Αρχική / Επικαιρότητα / Οικονόμου: Άρχισαν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για κάλυψη των κενών στα σχολεία

Οικονόμου: Άρχισαν οι προσλήψεις εκπαιδευτικών με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για κάλυψη των κενών στα σχολεία

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα τόσο στην υπόλοιπη Ευρώπη, όσο και στη χώρα μας, μας επιβάλλουν να βρισκόμαστε στη μέγιστη δυνατή εγρήγορση», ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ξεκαθαρίζοντας ότι, ακριβώς γι’ αυτόν τον λόγο, καμιά χαλάρωση μέτρων δεν μπορεί να γίνει προς ώρας. Αναφερόμενος, δε, στην παράταση των μέτρων για άλλη μία εβδομάδα, μέχρι τις 23 Ιανουαρίου, τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει όσα απαιτούνται με γνώμονα την υγειονομική ασφάλεια, αλλά και τη διασφάλιση του κοινωνικο-οικονομικού βίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι οι πολίτες των 60 ετών και άνω υποχρεούνται να κάνουν τον εμβολιασμό τους μέχρι και τη 16η Ιανουαρίου 2022 και τόνισε ότι η απόφαση αυτή ελήφθη για πολύ συγκεκριμένους λόγους: γιατί 9 στους 10 θανάτους από covid αφορούν αυτή την ηλικιακή ομάδα, 7 στους 10 διασωληνωμένους είναι πάνω από 60 ετών, ενώ 8 στους 10 διασωληνωμένους είναι ανεμβολίαστοι.

Κι ενώ πρόκειται για μια απόφαση για την προστασία της υγείας αυτής της ομάδας πολιτών, ωστόσο δεν υπάρχει «προαιρετική υποχρεωτικότητα» χωρίς συνέπειες για εκείνους που την αγνοούν. Έτσι, ο κ. Οικονόμου υπενθύμισε ότι, από τις 16 Ιανουαρίου και μετά, θα εφαρμοστούν οι προβλεπόμενες από τον νόμο κυρώσεις με την επιβολή διοικητικού προστίμου 100 ευρώ τον μήνα για τους ανεμβολίαστους άνω των 60.

Ως προς το άνοιγμα των σχολείων μετά τις γιορτές, ο κ. Οικονόμου υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση έχει θέσει από την πρώτη στιγμή ως βασική της προτεραιότητα την πλήρη και ασφαλή λειτουργία της εκπαίδευσης, η οποία αποτελεί θεμέλιο για την προκοπή της νέας γενιάς». Σημείωσε, δε, ότι παρά την κινδυνολογία, η επαναλειτουργία των σχολείων μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων ξεκίνησε και συνεχίζεται κανονικά καθώς, μέχρι σήμερα, μόλις 2 στα 80.000 τμήματα έχουν κλείσει εξαιτίας νόσησης πάνω από το 50% των μαθητών.

«Λόγω και της εμπειρίας του Σεπτεμβρίου, είμαστε τώρα καλύτερα προετοιμασμένοι, και εφαρμόζεται ένα καλά μελετημένο σχέδιο με εκτεταμένη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Υγείας, αλλά και της τοπικής αυτοδιοίκησης», σχολίασε, ενώ σημείωσε ότι, μέσα στο πρώτο διήμερο, διενεργήθηκαν 1,6 εκατ. έλεγχοι σε μαθητές και εκπαιδευτικούς μέσα από τους οποίους εντοπίστηκαν πάνω από 25.000 κρούσματα. Με αυτόν τον τρόπο, οδηγηθήκαμε στην αποφυγή περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού όχι μόνο στην εκπαιδευτική κοινότητα, αλλά και σε ολόκληρη την κοινωνία.

Στο σημείο αυτό ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση αρρυθμιών από την πιθανή νόσηση μέρους του εκπαιδευτικού προσωπικού και τη μη προέλευσή τους στα μαθήματα.

Το σχέδιο ξεδιπλώνεται σε διάφορους πυλώνες, πρώτα στην αναδιάταξη μέσα στις σχολικές μονάδες, στις προσλήψεις 4.784 εκπαιδευτικών, 3.576 με σύμβαση τρίμηνης διάρκειας, και 1208 με συμβάσεις ως τη λήξη της φετινής περιόδου. Επεσήμανε ότι ξεκίνησαν ήδη οι προσλήψεις και μέσα στις επόμενες μέρες θα ολοκληρωθεί η διαδικασία για την κάλυψη των κενών που δημιουργούνται.

Ένας ακόμη πυλώνας είναι η τηλεκπαίδευση μέσα από την ειδική πλατφόρμα, καθώς το δικαίωμα χρήσης 154.000 αδειών για τους εκπαιδευτικούς ισχύει μέχρι και τον Ιούλιο του 2023.

«Είναι χρέος όλου του πολιτικού κόσμου να στηρίξει την προσπάθεια αυτή, είναι χρέος ολόκληρης της κοινωνίας να στηρίξει τη διά ζώσης εκπαίδευση και θα συνεχίσουμε καθημερινά να κάνουμε ό,τι μπορούμε προκειμένου να συνεχιστεί με αυτούς τους όρους και τις προϋποθέσεις η διά ζώσης εκπαιδευτική λειτουργία», κατέληξε ο κ. Οικονόμου.

Check Also

Απότομη αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας την περίοδο 2020-2021: Πώς και ποιους επηρέασε η πανδημία

Ήδη πριν από την πανδημία COVID-19, η παχυσαρκία έχει αναγνωριστεί ως μία από τις μεγαλύτερες …