Αρχική / Επικαιρότητα / Κορονοϊός: Ανησυχία προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα εκτός Κίνας

Κορονοϊός: Ανησυχία προκαλούν τα αυξημένα κρούσματα εκτός Κίνας

Σύμφωνα με τα διαρκώς ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου είχαν επιβεβαιωθεί 79.561 κρούσματα και 2.619 θάνατοι σε 33 χώρες παγκοσμίως. Η Κίνα σαφώς βρίσκεται στην κορυφή της λίστας, ωστόσο τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σχετική μείωση στον ρυθμό εμφάνισης νέων κρουσμάτων.

Αντίθετα, ανησυχία προκαλεί η επιδημιολογική αύξηση των κρουσμάτων σε χώρες εκτός Κίνας, και συγκεκριμένα στη Νότια Κορέα, στην Ιταλία και στο Ιράν, οι οποίες έχουν σημειώσει σημαντική αύξηση των περιστατικών, με 763 κρούσματα στη Νότια Κορέα, 157 στην Ιταλία και 43 στο Ιράν. Οι καταγεγραμμένοι θάνατοι αποδιδόμενοι στον κορονοϊό είναι 7, 3 και 8 για τη Νότια Κορέα, την Ιταλία και το Ιράν αντίστοιχα.

Υπό τον φόβο ότι το χρονικό και το γεωγραφικό παράθυρο να περιοριστεί η εξάπλωση του Covid-19 στενεύει, η Νότια Κορέα αύξησε σήμερα το πρωί ώρα Ελλάδος το επίπεδο απειλής για τη δημόσια υγεία και αποφάσισε τη λήψη ακόμα πιο αυστηρών μέτρων. Ανησυχία προκαλεί, επίσης, η κατάσταση στο Ιράν, όπου το σύστημα υγείας είναι σαφώς υποδεέστερο των υπολοίπων χωρών που αντιμετωπίζουν συρροή κρουσμάτων, και αποτελεί ένα καθοριστικό τεστ για τη διαχείριση της επιδημίας από χώρες με χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο. Το Πακιστάν και η Τουρκία αποφάσισαν το κλείσιμο των συνόρων τους με το Ιράν, ενώ το Ισραήλ δεν θα υποδέχεται εφεξής μη Ισραηλινούς υπηκόους που έχουν ταξιδέψει σε περιοχές με συρροή κρουσμάτων κορονοϊού.

Παράλληλα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εφιστά την προσοχή στις αφρικανικές χώρες, και ιδιαίτερα σε αυτές που έχουν εμπορικές σχέσεις με την Κίνα, για τη λήψη προληπτικών μέτρων και την ανάγκη εγρήγορσης για έγκαιρο εντοπισμό των κρουσμάτων.

Στη γειτονική Ιταλία, τα καταγεγραμμένα κρούσματα προς το παρόν είναι περιορισμένα στο βόρειο τμήμα της χώρας και οι ιταλικές Αρχές έχουν ήδη λάβει δραστικά μέτρα, ώστε να προλάβουν γενικευμένη μετάδοση του κορονοϊού, κηρύσσοντας τη χώρα σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού.

Στις περιφέρειες Βένετο και Φριούλι Βενέτσια Τζούλια θα παραμείνουν κλειστά πανεπιστήμια, βιβλιοθήκες, σχολεία, μουσεία και άλλοι δημόσιοι χώροι, ενώ είναι πολύ πιθανό να αναβληθούν μεγάλες εκθέσεις. Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι το ιστορικό καρναβάλι της Βενετίας διεκόπη 2 ημέρες νωρίτερα από το προβλεπόμενο.

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων στην Ιταλία, πραγματοποιήθηκε χθες, 23 Φεβρουαρίου, τρίωρη σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας με την παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου και εκπροσώπων των συναρμόδιων φορέων (ΕΟΔΥ, ΕΟΦ, ΕΚΑΒ). Έγινε πρόδηλη η ανάγκη συνεχούς αξιολόγησης των νέων δεδομένων που προκύπτουν, και αποφασίστηκαν περαιτέρω δράσεις για την ευαισθητοποίηση του κοινού ως προς τα μέτρα πρόληψης, ενώ δε θα ληφθούν επιπλέον μέτρα για τους ταξιδιώτες από την Ιταλία.

Θάνος Δημόπουλος
Καθηγητής Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ
Πρύτανης ΕΚΠΑ

Check Also

Στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο για τις Δράσεις Δημόσιας Υγείας

Στην Ολομέλεια της Βουλής προς συζήτηση και ψήφιση εισάγεται σήμερα, Πέμπτη 11 Απριλίου, το νομοσχέδιο …