Αρχική / Τελευταίες Εξελίξεις / Μαρία Θεοδωρίδου: Οι πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν

Μαρία Θεοδωρίδου: Οι πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca μπορούν να διαγνωστούν έγκαιρα και να αντιμετωπιστούν

Τα θρομβωτικά επεισόδια κλονίζουν την εμπιστοσύνη για το εμβόλιο της AstraZeneca ανέφερε πριν από λίγο η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, Μαρία Θεοδωρίδου, τονίζοντας ωστόσο ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ξεκαθάρισε πως τα πλεονεκτήματα του εν λόγω εμβολίου υπερτερούν από τις τυχόν παρενέργειες. Η ίδια είπε ότι έχουν καταγραφεί 28 περιπτώσεις θρομβωτικών επεισοδίων σε σύνολο 17.000.000 δόσεων εμβολίων που έχουν γίνει μέχρι τώρα.

Η κα Θεοδωρίδου τόνισε πως η εταιρεία έχει ενημερώσει το φύλλο οδηγιών του εμβολίου, το οποίο πλέον παρέχει σημαντικές πληροφορίες προς τους γιατρούς που πραγματοποιούν τους εμβολιασμούς. Τα συμπτώματα είναι κυρίως κεφαλαλγία, κοιλιακό και θωρακικό άλγος και εμφανίζονται συνήθως 7-14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό.

«Τα θρομβωτικά επεισόδια που σχετίζονται με το εμβόλιο της Astrazeneca δεν διαφέρουν από τα θρομβωτικά επεισόδια που παρατηρούνται στον γενικό πληθυσμό και δεν είναι αποτρεπτικός παράγοντας για να γίνει το εμβόλιο», είπε η κα Θεοδωρίδου, τονίζοντας ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που μπορεί να γίνει έγκαιρη διάγνωση για τέτοιου είδους επεισόδια και να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά.

Τέλος, αναφερόμενη στο θέμα των αλλεργιών επισήμανε πως, «μια κοινή παρατήρηση είναι πως ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει μεγάλο φόβο για τις αλλεργικές αντιδράσεις, όπως και οι γιατροί. Αυτός ο συνδυασμός οδηγεί πολλά άτομα στο να μην εμβολιάζονται. Ας θυμίσω ότι η μόνη περίπτωση που αντενδείκνυται ο εμβολιασμός, είναι αν ένα άτομο έχει εκδηλώσει σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση κι έχει χρειαστεί νοσηλεία. Οι κοινές αλλεργίες, ειδικά τώρα με την άνοιξη, είτε σε φάρμακα, είτε στο καουτσούκ και το λάτεξ, δεν αποτελούν αντένδειξη για τον εμβολιασμό».

Check Also

Εντοπισμός μικροπρωτεϊνών ανοίγει τον δρόμο για εμβόλια κατά του καρκίνου του ήπατος

Ο εντοπισμός ενός συνόλου μικροπρωτεϊνών που παράγονται σε όγκους του ήπατος θα μπορούσε να ανοίξει …