Αρχική / Επικαιρότητα / Μητσοτάκης: «Θα γίνουν 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί μέχρι τα τέλη Μαρτίου»

Μητσοτάκης: «Θα γίνουν 2 εκατομμύρια εμβολιασμοί μέχρι τα τέλη Μαρτίου»

«Σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να παραβιάσουμε τις ευρωπαϊκές συμφωνίες», επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας χτες στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 περί αγοράς εμβολίων εκτός του πλαισίου της ΕΕ. «Είμαστε απολύτως πεπεισμένοι για την ορθότητα των επιλογών που έχουμε κάνει», τόνισε, εκτιμώντας ότι δεν θα καθυστερήσει και η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Αναφορικά με τον μηχανισμό για τον εμβολιασμό στη χώρα μας, επανέλαβε ότι είναι η πιο σύνθετη άσκηση που έχει αναλάβει το ελληνικό δημόσιο εδώ και καιρό, τονίζοντας ότι είναι πολύ σημαντικό να πείσουμε τους διστακτικούς συμπολίτες μας να εμβολιαστούν, καθώς τα εμβόλια είναι απολύτως ασφαλή και αποτελεσματικά.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε περί τα 4 εκατομμύρια εμβόλια, οπότε θα έχουν εμβολιαστεί περίπου 2.000.000 συμπολίτες μας. Από τον Φεβρουάριο θα δημιουργηθούν τέσσερα μεγάλα εμβολιαστικά κέντρα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, που θα μπορούν να εξυπηρετούν μαζικούς εμβολιασμούς», κάνοντας αναφορά και στην επιστολή που έστειλε στην Κομισιόν περί ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Ως προς τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το κράτος ήταν και θα είναι δίπλα στις επιχειρήσεις και στους εργαζόμενους. Επεσήμανε, δε, ότι θα συνεχιστεί η επιστρεπτέα προκαταβολή για όσο χρόνο χρειαστεί, αλλά δεν μπορούμε να λειτουργούμε και με κλειστή μονίμως την αγορά.

«Δεν είμαι εγώ αυτός που θα υποδείξει στην Επιτροπή τι θα αποφασίσει. Όμως το click away δούλεψε, και είμαστε σήμερα σε καλύτερο επίπεδο απ’ ό, τι στις 15 Δεκεμβρίου».

Πρόσθεσε, επίσης, ότι με δική του απόφαση έκανε κάτι πιο σκληρό από τις συστάσεις των ειδικών, κλείνοντας για δύο εβδομάδες στις αρχές Ιανουαρίου την αγορά, για να προλάβουμε τις όποιες κακές συνέπειες από τη σχετική χαλαρότητα των εορτών. Τόνισε, ακόμα, πως ο βαθμός απόκλισης της συμπεριφοράς των πολιτών από τις υποδείξεις των ειδικών είναι μικρότερος, σε σχέση με άλλες χώρες.

Για τα δάνεια υπήρχε το πρόγραμμα Γέφυρα και θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα, ενώ υπάρχει και καθεστώς αναστολής φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων για τους πληττόμενους. «Το βασικό μας μέλημα είναι να βοηθήσουμε το εμπόριο να ξεστοκάρει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Check Also

Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις προτεραιότητες στην Υγεία

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το πρωί το Υπουργείο Υγείας και προήδρευσε σε σύσκεψη με …