδιώκουμε. Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού είναι μέσο ατομικής και συλλογικής προστασίας», ανέφερε ο κ. Οικονόμου, διαβεβαιώνοντας ότι, καθώς έληξε  η προθεσμία για τον εμβολιασμό τους, ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Διότι υποχρεωτικότητα χωρίς συνέπειες για όσους την αγνοούν θα σήμαινε εμπαιγμό για όσους ανταποκρίθηκαν και μετέχουν ενεργά στο χτίσιμο της γραμμής άμυνας απέναντι στην πανδημία. «Προαιρετική υποχρεωτικότητα δεν υπάρχει», κατέληξε.

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι:

  • Απαλλάσσονται από την υποχρέωση όσοι λάβουν έγκριση εξαίρεσης για λόγους υγείας.
  • Δεν θα επιβληθεί πρόστιμο στους συμπολίτες μας που έχουν υποβάλει αίτηση εμβολιασμού κατ’ οίκον, λόγω σοβαρού προβλήματος υγείας, και αναμένουν την πραγματοποίησή του.
  • Οι πολίτες που έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους στο εξωτερικό θα πρέπει να προχωρούν σε σχετική καταχώρηση εφόσον έχουν εμβολιαστεί σε χώρα της Ε.Ε. ή σε κάποια από τις 33 χώρες που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό, είτε στα ΚΕΠ.

Υπενθύμισε, ακόμη, ότι μέχρι τις 31 Ιανουαρίου όλοι οι πολίτες άνω των 18 ετών που έχουν συμπληρώσει 7 μήνες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους με τα διδοσικά εμβόλια ή 3 μήνες από τον εμβολιασμό με το μονοδοσικό εμβόλιο, θα πρέπει να έχουν κάνει την αναμνηστική δόση. Σε διαφορετική περίπτωση, θα λήγει το πιστοποιητικό εμβολιασμού που έχουν και θα χάνουν όλα τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Check Also

Επαναλοιμώξεις λόγω Όμικρον: Κάποιος μπορεί να επαναμολυνθεί και τρίτη και τέταρτη φορά φέτος, λένε οι επιστήμονες

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 έχει πια γίνει πιο ικανός να επαναμολύνει τους ανθρώπους – κι αυτό …