Αρχική / Επικαιρότητα / Ν. Βραχνής: Συναντήσεις περί Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για κοινό και υγειονομικούς από την Εθνική Αρχή ΙΥΑ

Ν. Βραχνής: Συναντήσεις περί Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για κοινό και υγειονομικούς από την Εθνική Αρχή ΙΥΑ

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, Καθηγητής κ. Νικόλαος Βραχνής, ενημέρωσε σε συνέντευξη Τύπου, τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου, για τις επικείμενες συναντήσεις που διοργανώνει η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας σε Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, με θέμα «Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή: Νέες συνθήκες, Περισσότερες επιλογές!».

Οι δύο πρώτες συναντήσεις απευθύνονται στο ευρύ κοινό και σε υγειονομικούς, και θα πραγματοποιηθούν:

  1. Την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00, στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών.
  2. Τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου και ώρα 18:00, στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης.

Στις εκδηλώσεις αυτές θα απευθύνει χαιρετισμό ο Υπουργός Υγείας, κ. Αθανάσιος Πλεύρης, και θα συντονίζει τη συζήτηση η δημοσιογράφος κ. Ελένη Τσαγκά.

Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, καθηγητής κ. Νικόλαος Βραχνής, η βουλευτής και εισηγήτρια του ν. 4958/2022 κ. Έλενα Ράπτη και η κ. Χριστίνα Μπόμπα, ψηφιακός δημιουργός και επιχειρηματίας, ως πρόσωπο που βίωσε την εμπειρία της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

«Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής, ανταποκρινόμενη στις εκ του νόμου προβλεπόμενες υποχρεώσεις της, έθεσε υψηλά στις προτεραιότητές της και κατάφερε να υλοποιήσει την τήρηση Ηλεκτρονικού Μητρώου Δοτών και Δοτριών Γεννητικού Υλικού. Πρόκειται για το ηλεκτρονικό αρχείο, στο οποίο όλες οι μονάδες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και οι τράπεζες κρυοσυντήρησης καταχωρούν τα ταυτοποιητικά και ιατρικά δεδομένα των δοτών και δοτριών γεννητικού υλικού και γονιμοποιημένων ωαρίων, τα οποία διαβιβάζονται στην Εθνική Αρχή σε πραγματικό χρόνο. Η ομαλή και αδιάκοπη λειτουργία του εν λόγω μητρώου, για πρώτη φορά υπό την παρούσα σύνθεση της Εθνικής Αρχής, εξασφαλίζει την ιχνηλασιμότητα του γεννητικού υλικού από τον δότη στον λήπτη, αλλά και συμβάλλει στην ενάσκηση του εποπτικού ρόλου της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής», δήλωσε ο Αν. Καθηγητής και Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής ΙΥΑ, κ. Νικόλαος Βραχνής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σε συνέχεια της εισήγησης της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής προς το Υπουργείο Υγείας και της ψήφισης του Ν. 4958/2022, αναμένεται να εκκινηθεί η διαδικασία ίδρυσης δημόσιας Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής για οροθετικά άτομα στο γενικό πανεπιστημιακό νοσοκομείο «Αττικόν».

Η Εθνική Αρχή ευελπιστεί να σταθεί αρωγός του Υπουργείου Υγείας σε ό,τι αφορά την στελέχωση, τον εξοπλισμό και τον εν γένει σχεδιασμό για την άμεση συγκρότηση και την ομαλή λειτουργία της εν λόγω Μονάδας ΙΥΑ. Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής ΙΥΑ, κ. Νικόλαος Βραχνής: «Η συμβολή της ΕΑΙΥΑ σε αυτό το μεγαλεπήβολο, αλλά αναγκαίο, έργο της πολιτείας θα είναι καίρια, με μοναδικό στόχο την ίση αντιμετώπιση των ατόμων που πάσχουν από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοεπάρκειας (HIV) στο πλαίσιο της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής».

Ο Πρόεδρος της Αρχής κ. Βραχνής ενημέρωσε τους παριστάμενους δημοσιογράφους ότι «η Εθνική Αρχή έλαβε αίτημα εφαρμογής μεθόδου ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής παρένθετης μητρότητας από μοναχικό άνδρα, στον οποίο έχει χορηγηθεί δικαστική άδεια. Το δικαστήριο, επικαλούμενο την αρχή της ισότητας του άρθρου 4 του Συντάγματος, εφαρμόζει αναλογικά τις διατάξεις για την παρένθετη μητρότητα στην περίπτωση του μοναχικού άνδρα και κρίνει δεκτή την αίτησή του για μεταφορά στο σώμα της κυοφόρου γονιμοποιημένων ωαρίων ξένων προς αυτή, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την προϋπόθεση ιατρικής αδυναμίας απόκτησης τέκνου με φυσικό τρόπο του αιτούντος. Πρόκειται για ένα ζήτημα, το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα την Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής».

Σε άλλο σημείο, ο κ. Βραχνής, αναφερόμενος στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, επεσήμανε την ανάγκη που επιτάσσει η κλιματική αλλαγή για εφαρμογή φιλικής προς το περιβάλλον πολιτικής και σε αυτόν τον τομέα μέσω της βελτιστοποίησης των τεχνικών χαρακτηριστικών των εργαστηρίων των Μονάδων Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής με eco-friendly κριτήρια. «Η ολοένα μεγαλύτερη ζήτηση για υπηρεσίες ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής συνεπάγεται αύξηση των υποδομών, αλλά και αύξηση του όγκου των αναλώσιμων υλικών που χρησιμοποιούνται στον τομέα αυτόν, καθώς και στην αλυσίδα των συνεργαζόμενων μονάδων παραγωγής των υλικών. Παρά το γεγονός αυτό, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο δεν έχουν παρθεί οι απαραίτητες πρωτοβουλίες, ώστε να εξετάσουμε πόσο φιλικός ή όχι είναι ο τομέας της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής προς το περιβάλλον. Η επόμενη κίνηση που έρχεται ως φυσικό επακόλουθο είναι ποιες παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής για να καταστεί πιο φιλικός προς το περιβάλλον».

Check Also

Ν. Βραχνής: «Το νομοσχέδιο περί ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής αποκαθιστά αδικίες ετών»

«Οι προοδευτικές και εξαιρετικά ευεργετικές διατάξεις του νέου νόμου 4958/2022, με τις αναγκαίες ρυθμίσεις για …