Αρχική / Επικαιρότητα / Μόσιαλος: Τα μέχρι στιγμής δεδομένα σχετικά με τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 στη Νότια Αφρική

Μόσιαλος: Τα μέχρι στιγμής δεδομένα σχετικά με τις υποπαραλλαγές ΒΑ.4 και ΒΑ.5 στη Νότια Αφρική

Την επιδημιολογική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ευρώπη λόγω της επέκτασης των υποπαραλλαγών του SARS-CoV-2, BA.4 και ΒΑ.5, οι οποίες πρωτο-παρουσιαστηκαν στη Νότια Αφρική, σκιαγράφησε σε ανάρτησή του στα social media ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών (LSE) και του Imperial College του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος, συγκεντρώνοντας τα έως τώρα γνωστά δεδομένα.

Ο ίδιος σημειώνει ότι τα δημογραφικά δεδομένα της Νότιας Αφρικής είναι διαφορετικά και ευνοϊκότερα των αντίστοιχων των ευρωπαϊκών χωρών, ενώ το ίδιο ισχύει και με την έκθεση του πληθυσμού σε προηγούμενα κύματα, η οποία ήταν μεγαλύτερη, σε σύγκριση με ευρωπαϊκές χώρες. Επιπλέον, μόνο 32% των Νοτιοαφρικανών έχουν κάνει δύο δόσεις εμβολίων.

Βάσει των στοιχείων του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας (NICD) για τη Νότια Αφρική, σχετικά με τον συνολικό αριθμό θανάτων μετά από λοίμωξη με κορονοϊό στα νοσοκομεία, «προκύπτει κατ’ αρχάς πως, τον τελευταίο χρόνο στη Νότια Αφρική, τα δύο κύματα της Όμικρον είχαν σημαντικά μικρότερες επιπτώσεις από αυτό της Δέλτα. Και το κύμα της Β4/Β5 πολύ μικρότερες, σε σύγκριση με αυτό των Όμικρον 1 και 2, όσον αφορά τους θανάτους που καταγράφηκαν στα νοσοκομεία

Η έκθεση σε προηγούμενα στελέχη -ακόμη και της Όμικρον- δεν αποτρέπει τις ήπιες λοιμώξεις από Β4/Β5. Επίσης, γνωρίζουμε πως και τα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά, όσον αφορά την αποτροπή της ήπιας λοίμωξης. Όμως, παρόλα αυτά, φαίνεται ότι ο συνδυασμός προηγούμενης έκθεσης και εμβολιασμού ή μόνο η προηγούμενη έκθεση ή μόνο ο εμβολιασμός προσφέρουν σημαντική προστασία, όσον αφορά στη μείωση της θνητότητας.

Θα θυμίσω εδώ πως οι αρχικές εργαστηριακές μελέτες πανεπιστημίων του Χονγκ-Κονγκ και του Ισραήλ για την Όμικρον τον Δεκέμβριο του 2021 έδειχναν την επίπτωση κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό. Τότε είχα τονίσει πως ο συνδυασμός αυτών των μελετών και των τάσεων στη Νότια Αφρική δείχνει πως η Όμικρον είναι πιθανό να έχει μικρότερες επιπτώσεις σε σύγκριση με τη Δέλτα όσον αφορά στη θνητότητα. Πολλοί είχαν διαφωνήσει και θεώρησαν ότι οι επιπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες. Διαψεύστηκαν, βέβαια, με βάση τα πολλαπλά δεδομένα που πλέον έχουμε και από κλινικές και από επιδημιολογικές μελέτες».

Όπως υπογραμμίζει ο κ. Μόσιαλος, η Νότια Αφρική προφανώς και διαφέρει από την Ευρώπη. Ωστόσο, όταν σε μια χώρα παρατηρούνται συγκεκριμένες τάσεις και κάθε κύμα που έρχεται προκαλεί μικρότερες επιπτώσεις, τότε είναι λογικό να αναμένονται αντίστοιχες τάσεις (όχι αντίστοιχο αριθμό θανάτων ανά 1.000 κατοίκους) και σε άλλες χώρες. «Αυτό το περιμένουμε γιατί, για παράδειγμα, οι ευρωπαϊκές χώρες, παρότι έχουν δυσμενέστερα δημογραφικά δεδομένα, έχουν καλύτερα συστήματα υγείας, πολύ υψηλότερο ποσοστό εμβολιασθέντων και πολύ μεγαλύτερη πρόσβαση σε αντιιικά φάρμακα», καταλήγει ο καθηγητής.

Check Also

Ηλίας Μόσιαλος: Οι ευρωπαϊκές εξελίξεις στην Πολιτική Υγείας

Ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος, στην ομιλία του στο Πανελλήνιο Συνέδριο για τα Οικονομικά και τις …