Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Συνέδρια / Εκδηλώσεις / Ξανθός: «Η μάχη για την πρόσβαση των πολιτών στην Υγεία έχει κερδηθεί»

Ξανθός: «Η μάχη για την πρόσβαση των πολιτών στην Υγεία έχει κερδηθεί»

Μιλώντας στο πλαίσιο του 9ου Συνεδρίου “The Future of Healthcare in Greece”, στις 27 Μαρτίου, ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, είπε μεταξύ άλλων: «Αυτή την περίοδο η χώρα μπαίνει σε μια νέα φάση και όλοι οι εμπλεκόμενοι έχουμε την υποχρέωση να καταθέσουμε το σχέδιό μας για τη βιωσιμότητα, την ανάπτυξη και την καλύτερη λειτουργία του συστήματος υγείας».

Η χώρα έχει κατορθώσει, παρά τα πολλά «τραύματα» που υπέστη, να διασφαλίσει ένα δημόσιο σύστημα υγείας λειτουργικό και προσβάσιμο σε όλους, βάσει του οποίου εφαρμόζεται μια πολιτική ισότιμης κάλυψης των ιατροφαρμακευτικών αναγκών των ασθενών. Η μάχη για την πρόσβαση των πολιτών στην Υγεία έχει κερδηθεί, σύμφωνα με τον Υπουργό, κάτι που επετεύχθη στο πλαίσιο ενός πολιτικού σχεδίου, το οποίο είχε ως προτεραιότητα τη μείωση των ανισοτήτων πρόσβασης.

Παρόλα αυτά, εξακολουθούν να υπάρχουν παρεμβάσεις που δρομολογούνται σταδιακά, ειδικά όσον αφορά στη φροντίδα Υγείας για τους ασθενείς με χρόνιες παθήσεις.

Ως προς την τιμολόγηση και τις επιστροφές. Αναφερόμενος στη νομοθετική ρύθμιση για την τιμολόγηση των φαρμάκων, ο Υπουργός επεσήμανε ότι ενώ η ρύθμιση αυτή θεσπίστηκε με την ευρύτερη δυνατή συναίνεση, έγινε πεδίο μικροπολιτικής σκοπιμότητας από την Αντιπολίτευση, μέλη της οποίας προχωρούσαν σε δηλώσεις για δώρα της Κυβέρνησης προς τις φαρμακευτικές εταιρείες. «Αυτού του είδους η ρητορεία δεν συμβαδίζει με ένα πολιτισμένο κράτος», υπογράμμισε ο κ. Ξανθός. Όσον αφορά στο μέτρο του clawback, υπογράμμισε ότι η διατήρηση αυτού του μηχανισμού θα οδηγήσει σε έναν πιο δίκαιο  καταμερισμό πόρων.

Λιγότερη λιτότητα και περισσότερες μεταρρυθμίσεις

Επιπλέον, απαιτείται σταδιακή ενίσχυση των κλειστών προϋπολογισμών και ενσωμάτωση του συστήματος των DRGs στην ελληνική πραγματικότητα υπογράμμισε ο Υπουργός.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα νέο μοντέλο Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα στον τομέα αυτό. Για πρώτη φορά καθιερώνεται ο θεσμός οικογενειακού γιατρού, ενώ νέες δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας βρίσκονται σε λειτουργία. Σε λίγο καιρό, οι ασθενείς θα δέχονται τις υπηρεσίες των πρώτων ιατρών με εξειδίκευση στην ΠΦΥ στη χώρα», πρόσθεσε ο κ. Ξανθός.

Στον κλάδο του Φαρμάκου, ο ίδιος τόνισε ότι έχουν γίνει θετικά βήματα, όπως η ενδυνάμωση του πλαισίου διαφάνειας και η ανάπτυξη εργαλείων πολιτικού και επιχειρηματικού διαλόγου, με κύριο τη διακομματική επιτροπή για τη χάραξη μακροπρόθεσμης φαρμακευτικής πολιτικής. Στον βαθμό αυτόν, γίνονται προσπάθειες προκειμένου να βρεθεί ένα πεδίο συνεννόησης.

Check Also

Αγαπηδάκη στην Κάρπαθο: Κινητές Μονάδες Υγείας σε όλα τα νησιά για δωρεάν προληπτικούς ελέγχους

Η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου, πραγματοποίησε στις …